ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

11 Νοεμβρίου 2008

Σεξουαλική λειτουργία και οι ...τρείς φάσεις της !


Οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ειναι τρείς, κοινές στον αντρα και στη γυναίκα:
  • Η φάση της διέγερσης
  • Η φάση του οργασμού
  • Η φάση της λύσης

Η ολοκληρωμένη σεξουαλική δραστηριότητα προϋποθέτει την ομαλή ροή και αλληλοδιαδοχή των φάσεων. Η φάση της διέγερσης προϋποθέτει την παρουσία ερωτικής επιθυμίας.Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εντοπίζεται στη μικρή χρονική διάρκεια της φάσης της διέγερσης στον αντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, στην οποία απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος διέγερσης. 

Για το λόγο αυτό ο αντρας ειναι γρηγορότερα ετοιμος για την εναρξη της σεξουαλικής επαφής. Αυτό το γεγονός πολύ συχνά δημιουργεί δυσαρμονία στην ερωτική ζωή του ζευγαριού και την εντύπωση οτι συνήθως ο αντρας βιάζεται. Η διέγερση επιτυγχάνεται με ερεθίσματα απτικά, ακουστικά, οσφρητικά, και φαντασιωτικά. Τα απτικά ερεθίσματα (που παράγονται με την αφή) ειναι δυνατόν να διευκολύνουν απλά τη διέγερση. Σε αλλες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε οργασμό. 

Ονομάζουμε πρωτεύουσες αισθητικές ερωτογενείς περιοχές του σώματος, ο ερεθισμός των οποίων δημιουργεί ερωτική διέγερση, χωρίς να μπορεί να οδηγήσει σε οργασμό. Τέτοιες περιοχές ειναι οι μαστοί, η περιοχή του πρωκτού, το οσχεο κλπ. Στη φάση της διέγερσης παρατηρείται μια εφύγρανση που εξασφαλίζει τη λίπανση του κόλπου και διευκολύνει την εισοδο και τις κινήσεις του πέους. 

Η φάση του οργασμού εχει μικρή διάρκεια, ολίγων δευτερολέπτων. Χαρακτηρίζεται απο συσπάσεις των γεννητικών οργάνων που συνοδεύονται απο αύξηση του ογκου των ορχεων, σύσπαση του οσχεου, επιτάχυνση της αναπνοής, ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ερυθρότητα δέρματος, μυική υπερτονία και εφίδρωση. Στον αντρα ο οργασμός ειναι πάντα ενας και ακολουθείται υποχρεωτικά απο χαλάρωση του πέους. Ταυτίζεται χρονικά με την εκσπερμάτιση.

Στη γυναίκα υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών οργασμών, μικρότερης εντασης, χωρίς να ακολουθήσει η λύση του οργασμού.

Η φάση της λύσης ακολουθεί τη φάση του οργασμού και εχει μεγαλύτερη διάρκεια στη γυναίκα, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει νέα διέγερση και οργασμός χωρίς να ολοκληρωθεί η λύση του προηγούμενου οργασμού. Αντίθετα στον αντρα, η λύση του οργασμού οδηγεί πάντα σε χαλάρωση του πέους και απαιτείται πάντα κάποιο χρονικό διάστημα πρίν ξεκινήσει νέα διέγερση. 

Το χρονικό αυτό διάστημα ονομάζεται ανερέθιστη περίοδος και διαρκεί στο νεαρό αντρα απο λίγα λεπτά της ωρας μέχρι κάποιες μέρες στον στον αντρα μετά την ηλικία των 50 χρόνων. Η πιό μεγάλη οργασμική ικανότητα για τη γυναίκα βρίσκεται γύρω απο την ηλικία των 30 χρόνων και για τον αντρα γύρω στα 20. Εξαρτάται δε απο την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και φυσική κατάσταση...


Αρθρο του επίκουρου καθηγητού Γυναικολογίας-Ανδρολογίας
κυρίου Ζήση Παπαθανασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: