ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

8 Δεκεμβρίου 2009

Φιλία Μεταξύ Ανδρών & Γυναικών;...


Μπορεί ένας άνδρας και μια γυναίκα να είναι απλώς φίλοι; Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές και έχει αποτελέσει το κεντρικό θέμα σε αρκετές ταινίες. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της έρευνας που έκανε η Diane Felmlee, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις σε 406 ενήλικες.

Η πλειοψηφία , ποσοστό 83,5%, δήλωσε ότι ναι, οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι. Μόλις το 2% απάντησε όχι και το 12% ίσως. Άνδρες και γυναίκες δεν είχαν διαφορετικές απόψεις.

Φαίνεται λοιπόν ότι φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να υπάρξει, όμως η σχέση αυτή κρύβει προκλήσεις και είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί.

Καταρχήν η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στο πώς οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις φιλίες τους. Η διαφορά αυτή αρχίζει πολύ νωρίς, ήδη από την παιδική ηλικία. Τα αγόρια συνήθως παίζουν παιχνίδια σε μεγαλύτερες ομάδες ενώ τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια σε πιο στενό κύκλο.

Οι φιλίες των γυναικών έχουν χτιστεί πάνω στην υποστήριξη και τη συντροφικότητα. Οι άνδρες εστιάζουν στις κοινές δραστηριότητες.

«Οι γυναίκες εγκρίνουν περισσότερο τα κλάματα και τους εναγκαλισμούς μεταξύ των φίλων σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα στις γυναικείες φιλίες», δηλώνει η Diane Felmlee.

Από τη στιγμή που οι φιλίες των γυναικών είναι κατά κανόνα "πρόσωπο με πρόσωπο", ενώ εκείνες των ανδρών θεωρούνται πιο ομαδικές, αυτές οι διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια για τις γυναίκες και τους άνδρες που θέλουν να είναι φίλοι μεταξύ τους.

Ένα άλλο εμπόδιο για τις φιλίες μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί ερωτική έλξη μεταξύ τους. «Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες - περισσότερο από τις γυναίκες – δυσκολεύονται να κρατήσουν το ερωτικό στοιχείο έξω από τη φιλία», αναφέρει η Diane Felmlee « από τη μελέτη προκύπτει ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι η ερωτική έλξη είναι ένα γεγονός που κάνει δύσκολες τις φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών.»

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί κάποιοι τρίτοι να βλέπουν με «περίεργο» μάτι τη συγκεκριμένη σχέση και οι δύο φίλοι να βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση να εξηγούν ή να δικαιολογούν τη φιλία τους.

Αν παρόλα αυτά επιμένετε να έχετε φιλίες με άτομα του αντίθετου φύλου, υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να έχετε κατά νου:

* Φροντίστε να αποκτήσετε πληροφορίες για το νέο φίλο ή τη φίλη σας και για τις προηγούμενες φιλίες του με άτομα του αντίθετου φύλου.

* Σιγουρευτείτε ότι είστε πολύ σαφείς για το τι θέλετε (και τι δεν θέλετε) από τις φιλίες σας και ότι βάζετε όρια, δεδομένου του … κινδύνου μέσα από τη φιλία να γεννηθεί ένας νέος έρωτας.

* Μην ξεχνάτε τον/την σύντροφό σας. Πρέπει να του/της δείχνετε ότι αυτός ή αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά σας και το άτομο που πάνω από όλους εμπιστεύεστε, αλλιώς θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τη ζήλια ή το θυμό του/της με κίνδυνο να χαλάσει και η ερωτική σας σχέση και η φιλία σας.



πηγή: http://www.inargolida.gr/

πηγή: http://www.healthierworld.gr/


Σημείωση δική μου:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) χειρουργό ουρολόγο κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, «για βιολογικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους και προς όφελος της εξέλιξης των κοινωνιών σε όλο τον πλανήτη, την ανδρογυνική φιλία δεν τη θέλει ούτε η φύση αλλά ούτε και η παραγωγική διαδικασία."
...Και συνεχίζει ο καταπληκτικός γιατρός...
Σε σύγχρονες έρευνες, στην Αμερική κυρίως, φαίνεται πως στην ερώτηση αν υπάρχουν φιλίες μεταξύ αντρών και γυναικών, το μεγάλο ποσοστό (87%) απαντά “ναι”, λεει. Νομίζω, όμως πως η απάντηση αυτή είναι πολιτικά ορθή αλλά όχι τίμια: ποιος θα δεχόταν σήμερα να αποδεχτεί τον ρόλο του... ουραγκοτάγκου σε μια κοινωνία όπου τον ανδρικό θαυμασμό τον ποινικοποιεί σαν σεξουαλική παρενόχληση;» ρωτάει ο κ. Κωνσταντινίδης κρίνοντας αναπόφευκτη την ερωτική έλξη μεταξύ ετεροφύλων. 


