ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

11 Νοεμβρίου 2008

Δίαιτα και μακροζωία



Η δίαιτα ευνοεί την μακροζωία










Εμπνευσμένοι από πειράματα σε ζώα που δείχνουν ότι η δίαιτα και ο περιορισμός στην πρόσληψη τροφής ενισχύει τη μακροζωία, πολλοί είναι εκείνοι που μειώνουν το ποσό θερμίδων που λαμβάνουν σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν τη γήρανση του οργανισμού.
«Κάποιοι το κάνουν με μόνο σκοπό τη μακροζωία» αναφέρει ο Μπομπ Κάβανο, μέλος οργάνωσης για την προώθηση διαιτητικής διατροφής στις ΗΠΑ. «Κάποιοι άλλοι το κάνουν για να αποφύγουν ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση ή επειδή έχουν ήδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και βουλωμένες αρτηρίες».
Η παγκόσμια αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας έχει φέρει στο προσκήνιο τις έρευνες για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καλής υγείας. «Στις πλούσιες χώρες, 90% του πληθυσμού τρώει κατά μέσο όρο 50% περισσότερο από το κανονικό» σημειώνει ο Κρίστιαν Λίβενμπορ, επικεφαλής του τμήματος βιολογικής γήρανσης στη σχολή Ιατρικής της Φλόριντα. «Ακόμη και αν μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων στο μισό, θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο όριο», πρόσθεσε.
Πλήθος επιστημονικών μελετών συγκλίνει στο ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στην πρόληψη από τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και τον καρκίνο. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι η μείωση του φυσιολογικού ορίου θερμίδων κατά 10-20% μπορεί να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία.
Ο Λουίτζι Φοντάνα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έχει συμμετάσχει σε δεκάδες μελέτες σχετικά με την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στους ανθρώπους. Είναι επίσης ένας από τους ερευνητές που μελετούν την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση 50 ενηλίκων που ακολουθούν δίαιτα μειωμένων θερμίδων εδώ και μια δεκαετία. «Οι περισσότεροι είναι μεσήλικες αλλά έχουν καρδιακό προφίλ εφήβου», ανέφερε.
Η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη τα επίπεδα ζαχάρου και ινσουλίνης βρίσκονται όλα σε χαμηλά επίπεδα ενώ η λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη παραμένει ψηλά, εξήγησε ο Φοντάνα. Άλλες μελέτες δείχνουν και αυτές προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μία από αυτές αναφέρει ότι η μείωση των θερμίδων κατά 20% οδηγεί στον περιορισμό της οξείδωσης στο DNA και το RNA, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γήρανση.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός δε σημαίνει απαραίτητα μείωση στην τροφή. Η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων σε συνδυασμό μικρότερων ποσοτήτων κρέατος και ψαριών μπορεί να λειτουργήσει σαν βάση για μια δίαιτα λιγότερων θερμίδων.
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία, πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τελικά επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο μακροζωία, κάτι που θεωρούν ότι ούτως ή άλλως έχει γενετικό όριο. «Το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός των θερμίδων θα βοηθήσει τον οργανισμό να φτάσει στο μέγιστο όριο της ζωής του, κάτι που είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο με βάση το γενετικό του προφίλ» κατέληξε ο Φοντάνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: