Η ορεινή γυνή: Ταπεινές κι αγιασμένες ψυχές...
19 Μαΐου 2025
Η ορεινή γυνή: Ταπεινές κι αγιασμένες ψυχές...
10 Μαΐου 2025
Του Τουρκοπαναή η σπηλιά-Καστροσπηλιά Τουρκοπαναγή
Καστροσπηλιά Τουρκοπαναγή
Τοποθεσία:
Βορειοανατολικά από το χωριό Κακοτάρι Ηλείας, στην ανατολική μεριά του όρους Σκιαδοβούνι (πρόβουνος του όρους Ερύμανθος).
Περιφέρεια > Νομός:
Δυτική Ελλάδα
Ν.Ηλείας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αρχαίας Ολυμπίας
• Κακοτάρι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 1040 m
(Σχετικό ϋψος ≈400 m)
Χρόνος Κατασκευής- Προέλευση :
περί τον 18ο αιώνα
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
Τύπος Κάστρου: Καστροσπηλιά
Κατάσταση: Όχι Καλή
Σπηλιά με οχύρωση που χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο και κρησφύγετο από κλέφτες και αρματωλούς. Βρίσκεται σε μια δύσβατη και απομονωμένη ορεινή περιοχή πάνω από το Κακοτάρι Ηλείας.
Ιστορία
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η καστροσπηλιά ήταν λημέρι του καπετάνιου Παναγιώτη Μπελογιάννη ή Τουρκοπαναγή από το γειτονικό χωριό Τσίπιανα Ηλείας (διαφορετικό από τα Τσιπιανά -Νεστάνη- Αρκαδίας). Ο Τουρκοπαναγής έδρασε προεπαναστατικά χωρίς να είναι γνωστές λεπτομέρειες για τη δράση του. Το πρόθεμα «Τούρκο», αν κρίνουμε από τη νοοτροπία εκείνης της εποχής και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. Τουρκοβασίλης), δεν πρέπει να το απέκτησε επειδή ήταν Τούρκος, αλλά μάλλον επειδή έφαγε πολλούς Τούρκους.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ήταν πρόγονος του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» που εκτελέστηκε το 1952.
Πάντως η κατασκευή της οχύρωσης της σπηλιάς πιθανόν να μην έγινε από τον Τουρκοπαναγή. Εικάζεται ότι αρχικά η σπηλιά ήταν "ασκητήριον" (κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πέρα από το γεγονός ότι ήταν συνηθισμένο τέτοιου είδους απομονωμένες σπηλιές να καταλαμβάνονται από ασκητές).
Δεδομένου ότι ο Τουρκοπαναγής έδρασε προς το τέλος του 18ου αιώνος, θα υποθέσουμε με πολλές επιφυλάξεις ότι η οχύρωση της σπηλιάς δημιουργήθηκε κάποια στιγμή τον 18 αιώνα. Μπορεί όμως να είναι πολύ παλιότερη.
Η ευρύτερη περιοχή υπήρξε το επίκεντρο των ερευνών του Αμερικανού αρχαιολόγου Frederic Cooper του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που τη μελέτησε για τρία καλοκαίρια (1990-1993).
Ο Cooper ήταν υπεύθυνος του προγράμματος Morea Project ή MARWP (Minnesota Archaeological Researches in the Western Peloponnese) και επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών και φοιτητών που ερεύνησε την αρχιτεκτονική της ΒΔ Πελοποννήσου σε μια περίοδο 3000 ετών. Ένα από τα αντικείμενα της έρευνας του MARWP υπήρξε και η σπηλιά του Τουρκοπαναγή.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία*
Το στόμιο της σπηλιάς έχει κτιστεί με πέτρες και ως συνδετικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ασβεστοκονίαμα και κομμάτια κεραμιδιών. Το ύψος του τείχους είναι πάνω από 10 μέτρα.
