ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

7 Νοεμβρίου 2020

Φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia) στο πάρκο Bergstraße-Odenwald, στη νότια Γερμανία.

Φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia) στο πάρκο Bergstraße-Odenwald, στη νότια Γερμανία. Εναλλακτική "ανάγνωση" του φαινομένου της παρειδωλίας. Το σχετικό φαινόμενο simulacrum και της ψευδαίσθησης (parabolicheskoi illusion) φυσικό φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia)  εντοπίστηκε στο φυσικό πάρκο Bergstraße-Odenwald στη νότια Γερμανία. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Φωτογραφία: Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald

Παρειδωλία ορίζεται το ψυχολογικό φαινόμενο  να αντιλαμβανόμαστε μια συγκεκριμένη, συχνά σημαντική εικόνα,  σε ένα τυχαίο ή διφορούμενο οπτικό μοτίβο. 

Οι άνθρωποι γεννιούνται με την τάση να αναγνωρίζουν μοτίβα και να βλέπουν πράγματα - ή μερικές φορές να ακούνε πράγματα- που μπορεί να μην υπάρχουν.

Συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ή δυο σχήματα που μοιάζουν με μάτια ή οικείο ήχο για να ενεργοποιηθεί η φαντασία.

Φανατικά θρησκευόμενοι και προληπτικοί είναι πιο πιθανό να δουν παραδεισένιες ή σατανικές μορφές.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εντοπίζουν πρόσωπα σε αντικείμενα, από ότι οι άνδρες, πιθανόν λόγω της ικανότητας τους να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα μέσω των εκφράσεων του προσώπου.

Γυναίκες και άνδρες αποδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες στο πιο σύνηθες αντικείμενο που προκαλεί παρειδωλία, το αυτοκίνητο. Οι προβολείς και η μάσκα ενός αυτοκινήτου, προκαλούν συχνά σκέψεις, έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να  βλέπεις τους προβολείς ενός Volkswagen Beetle διακοσμημένους με βλεφαρίδες.

Εκτός από την οπτική παρειδωλία, μπορεί να αντιμετωπίσουμε και την ακουστική παρειδωλία, την ακρόαση φωνής και άλλων ακουστικών ερεθισμάτων σε φυσιολογικούς, καθημερινούς ήχους. Εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα σε θορύβους ρουτίνας και τα εξομοιώνει με ήχους που ήδη γνωρίζει. Ο θόρυβος του νερού στο ντους, που χτυπάει στην αποχέτευση, μπορεί να ακούγεται σαν να χτυπάει ένα τηλέφωνο ή να εκπέμπονται ήχοι συναγερμού.

Από όλα τα μέρη όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φαινόμενο της παρειδωλίας, η φύση είναι ότι καλύτερο. Αρκεί να σηκώσουμε και να βάλουμε ένα κοχύλι στο αυτί μας, για να ακούσουμε τον ωκεανό, ακόμα και όταν η ακτή βρίσκεται σε απόσταση πολλών μιλίων. Οι σχηματισμοί σε βουνά και βράχους συχνά διεγείρουν την ανθρώπινη φαντασία.

Οι άνθρωποι αποδίδουν λέξεις και στο κελάηδημα των πουλιών, παρόλο που τα πουλιά δεν μπορούν να μιλήσουν. Παλιοί κορμοί δένδρων φαίνεται να έχουν πρόσωπα. Αρκετά λουλούδια προκαλούν στο μυαλό μας εικόνες άλλων όντων.

Η ομορφιά της παρειδωλίας βρίσκεται πάντα στο μάτι του θεατή. Είμαστε ελεύθεροι να δούμε το δικό μας όραμα στη φλόγα της φωτιάς, στο φύλλο ενός φυτού, σε έναν καπνό ή σε ένα σύννεφο στον ουρανό.  Διαφορετικές εμπειρίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν διαφορετικά οράματα στα ίδια αντικείμενα και η ευκαιρία να μοιραστούν και να συγκρίνουν αυτά τα οράματα με φίλους, ανοίγει έναν ευχάριστο, ευφάνταστο κόσμο σε όλους.

πηγή

https://columbiametro.com/article/pareidolia/

 πηγή

https://www.facebook.com/avantgardens.org/posts/5173431886003864

 ================

Δεν υπάρχουν σχόλια: