ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

9 Νοεμβρίου 2009

Στη θέα του γυμνού σώματος...

Ειναι μέσο διαμαρτυρίας αλλά και αύξησης των κερδών. Μπορεί να σκανδαλίζει , ομως επιδεικνύεται και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το γυμνό σήμερα αθφονεί ! 
Πόσες γυμνές γυναίκες -ή άντρες- έχετε δει; Το γυμνό είναι παντού: στις παραλίες, στο σπίτι, στα περιοδικά. Κι όμως, η θέα ενός γυμνού σώματος εξακολουθεί να εκπλήσσει, να ελκύει, να σκανδαλίζει και να σχολιάζεται !
Αρκεί μια λέξη...
..Για να εκτιναχθούν στα ύψη οι πωλήσεις των περιοδικών, αρκεί ένα εξώφυλλο μ’ ένα γυναικείο γυμνό. Συχνά μάλιστα δεν χρειάζεται ούτε καν η φωτογραφία. Αρκεί να υπάρχει η λέξη «γυμνή» σ’ έναν τίτλο για να προσελκύσει αμέσως την προσοχή των αναγνωστών. Κάποιες φορές η έλξη του γυμνού είναι μεταδοτική: καθιστά πιο ελκυστικά και τα γειτονικά άρθρα, ακόμα κι αν μιλούν για πολιτική. Επιδρά ερωτικά ακόμα και το ψηφιακό γυμνό της Λάρα Κροφτ, ηρωίδας των βιντεοπαιχνιδιών. Η αιτία προφανώς είναι η έντονη ερωτική φόρτιση που ασκεί ένα ωραίο σώμα, κυρίως γυναικείο, και μάλιστα γυμνό. Όμως, το ίδιο γυμνό σώμα, όταν το βλέπουμε σε μια σάουνα, σε μια φιλοζωική διαδήλωση («καλύτερα γυμνοί παρά με γούνα»), σ’ ένα στρατόπεδο γυμνιστών ή σε στριπτίζ, προκαλεί εντελώς διαφορετικές συγκινήσεις. Στα αγγλικά γήπεδα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποιος οπαδός να γδύνεται, να τρέχει και να συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς. Ένα τέτοιο γεγονός συνήθως διασκεδάζει τους φιλάθλους. Εξάλλου, κανείς δεν λέει τίποτα όταν-όπως συχνά συμβαίνει-ολόκληρο μπαλέτο χορεύει γυμνό «για να έχει μεγαλύτερες εκφραστικές δυνατότητες». Ποιο άλλο φαινόμενο προκαλεί τόσο ποικίλα, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα;
Γεννητικά όργανα σε κοινή θέα !
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γυμνό ξυπνάει τη σεξουαλικότητά μας. Ως ένα βαθμό, η ισχυρή επίδρασή του πάνω μας εξηγείται από το γεγονός ότι παραπέμπει στο σεξ, και το σεξ είναι μια έμφυτη ορμή γενετικά καθορισμένη και απαιτητική όσο και η πείνα. Ωστόσο, η επίδραση του γυμνού στην ερωτική συμπεριφορά είναι ένα τυπικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα. Βλέπετε, κανένα τους δε διεγείρεται στη θέα του γυμνού. Κι όχι μόνο γιατί η γύμνια είναι ο κανόνας. Η εξήγηση, σύμφωνα με τον Άγγλο ανθρωπολόγο Ντέσμοντ Μόρις, βρίσκεται στο χρονικό της βιολογικής εξέλιξης. «Στα άλλα ζώα τα γεννητικά όργανα είναι συνήθως κρυμμένα ή ελάχιστα ορατά. Το ίδιο ίσχυε και για τους προγόνους μας, πριν υιοθετήσουν την όρθια στάση. Από τότε τα γεννητικά τους όργανα έγιναν ορατά και ήταν αδύνατο να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο δίχως να δηλώσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Για να μετριάσει λοιπόν τη δύναμη αυτών των σημάτων, ο άνθρωπος άρχισε να καλύπτει τα γεννητικά του όργανα με κάποιο περίζωμα».
Η κάλυψη αυτή είχε δύο αποτελέσματα: μείωνε την ένταση της σεξουαλικής έκθεσης και αύξανε την ερωτική φόρτιση της στιγμής όταν το περίζωμα αφαιρούνταν. Γι’ αυτό το λόγο η μερική κάλυψη -ένα ντεκολτέ, ένα μίνι, ένα μπικίνι ή ένα διαφανές ρούχο- είναι πιο σέξι από το ολόγυμνο σώμα. «Το στάδιο που κεντρίζει περισσότερο τις σεξουαλικές προσδοκίες, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, είναι εκείνο της «μεταβολής», δηλαδή της μετάβασης από μια κατάσταση ουδέτερη σε μια κατάσταση σεξουαλικής διαθεσιμότητας. Η μετάβαση εκδηλώνεται είτε απλώνοντας την ουρά, όπως τα παγόνια, είτε εκθέτοντας το σώμα», εξηγεί ο Ντέσμοντ Μόρις. «Το στριπτίζ είναι η αποθέωση αυτού του σταδίου. Αντίθετα, το ολοκληρωτικό γυμνό προκαλεί κορεσμό». Να γιατί αποδυναμώνεται γρήγορα η ερωτική έλξη ενός γυμνού σώματος στη σάουνα ή σε μια αμμουδιά. Όμως, χάρη σ’ ένα μηχανισμό παρόμοιο μ’ εκείνον της προσφοράς και της ζήτησης, ή χάρη στην κλασική έλξη για το «απαγορευμένο», ενισχύεται το ερωτικό αποτέλεσμα ενός επιμελώς κρυμμένου ή απροσδόκητου γυμνού. Τέτοια γυμνά «κλέβουν» με τον τηλεφακό τους οι παπαράτσι των σκανδαλοθηρικών περιοδικών. Είναι θρυλικός ο περίπατος της λαίδης Γκοντίβα γυμνής στους δρόμους του Κόβεντρι, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει στους πάντες να την κοιτάξουν.
