ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

1 Ιουλίου 2009

Κατά το φυσικό σου παιδάκι μου......! Ντινόπουλος Ιωάννης


Κάθε επικείμενη σύγκρουση εχει τέσσερα πιθανά αποτελέσματα.

1ον/
Να συντριβούν και οι δυo συγκρουόμενοι (Αν υπάρξει μια μικρή διαφορά στο μέγεθος της καταστροφής, δεν δικαιώνει κανέναν ως νικητή !)

2ον/
Να νικήσουν και οι δυo (Αν λίγο πριν τη σύγκρουση επικρατήσει σύνεση και ορθολογισμός, τότε οι μέχρι πριν απο λίγο θανάσιμοι εχθροί μπορούν να μεταβληθούν σε φίλους καρδιακούς και σταυραδερφούς. Μακάρι να γινόταν πάντα έτσι αλλά αυτή η περίπτωση ...κι αν θέλει κότσια !)

3ον/
Να νικήσει ο Α και να χάσει ο Β !

και
4ον/ Να νικήσει ο Β και να χάσει ο Α !

Στην ιστορία, που θα σας διηγηθώ, έχουμε την τρίτη περίπτωση και οι συγκρουόμενοι-για να εχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον η σύγκρουση-ησαν βασιλείς (βασιλιάδες επί το λαϊκότερον)

Ο ηττημένος, λοιπόν, βασιλιάς Β συνελήφθη αιχμάλωτος και φυλακίσθηκε..

Κατά το πρωτόκολλο έπρεπε να δεχθεί επισκέψεις από το παλάτι του νικητού και πρώτος εστάλη ο πρωτότοκος και διάδοχος του θρόνου. Δεν ξέρω σε τι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μια τέτοια επίσκεψη. Ισως να ηταν και διαστροφή των νικητών για να καταδείξουν το μέγεθος της νίκης τους βλέποντας κατά πρόσωπο τη δεινή θέση στη οποία έχει περιέλθει η αλλη πλευρά, γιατί για αβρότητα δεν μου μοιάζει. Όσοι ειναι ή αισθάνονται αβροί, δεν σκοτώνονται μεταξύ τους. Τέλος πάντων, ο διάδοχος δεν παρέμεινε για πολύ κοντά στον κρατούμενο ομόλογο του πατέρα του και φεύγοντας του ειπε κατά λέξη :
-Ετσι μου 'ρχεται να σε δέσω πίσω από το αλογο και να σε σέρνω στην πόλη μέχρι να γίνεις κομματάκια !
- Κατά το φυσικό σου παιδάκι μου, του απάντησε ο βασιλιάς...

Την επομένη εστάλη ο δεύτερος γιός του νικητή βασιλιά, ο οποίος ήταν το ιδιο σκληρός όπως και ο πρώτος.
- Δεν έχω εξουσία στα χέρια μου κερατά, του ειπε, αλλιώς θα σε εκανα κομματάκια με τον μπαλτά που λιανίζουν τα κρέατα.. !
- Και σένα κατά το φυσικό σου ,παιδάκι μου, του απάντησε ο βασιλιάς..

Την τρίτη μέρα πήγε να επισκεφθεί τον αιχμάλωτο ο τρίτος και τελευταίος γιος του βασιλιά, ο οποίος φτάνοντας στο δεσμωτήριο-φυλακή ζήτησε από τους φύλακες να παρακαλέσουν το βασιλιά να φορέσει τη βασιλική του στολή με ολα της τα διαδήματα και τα χρυσά του στηθιαία...

...και μπαίνοντας μέσα ο καλοντυμένος νεαρός πρίγκηπας, αφού άφησε τα ακριβά δώρα, που είχε αγοράσει για το βασιλιά, στάθηκε προσοχή, τον χαιρέτησε βασιλικά και του ειπε:
-Της Υμετέρας Μεγαλειότητος, Βασιλεύ, ευπειθής θεράπων ! Δεχθείτε παρακαλώ τα δώρα μου και την ειλικρινήν μου συμπάθειαν !

Στη θέση σας, συνέχισε ο πρίγκηπας, θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μου....αυτά έχουν οι πόλεμοι, οι πόλεμοί σας...
Θα ευχόμουν η επίσκεψη αυτή να ηταν φιλοφρονητική στο παλάτι σας και όχι εθιμοτυπική στη φυλακή σας, η οποία σας βεβαιώνω ότι θα ειναι πολύ προσωρινή. Έχω πείσει τον πατέρα μου, εκμεταλλευόμενος και την αδυναμία που μου εχει, να σας αποφυλακίσει το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσουμε την καλλίτερη γειτονία "επ΄ ωφελείη" και των δύο πλευρών.

