ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

8 Δεκεμβρίου 2016

Τα Χριστούγεννα στη ζωγραφική.

Τα Χριστούγεννα στη ζωγραφική

Είναι παραμονές Χριστουγέννων! Για αυτό, ιδού κάποιοι πίνακες με χριστουγεννιάτικα θέματα. Απεικονίζουν οικογενειακές σκηνές με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Tο Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζει τα σπίτια των φτωχών και των πλουσίων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των Χριστουγεννιάτικων Ημερών. Στον παρακάτω πίνακα του Γερμανού ζωγράφου Franz Κrüger ένας άνδρας έχει βγει στο χιονισμένο δάσος μαζί με το γιο και το σκυλί του για να κόψουν το χριστουγεννιάτικο έλατο που θα διακοσμήσει την αγροικία τους.
Franz Κrüger (1797-1857), Παίρνοντας με το παιδί του χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Στον παρακάτω πίνακα του Γάλλου Marcel Rieder (1862-1942) μεταφερόμαστε σε μια σκηνή αστικής εύπορης οικίας. Η κυρία διακοσμεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι του σπιτιού της.
Marcel Rieder, Στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο. 1898. Ιδιωτική Συλλογή.
O Δανός ζωγράφος Viggo Johansen (1851-1935) απεικονίζει μία χαρούμενη οικογενειακή σκηνή γύρω από το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι μίας εύπορης αστικής κατοικίας.
Viggo Johansen, Χαρούμενα Χριστούγεννα. 1891.
Στον παρακάτω πίνακα του Βρετανού ζωγράφου Albert Chevallier Tayler (1862-1925) γύρω από το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο βρίσκεται μια ακόμη οικογένεια με πολλά παιδιά διαφορετικής ηλικίας. Το σπίτι πρέπει να είναι αγροτικό.
Albert Chevalier Tayler, To Χριστουγεννιάτικο δέντρο. 1911. Ιδιωτική Συλλογή.
Ο Βρετανός ζωγράφος Joseph Clark (1834-1926) της Βικτωριανής εποχής απεικονίζει μία οικογενειακή σκηνή από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι εύπορης αστικής οικογένειας.
Joseph Clark (1834-1926), Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Iδιωτική Συλλογή.
Μια σκηνή από χριστουγεννιάτικο έθιμο της αγγλικής υπαίθρου απεικονίζει ο Βρετανός ζωγράφος Thomas Falcon Marshall (1818-1878). Το πρωί των Χριστουγέννων παιδιά και μεγάλοι μαζεύουν κλαδιά.
Thomas Falcon Marshall, Χριστουγεννιάτικο πρωί. 1865. Ιδιωτική Συλλογή.
Tα Χριστούγεννα της εύπορης οικογένειας Blodgett στο σαλόνι του σπιτιού τους απεικονίζει ο Αμερικανός ζωγράφος Eastman Johnson. Στην άκρη δεξιά διακρίνεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι κρέμεται πάνω από την πόρτα.
Eastman Johnson, Χριστούγεννα. Οικογένεια Blodgett. 1864. Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης.
O Βρετανός ζωγράφος William Macduff (1824-1881) απεικονίζει μια οικογενειακή σκηνή από το χριστουγεννιάτικο πρωινό μίας αγροτικής οικογένειας. Μικροί και μεγάλοι γύρω από το φτωχικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι...
William Macduff, Χριστουγεννιάτικο πρωί σε αγγλική αγροτική κατοικία.
Δύο χαρούμενα κοριτσάκια παίρνουν το πρωινό τους στο κρεβάτι. Είναι πρωί Χριστουγέννων!
Joseph Clark (1834-1926), Χριστουγεννιάτικο πρωί.
Βλέποντας το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι ακούει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Ακόμα ένας χριστουγεννιάτικος πίνακας από τον Δανό ζωγράφο Viggo Johansen.
Viggo Johansen, Χριστουγεννιάτικη ιστορία. 1935.
Και ένας πίνακας ενός Έλληνα ζωγράφου με θέμα το "Χριστουγεννιάτικο δέντρο" http://annagelopoulou.blogspot.gr/2011/12/blog-post_19.html). Το παιδάκι προσπαθεί να πιάσει ένα στολίδι από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Σπυρίδων Βικάτος (1878-1960), Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εθνική Πινακοθήκη.

1 σχόλιο:

Βασιλική είπε...

Όμορφα έργα εκπέμπουν συναίσθημα με χρώματα και φωτισμό! να έχεις πάντα την ομορφιά της ζωγραφικής σε όλα! καλή συνέχεια!