Το εσωτερικό αποτελείται από δύο ορόφους και εκτείνεται σε βάθος περίπου 10 μέτρων που διευρύνεται προς τα πάνω. Η οροφή του κάτω ορόφου διαμορφώνεται σε έναν μεγάλο πέτρινο θόλο, που στήριζε το δάπεδο του πάνω ορόφου. Υπάρχουν ίχνη επιπλέον ορόφων, πιο πάνω, που φαίνεται πως σχηματίζονταν με ξύλινα δοκάρια και σανίδες.
Έξω από τη σπηλιά, λίγο πιο κάτω, υπάρχουν ίχνη σπιτιών ενός οικισμού αβέβαιης χρονολόγησης.
Τελικά, η όλη κατασκευή είναι αρκετά επιμελημένη και ο χαρακτηρισμός «καταφύγιο» ή «λημέρι» μάλλον αδικεί το μνημείο. Αν δεν ήταν μέσα σε σπηλιά σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος, εύκολα θα το χαρακτηρίζαμε «πυργοκατοικία».
Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο: Αύγουστος 2019
Πηγές
Εντοπισμός, φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Sakis Amfitreidis και την ιστοσελίδα ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ:
ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΑΓΗ (ΚΑΚΟΤΑΡΙ ΗΛΕΙΑΣ)
Ιστοσελίδα Κούμανι και Αντρώνι:
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΑΓΗ Ή ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Φωτογραφίες 6 και 7 και πληροφορίες από Kostas Gertzos
Βίντεο του χρήστη Kostas Gertzos:
ΚΑΣΤΡΟΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΑΓΗ (ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ), ΚΑΚΟΤΑΡΙ ΗΛΕΙΑΣ. HIKING TO CAVE-FORT OF TOURKOPANAGIS
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ, τόμος 53 (1998), τεύχος Β1, σελ.306
https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=turkopanag
https://www.youtube.com/watch?v=b6004ZwdGU0
Σημείωση δική μου:
Στην πρώτη φωτογραφία (από Γιάννη Ντινόπουλο) όπως φαίνεται η σπηλιά του Τουρκοπαναή από τα Ντινέικα.
Κάτω η τριγωνική κοιλάδα χρησίμευε ως βοσκοτόπι Ντιναίων και Κυριακαίων από το Κακοτάρι. Την έχω επισκευθεί πολλές φορές και έχω πιεί νερό από την κάτω βρύση.
Άμεσα συνδεδεμένη η περιοχή και τα βουνά με την παιδική μου ηλικία !
Και όπως γράφει και ο Λυκειάρχης Παναγούλιας από την Βλαχοκερασιά Αρκαδίας:
"Με δέος σας ατενίζει η σκέψη μου. Γι' αυτό προσκυνητής σας γονατίζω. Ευλαβικά και ταπεινά τα στήθη σας φιλώ. "Δόξα στην άφθαρτη ψυχή σας" κράζω. "Ωσανά" !...
Ι.Β.Ντινόπουλος
*(Στη μελέτη του αείμνηστου Frederic Cooper, από το Πανεπιστήμιο της Minnesota, θα επανέλθω)
Λυπάμαι που κάποιος έγραψε ανορθόγραφα στην πινακίδα που βρίσκεται στη Σκαφιδιά " Σπήλαιο Τορκοπαναϊ "...
Για όνομα του Θεού...
7 Μαΐου 2025
Μεταξωτοί άνθρωποι ...
Μεταξωτοί άνθρωποι !
Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι». Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι...
Μού ’μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς»... Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπάρχουν «μεταξωτά» στοιχεία και ακάνθινες απολήξεις. Γι’ αυτό και είναι κάπως παρακινδυνευμένα τα άμεσα και οριστικά συμπεράσματα για το «είναι» των ανθρώπων...