Ο βασιλιάς είχε σηκωθεί όρθιος και άκουγε με μεγάλη προσοχή τον νεαρό του επισκέπτη...
Ένα δάκρυ του είχε κυλήσει και είχε σταθεί πάνω σε ένα από τα χρυσά του στηθιαία και όπως έπεφτε πάνω του μια ηλιαχτίδα του εδινε τόση λάμψη που.. το κατέταξε στα ακριβότερα και πλουσιότερα...κοσμήματα στήθους...κάπου εκεί κοντά στην καρδιά... !

Πλησίασε τον νεαρό γιο του εχθρού του, τον αγκάλιασε, τον φίλησε στοργικά και του ειπε:
-Σε ευχαριστώ παιδί μου για την υπεροχή σου, σε ευχαριστώ για το μάθημα που μου 'δωσες και.....χίλιες φορές κατά το φυσικό σου, κατά το φυσικό σου ,παιδάκι μου ! ! !

Όταν τελευταίος επισκέφθηκε τον αιχμάλωτο ο ίδιος, ο νικητής βασιλιάς , του ζήτησε να του εξηγήσει τι εννοούσε, όταν έλεγε και στα τρία του παιδιά "κατά το φυσικό σου παιδάκι μου" και γιατί στον μικρό του το ειπε με τόση εμφαση.."χίλιες φορές κατά το φυσικό σου παιδάκι μου..."

-Αν σου εξηγήσω, απήντησε εκείνος, θα με εκτελέσεις μια ώρα νωρίτερα...

-Δεν έχω τέτοιο σκοπό, του ειπε ο νικητής, το υποσχέθηκα εξάλλου και στον μικρό μου γιο, ο οποίος με παρεκάλεσε για σένα !

-Τότε φοβάμαι ότι θα σε στενοχωρήσω πολύ, ξαναείπε ο αιχμάλωτος..

-Και εγώ σε στενοχωρώ, που σε κρατώ αιχμάλωτο, απήντησε ο πρώτος, βγάζοντας τέτοια ευαισθησία που τον εκανε αγνώριστο στα μάτια του αντιπάλου του..

-Τα δυό πρώτα παιδιά ,είπε τότε ο αιχμάλωτος βασιλιάς, δεν ειναι δικοί σου γόνοι, δεν είσαι ο βιολογικός τους πατέρας...
Ο πρώτος σου "γιός" είναι του σταυλάρχη σου, γιός του ιπποκόμου σου και ο δεύτερος του χασάπη του παλατιού σου..

Γιατί ο καθένας μας, συνέχισε ο αιχμάλωτος βασιλιάς, εκτός απο τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά κληρονομεί και ιδιότητες της ψυχοσύνθεσης του γεννήτορά του, ευαισθησίες, τρόπο σκέψης, αισθήματα, προτιμήσεις, κλίσεις κλπ.

Ο μικρός σου, συνέχισε, ξεχειλίζει από βασιλική ομορφιά και υπεροχή. Aυτός ειναι πραγματικός γιός σου βασιλιά ! Θα έβαζα και το κεφάλι μου στη λαιμητόμο υποστηρίζοντας την αποψή μου !


Ο νικητής βασιλιάς βγήκε χωρίς να χαιρετήσει τον αιχμάλωτό του και έτρεξε στο γραφείο του στο παλάτι ,όπου έμεινε για αρκετές ώρες...
Εκεί κλεισμένος σκέφτηκε τις περιοδίες του, τις εκστρατείες του, τις απουσίες του από το παλάτι...
Συμβουλεύτηκε το κρυφό του ημερολόγιο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ομόλογός του έχει δίκιο...

Ξαναγύρισε, λοιπόν, στον αιχμάλωτό του την αλλη μέρα το πρωί ως κοινός θνητός, χωρίς ιχνος της πάλαι ποτέ κραταιάς του εμφάνισης και του ειπε:

-Ακουσέ με προσεχτικά..