....των φυσιολογικών πάντα , γιατρέ μου....
Ι.Β.Ν.

6 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Όταν υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση απ'την αρχή πιστεύω πως ναι μπορεί κρατηθεί μια φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
Άλλωστε μπορεί να επωφεληθεί σε πολλά μια τέτοια φιλία γνωρίζοντας ο ένας στον άλλο τον τρόπο που σκέπτεται το αντίθετο φύλλο!
Προσωπικά εχω μάθει να εμπιστεύομαι περισσότερο τους άντρες απ'τις γυναίκες!Ισως να κάνω και λάθος!

Καλό βράδυ!!

Μελίτη είπε...

Συμφωνώ με την Ζουζού,
στο ότι ναι, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρξει μία ειλικρινής φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Προσωπικά έχω προδοθεί από γυναίκες "φίλες" αλλά η φιλία μου με άνδρες κρατάει αιώνια!

Υ.Γ. Το τεράστιο άρθρο σου περί ελληνικής γλώσσας, με άφησε κατάπληκτη. Αριστούργημα! Μάλιστα το τύπωσα όλο για να το έχω και να το διαβάζω.
55 σελίδες Α4, περίπου !!!!
Αναρωτιέμαι, αρκεί έτσι απλά ένα μπράβο για σένα;
Αξίζεις πολλά περισσότερα!

Θερμή καληνύχτα αγαπημένε μου φίλε.

Ιωάννης είπε...

Καλησπέρα "ΖΖ" μου !

Δεν θα αντιδικούσα μαζί σου, οταν κρατιούνται οι ισορροπίες, oι φιλίες μεταξύ ετεροφύλων ειναι καταπληκτικές, ως ενα βαθμό...

Γιατι οι ισορροπίες ειναι ευθραυστες και ευκολα μπορεί να γίνουν κομμάτια !

Καλό σου απογευμα !

Ιωάννης είπε...

Μελίτη μου καλησπέρα !

Με σένα πως να μη συμφωνήσω Μελίτη μου;
Κάποιες φιλίες ετεροφύλων αποδείχτηκαν πολύ καλύτερες απο τις κοινα αποδεκτές φιλίες μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών !

Ισως επειδή στις φιλίες των ετεροφύλων απουσιάζει ο ανταγωνισμός και υφέρπει ελεγχόμενη ερωτική διάθεση !...

ΥΓ. Το αρθρο για την Ελληνική γλώσσα,Μελίτη μου, το "ανέβασα" για αυτούς που λένε το Βατοπέδιο, "Βατοπαίδι" και για οσους λατρεύουν αυτη την καταπληκτική γλώσσα που εχουμε την τιμή να μιλάμε...και να σκεφτόμαστε !...

Καλό σου απόγευμα !

Ανώνυμος είπε...

Για μένα τα πράγματα είναι απλά.Δεν πιστεύω ότι υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Τι είναι φιλία?Είναι ένας έρωτας χωρίς τα φτερά του.ΠΟιός μου υπόσχεται πως ένα βλέμμα,ένα άγγιγμα δεν μπορεί να δώσει φτερά σ'αυτόν τον έρωτα.Δεν μπορώ να συμμετέχω σ'αυτή την μάχη της φιλίας και συναισθημάτων με οδηγό την ήττα.

Κατερίνα Κ.

Ιωάννης είπε...

Κατερινα μου καλή σου μέρα !

Πολύ μου αρεσε το σχόλιό σου και ο διαχωρισμός της φιλίας απο τον ερωτα...
Η διαφορά βρίσκεται στα φτερά..
που πολύ ευκολα μια ετερόφυλη φιλία μπορεί να αποκτήσει ξαφνικά και ...αντε να ξεχωρίσεις τι ειναι, τί !

..Οπότε οδηγείσαι σε μάχη με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα !

Καλή σου μέρα !