Παρ’ όλα αυτά, προσωπικά, διακινδυνεύω την εξαγωγή συμπερασμάτων παρατηρώντας μικρές «ασήμαντες» κινήσεις στις παρέες, στον εργασιακό χώρο και στο «δάσος» του καθεμέρα, όταν συγχρωτίζομαι με αγνώστους. Και συνήθως δεν πέφτω έξω. Διότι τα γνωρίσματα αυτά αποκαλύπτουν πειστικά τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό... Φερ’ ειπείν, «σκλαβώνομαι» από εκείνους που δεν ορμάνε να πιάσουν την καλύτερη θέση στο τραπέζι μιας ταβέρνας. Θεωρώ την κίνηση αυτή απότοκο καταγωγικής ευγένειας και γενναιοδωρίας, η οποία αδιαφορεί για το ιδιωφελές και συμφέρον. Αντίθετα, οι άνθρωποι που σπεύδουν φουριόζοι για μια καλή θέση καταχωρίζονται μέσα μου σαν αρπακτικά. Και – τό ’χω παρατηρήσει – έτσι συμπεριφέρονται, σαν αρπακτικά, και σε άλλα ζωτικά και κρίσιμα πεδία...
Η μεταξωτή συμπεριφορά δεν παραπέμπει απαραιτήτως – η κυρίως – στο σαβουάρ βίβρ και στους «καλούς τρόπους» εν γένει. Τέμνεται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν αποτελεί αποτύπωμα διδαχθείσης μεθόδου για το φέρεσθαι. Εδώ, το «μετάξι» είναι αυτοφυές ή προϊόν δουλεμένου χαρακτήρα. Είναι ο τρόπος που ο άλλος βλέπει τους συνανθρώπους του. Είναι η θέαση του κόσμου χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του προσωπικού ωφελιμισμού. Είναι, ευρύτερα, η υποταγή του ατομικού συμφέροντος στη συλλογικότητα, χωρίς βέβαια η «μεταξωτή συμπεριφορά» να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης προσωπικών δικαιωμάτων και δικαίων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αδικεί τον εαυτό του... Όμως, προσέξτε μια λεπτή απόχρωση: ποτέ ένας «μεταξωτός άνθρωπος» δεν νιώθει κορόιδο, όταν άλλοι τον προσπερνούν – στη σειρά μιας καντίνας η στην ιεραρχία – χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και μεθόδους. Το «άφες αυτοίς» είναι ριζωμένο μέσα του. Αποτελεί μέρος του αξιακού του κώδικα. Ξέρει τι γίνεται στην «αγορά». Αλλά συνειδητά δεν συμμετέχει στο εξοντωτικό αυτό παιχνίδι. Απέχει χωρίς να κλαυθμηρίζει. Γιατί, εκτός από μετάξι, τέτοιοι άνθρωποι διαθέτουν και ένα σκληρό κοίτασμα, που τους επιτρέπει να είναι ταυτόχρονα στωικοί και γρανιτένιοι.
Ένας από αυτούς έγινε φίλος μου – και το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί αυτό. Πρώτη μέρα στη μονάδα γύρισε από τη σκοπιά και μπήκε στη σειρά για φαγητό. Ήταν τρίτος από το τέλος. Τότε ακούστηκε ο μάγειρας να λέει ότι έμειναν μονάχα δύο μερίδες. Ο Κωστής πλησίαζε, ήταν ένας από τους δύο τυχερούς. Αλλά μόλις άκουσε τον μάγειρα, έφυγε αθόρυβα παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Έτσι. Αθόρυβα, αυτοθυσιαστικά, γενναιόδωρα, χωρίς να το κάνει θέμα...