Λιγότερο κατανοητή είναι η έντονη ερωτική έλξη που προκαλείται από την οικειότητα ή από τη φήμη. Γιατί είναι πιο ελκυστικό το σώμα μιας διάσημης τηλεοπτικής σταρ ή της γειτόνισσας από το σώμα ενός άγνωστου μανεκέν, πιθανόν πολύ πιο όμορφου; Αποτελεί επίσης πηγή ατελείωτων συζητήσεων η διαφορά ανάμεσα στην επίδραση του αντρικού και του γυναικείου γυμνού. Είναι άραγε αλήθεια ότι οι γυναίκες ελκύονται λιγότερο απ’ όσο οι άντρες από το γυμνό του άλλου φύλου; «Όχι», σύμφωνα με τον Μόρις, ο οποίος συνεχίζει: «Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι φυσιολογικές αντιδράσεις των δύο φύλων είναι ισοδύναμες». Μόνο εξαιτίας της συνήθειας και των πολιτισμικών επιδράσεων οι γυναίκες καταλήγουν να είναι ή να φαίνονται λιγότερο ικανές να «εκτιμήσουν» την ερωτική αξία του γυμνού.
Οι παρενέργειες της ανεργίας !
Υπάρχουν πολλές αιτίες και αφορμές για να εκθέτει κανείς γυμνό το σώμα του, και δεν είναι όλες σεξουαλικής φύσεως. Μπορεί να γδυθεί κάποιος για να διαμαρτυρηθεί, από αντικομφορμισμό ή για να επισύρει την προσοχή σε κάποιο πρόβλημα. Στην τελευταία περίπτωση, η σεξουαλική έλξη έρχεται σε δεύτερη μοίρα. «Στα στρατόπεδα γυμνιστών, η γύμνια «κρύβει» σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σεξουαλικότητα», τονίζει ο Μόρις. Εξάλλου, οι τόποι όπου συνηθίζουμε να είμαστε γυμνοί δεν μας φαίνονται και τόσο σεξουαλικά φορτισμένοι. Για παράδειγμα, στο ιατρείο. Μπροστά στα μάτια του γιατρού αισθανόμαστε περίπου σαν ένα σύνολο από βιολογικά όργανα. Επίσης, στο σπίτι μας ή στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων. Σύμφωνα με το βιβλίο του Πο Μπρόνσον Nudist on the Late Shift and Other True Tales of Silicon Valley (Ο Γυμνιστής της Νυχτερινής Βάρδιας και Άλλες Αληθινές Ιστορίες της Σίλικον Βάλεϊ), στην «κοιλάδα του πυριτίου», στην Καλιφόρνια, κρίθηκε αποδεκτός ο γυμνισμός ενός ερευνητή στο γραφείο του. Τέλος, η εικόνα μιας μητέρας που θηλάζει το μωρό της μάλλον τρυφερότητα και ένστικτα προστασίας εμπνέει παρά σεξουαλική έλξη. Εκτός κι αν «αποκαλύπτεται» ένα ερωτικό σύμβολο, όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντέμι Μουρ. Η φωτογραφία της, γυμνής και εγκύου, στο εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις. 
Το ίδιο αντιφατικές είναι οι αντιδράσεις απέναντι στο διαδεδομένο στριπτίζ για «φιλανθρωπικούς» σκοπούς ή σε κάτι σαν εκείνο των ανέργων της ταινίας Άντρες με τα Όλα τους. Ο φιλανθρωπικός σκοπός χαλαρώνει την ερωτική έλξη και καθιστά πιο αποδεκτή την επίδειξη, η οποία κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα κρινόταν επιλήψιμη. Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκμεταλλευτούμε και να ελέγξουμε την ερωτική φόρτιση που προκαλεί το γυμνό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πολλές χώρες -από την Αφρική ως την Ινδία, όπου υπηρετεί θρησκευτικούς σκοπούς-το γυμνό σε δημόσια θέα θεωρείται φυσιολογικό. Αν λοιπόν τύχει να ταξιδέψουμε εκεί ως τουρίστες, πιθανόν να βρεθούμε κάποιες στιγμές σε δύσκολη θέση. Τα γυμνά σώματα στις παραλίες δεν εντυπωσιάζουν πια ούτε Βεδουίνο. Όμως, μπορεί να τριγυρίζουν γυμνοί και μέσα σε καταστήματα. Κανείς δεν θα γυρίσει να τους κοιτάξει, εκτός ίσως από μας...
Σημείωση δική μου : 
..Επειδή το γυμνό παραπέμπει στο σεξ και επειδή το σεξ είναι μια έμφυτη ορμή γενετικά καθορισμένη και απαιτητική όσο και η πείνα...γι' αυτό και πωλείται...όπως και το ψωμί , που θα καλύψει την πείνα...
..και την τιμή του την καθορίζει το "μέγεθος της πείνας του αγοραστή..."
Όμως -κατά τον ακαδημαϊκό Σκαλκέα- ο,τι υπεραπλουστεύεται και εκλαϊκεύεται, ευτελίζεται...
Ας το έχουν υπ' όψιν τους οι γυναίκες...
Ι.Β.Ν.