Η βασίλισσα χάθηκε σε δυστύχημα αρκετά χρόνια πρίν, και άρα δεν μπορώ να την καταδικάσω και να την τιμωρήσω απούσα...και συγκεκριμένα εκλιπούσα !
Τα παιδιά μου τα αγαπώ και θα συνεχίσω να τα αγαπώ έστω και ως θετά μου χωρίς να θέλω να διαταράξω κανενός ειδους ισορροπία...

..Θα προσπαθήσω όμως έναντι ακριβού τιμήματος να τους εξαγοράσω τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πρωτοτοκία και δευτεροτοκία και να κάνω διάδοχο τον μικρό μου για το καλό ολης της περιοχής...

Εκεί τον διέκοψε ο "ηττημένος" λέγοντάς του οτι :
- Εγώ δεν εχω γιούς και νομίζω ότι η κόρη μου θα ταίριαζε πολύ στο γιό σου, τον οποίον, ως γαμπρό μου, θα κάνω εγώ βασιλιά !

-Σε ευχαριστώ, επανήλθε ο "νικητής", που μου θύμισες ότι ειμαι και εγώ κοινός θνητός και άρα υπόκειμαι σε ολους τους κανόνες τους...

..Αλλά με την κουβέντα πέρασε η ώρα και είναι ώρα φαγητού και η γερόντισσα μαγείρισσά μου έχει φτιάξει ένα καταπληκτικό φαγητό..και έχω και ένα γλυκόπιοτο κρασί...

Ετοιμάσου λοιπόν, θα χαρεί πολύ και ο μικρός μου...

....Γιατί είσαι και ελεύθερος και επίσημος καλεσμένος μου, πάμε.....

Πηγή μου:
Έτσι περίπου το διηγείτο ο αείμνηστος θείος μου Β.Βασιλόπουλος, ο οποίος ελεγε με τη ξεχωριστή φωνή του: "Και κορώνα να φορέσεις στο γύφτο, βασιλιάς δε γίνεται, καλάθια θα πάει να πλέξει απο λιγαριές και καλάμια..."

Ι.Ντινόπουλος

6 σχόλια:

Katerina ante portas είπε...

To έστειλα link στους δικούς μου!
Πολύ ωραία και διδακτική ιστορία!

Κατά το ..φυσικό σου Ιωάννη μου; :)

zoyzoy είπε...

Υπέροχο!Θα έλεγα ένα για μεγάλους παραμύθι!Μάθημα κανονικό!!
Θα συμφωνήσω και'γω με την Κατερίνα
κατά.. το φυσικό σας λοιπόν!!
Καλό βράδυ!!

Μελίτη είπε...

Μα τι όμορφες ιστορίες που διηγείσαι Ιωάννη μου! Και με τι υπέροχο τρόπο! Η ιστορία σου όχι μόνο διδάσκει αλλά και συγκινεί βαθύτατα.
Δεν βρίσκω λόγια να σου περιγράψω πόσο χάρηκα την ανάγνωσή της.

Σε φιλώ. Καλό πρωϊνό και μία όμορφη μέρα να έχεις, πάρα πολύ όμορφη, κατά το φυσικό σου Ιωάννη μου!!!

:-)

Ιωάννης είπε...

Κυρία Κατερίνα καλημέρα σας !
Λίγο πολύ κατα...το φυσικό ολων μας..
Και λέω λίγο πολύ γιατί κάποιες φορές, στο αρνητικό μας "φυσικό", μπορεί να λειτουργήση διορθωτικά η παιδεία μας ως ισχυρή συνιστώσα συμπεριφοράς...

Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ !

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα κυρία "ΖΖ"
Χαίρομαι που σας αρεσε η ιστορία που διηγήθηκα.
Ναι,ειναι ενα παραμύθι, οπως λέτε και για μεγάλους με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις..
Και..σε κάθε περίπτωση , κατα...το φυσικό ολων μας....!

Μάλιστα σε μια μελέτη που διάβασα πρόσφατα για τις συνιστώσες συμπεριφοράς, τα γονίδια (το φυσικό μας δηλαδή) ειναι η πρώτη συνιστώσα !

Καλή σας μέρα !

Ιωάννης είπε...

Μελίτη μου καλημέρα !
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, για μιά ακόμη φορά !

Ναι , συγκινητικό !
Να φανταστείς οτι και εγώ που το ΄γραφα αισθάνθηκα κάτι... να θολώνει τα μάτια...

Καλή σου μέρα !