Οι «μεταξωτοί άνθρωποι», λοιπόν. Που μιλούν ελάχιστα για τον εαυτό τους. Που χαίρονται με τις επιτυχίες των άλλων. Που δεν σπεύδουν χαιρέκακα να «κάνουν πλάκα», δήθεν χαριεντιζόμενοι, με εξωτερικά γνωρίσματα που πονάνε τους άλλους... Εκείνοι, που δεν σπερμολογούν διακινώντας φήμες. Εκείνοι που υπερασπίζονται σθεναρά κάποιον απόντα όταν λοιδορείται σε μια παρέα, χωρίς να είναι φίλος τους, αλλά επειδή νιώθουν ότι αδικείται... Οι μεταξωτοί άνθρωποι. Όσοι προσέχουν τι λες, και δεν είναι ωσεί παρόντες στην κουβέντα, με το μυαλό τους στο τι θα πουν οι ίδιοι για να εντυπωσιάσουν. Άνθρωποι με ανοιχτούς πόρους και πλατιά καρδιά... Υπεράνθρωποι; Όχι. Απλώς, μεταξωτοί... Φαίνονται από μακριά. Αρκεί να προσέξεις «μικρές», «ασήμαντες» κινήσεις στο φέρεσθαι των ανθρώπων…
4 Μαΐου 2025
Αστροφυσικός του Χάρβαρντ αποδεικνύει την ύπαρξη Θεού
Αστροφυσικός του Χάρβαρντ αποδεικνύει την ύπαρξη Θεού
Αστροφυσικός του Χάρβαρντ με μαθηματική εξίσωση αποδεικνύει την ύπαρξη Θεού – Ο τύπος που αποκαλύπτει την ύπαρξή Του
Η επιστήμη συχνά θεωρείται αντίθετη προς τη θρησκεία. Ωστόσο, ένας επιστήμονας του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι ένας μαθηματικός τύπος αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού.
Ο Δρ. Γουίλι Σουν, αστροφυσικός και αεροδιαστημικός μηχανικός, μίλησε πρόσφατα στο δίκτυο Tucker Carlson, όπου ανέλυσε πώς η πρόβλεψη της αντιύλης το 1928 μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το σύμπαν σχεδιάστηκε σκόπιμα.
Ο Δρ. Σουν αναφέρθηκε στο «επιχείρημα της λεπτής ρύθμισης», σύμφωνα με το οποίο οι φυσικοί νόμοι και οι συνθήκες του σύμπαντος είναι τόσο ακριβώς προσαρμοσμένοι ώστε να επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής, που καθίσταται εξαιρετικά απίθανο αυτό να συνέβη τυχαία.
Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η ύλη και η αντιύλη σχηματίστηκαν ταυτόχρονα. Ωστόσο, στο σύμπαν υπάρχει λιγότερη αντιύλη. Δεδομένου ότι η αντιύλη έχει αντίθετο φορτίο από την ύλη, αν υπήρχαν σε ίσες ποσότητες, θα αλληλοεξουδετερώνονταν.
Η ασυμμετρία αυτή θεωρείται από κάποιους επιστήμονες ένδειξη ότι το σύμπαν έχει σχεδιαστεί με σκοπό.
Ο Δρ. Σουν σημείωσε ότι υπάρχουν στιγμές στη φυσική και τα μαθηματικά όπου θεωρητικές εξισώσεις, χωρίς φαινομενική σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο, αποδεικνύονται αργότερα αληθείς. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εξίσωση του Πολ Ντιράκ, καθηγητή στο Κέιμπριτζ, η οποία αμφισβήτησε τους γνωστούς φυσικούς νόμους.
Ο Ντιράκ, που θεωρείται «πατέρας της αντιύλης», ανακάλυψε θεωρητικά την ύπαρξή της, πριν επιβεβαιωθεί πειραματικά το 1932.
Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ορισμένα σωματίδια φαίνεται να κινούνται ταχύτερα από το φως, ο Ντιράκ συνδύασε τη διάσημη εξίσωση E=mc² του Άλμπερτ Αϊνστάιν με την εξίσωση του Σρέντιγκερ από την κβαντομηχανική.