Από το τεύχος Νο 5, Ιούλιος 2000, σελ. 32-36

4 σχόλια:

thumbelina είπε...

Για να είμαι ειλικρινής το μόνο γυμνό σώμα που με συγκινεί είναι του ανθρώπου που αγαπώ, όλα τα άλλα μόνο αντικειμενικά μπορώ να τα δω, ή θα μου προκαλέσουν θαυμασμό ή αδιαφορία. Πάντως θεωρώ το γυναικείο γυμνό πολύ πιο αισθησιακό και ερωτικό από το αντρικό.
Νομίζω ότι έχεις δίκιο ένα μισόγυμνο, ή μισοντυμένο αν θες,σώμα είναι πολύ πιό προκλητικό.
Καλή σου μέρα

Μελίτη είπε...

Υπέροχη ανάρτηση και καταπληκτική η ανάλυση του άρθρου. Πράγματι το ολοκληρωτικό γυμνό προκαλεί κορεσμό, ενώ το μισοντυμένο εξάπτει την φαντασία κατά γενική ομολογία. Το γυναικείο γυμνό είναι πιο "ποιητικό" στην Τέχνη (πλήθος ζωγράφων το απέδωσαν σε άπειρους πίνακες). Το ανδρικό γυμνό, στην Τέχνη, πάντα εκφράζει και αποπνέει δύναμη και ενέργεια με τις τέλειες πλαστικές γραμμές του.
Στην καθημερινότητα, η συντριπτική πλειοψηφία ανδρών και γυναικών δεν διαθέτει τα ιδεώδη σώματα τα οποία μπορούν να σταθούν ευπρεπώς μπροστά στον καλλιτέχνη ώστε να απεικονίσουν γυμνά γλυπτά στις τέλειες αναλογίες τους.
Ίσως γι' αυτό, το ωραίο γυμνό είναι "χάρμα οφθαλμών" και μαγνητίζει το βλέμμα. Γιατί σπανίζει...

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα !
Εχεις απόλυτο δίκιο !
Το γυναικείο σώμα ειναι πολύ πιο αισθησιακό και ερωτικό απο το ανδρικό.
Και οπωσδήποτε το ημίγυμνο ειναι ειναι πολύ πιο προκλητικό !

Ειστε πιο τυχερές ή πιο προικισμένες, τι να κάνουμε...
...και η μία απο τις τρείς αιτίες ολων των ειδών των "πολέμων"...

Καλή σου μέρα!

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα Μελίτη μου !
Το καταπληκτικό σχόλιό σου θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστή ανάρτηση !
Τι να προσθέσω εγώ που -επιγραμματικά- εσύ με εχεις καλύψει και με εχεις συμπληρώσει..

Καλή σου μέρα !