Η εξίσωση του Αϊνστάιν ορίζει ότι ένα αντικείμενο με μάζα δεν μπορεί να ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός, ενώ η εξίσωση του Σρέντιγκερ υπολογίζει την πιθανότητα εντοπισμού ενός σωματιδίου σε συγκεκριμένη θέση και χρονική στιγμή.
Η αρχική λύση δεν απέδωσε, γι’ αυτό ο Ντιράκ πρόσθεσε έναν νέο τύπο ηλεκτρονίου με αρνητική ενέργεια.
Η επιστημονική κοινότητα έμεινε σαστισμένη, καθώς κανείς δεν γνώριζε τη σημασία ή τον σκοπό του. Ωστόσο, το αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρόνιο απλοποίησε την εξίσωση τόσο πολύ, που ο Ντιράκ ήταν βέβαιος πως είχε δίκιο.
Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, η ύπαρξη της αντιύλης επιβεβαιώθηκε μέσω παρατηρήσεων κοσμικών ακτίνων στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη της κβαντικής θεωρίας πεδίου, ενός νέου κλάδου της φυσικής που συνδυάζει τη θεωρία των πεδίων, την αρχή της σχετικότητας και τις ιδέες της κβαντομηχανικής.
Το 1963, ο Ντιράκ περιέγραψε τον Θεό ως «έναν μαθηματικό πολύ υψηλού επιπέδου» σε επιστημονικά περιοδικά, γράφοντας:
«Φαίνεται πως ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της φύσης είναι ότι οι φυσικοί της νόμοι εκφράζονται μέσω μαθηματικών θεωριών εξαιρετικής ομορφιάς και δύναμης, που απαιτούν βαθιά μαθηματική κατανόηση».
«Ίσως αναρωτηθεί κανείς: Γιατί η φύση έχει αυτή τη δομή; Το μόνο που μπορούμε να απαντήσουμε είναι ότι, σύμφωνα με τις γνώσεις μας, η φύση είναι κατασκευασμένη με αυτόν τον τρόπο. Απλώς πρέπει να το αποδεχτούμε».
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Θεός είναι ένας μαθηματικός πολύ υψηλού επιπέδου και ότι χρησιμοποίησε εξαιρετικά προχωρημένα μαθηματικά για να δημιουργήσει το σύμπαν».
Πολλοί επιστήμονες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν βρει ενδείξεις για την ύπαρξη του Θεού στο σύμπαν.
Οι φιλόσοφοι Ρίτσαρντ Σουίνμπερν και Ρόμπιν Κόλινς ανέπτυξαν το «επιχείρημα της λεπτής ρύθμισης», βασιζόμενοι σε στοιχεία όπως:
- Η δύναμη της βαρύτητας:
- Αν ήταν ελαφρώς ασθενέστερη, δεν θα είχαν σχηματιστεί γαλαξίες, αστέρια και πλανήτες. Αν ήταν ισχυρότερη, το σύμπαν θα είχε καταρρεύσει σε μια μαύρη τρύπα.
- Η αναλογία μάζας πρωτονίων και ηλεκτρονίων:
- Αν ήταν σημαντικά διαφορετική, η χημεία όπως την ξέρουμε δεν θα υπήρχε, καθιστώντας αδύνατο τον σχηματισμό πολύπλοκων μορίων, όπως το DNA.
- Η κοσμολογική σταθερά:
- Παράμετρος στις εξισώσεις της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν που ρυθμίζει αν το σύμπαν διαστέλλεται ή συστέλλεται. Αν είχε διαφορετική τιμή, το σύμπαν είτε θα είχε επεκταθεί πολύ γρήγορα, είτε θα είχε καταρρεύσει πριν προλάβει να αναπτυχθεί ζωή.
Το επιχείρημα της λεπτής ρύθμισης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης ενός «αρχιτέκτονα του σύμπαντος».
https://armyvoice.gr/2025/03/astrofysikos-tou-charvarnt-apodeiknyei-tin-yparxi-theou-video/