24 Νοεμβρίου 2020
Η μέθοδος της «γκρι πέτρας»: Η τεχνική για να μην σας επηρεάζουν οι τοξικοί άνθρωποι !
23 Νοεμβρίου 2020
Υπέροχη Ιστορία - Κοινωνικό πείραμα !
Ήταν ένα κρύο πρωινό του Ιανουαρίου.
Έπαιξε έξη κομμάτια του Μπαχ για περίπου 45 λεπτά.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα μιας και ήταν ώρα αιχμής υπολογίστηκε ότι περάσαν από μπροστά του 1.100 άνθρωποι ,οι περισσότεροι με κατεύθυνση στην εργασία τους.
Μετά από ένα λεπτό ο άγνωστος βιολιστής κέρδισε το πρώτο του δολάριο σαν φιλοδώρημα. Μια γυναίκα πέταξε τα λεφτά στο καπέλο και έφυγε βιαστικά χωρίς καν να σταματήσει.
Μερικά λεπτά αργότερα κάποιος κοντοστάθηκε ακουμπώντας στον τοίχο για να τον ακούσει, αλλά κοίταξε το ρολόι του και ξεκίνησε πάλι βιαστικά να φύγει.
Μάλλον είχε αργήσει στην δουλειά του.
Ο μόνος που έδωσε μεγάλη προσοχή στον άγνωστο βιολιστή μας ήταν ένας τρίχρονος πιτσιρικάς .
Ο πιτσιρικάς συνέχιζε περπατώντας να κοιτάζει συνέχεια τον βιολιστή.
Την συμπεριφορά του πρώτου μικρού ακολούθησαν γενικά πολλά παιδιά της ηλικίας του ,αλλά πάντα οι γονείς χωρίς καμιά εξαίρεση κατάφερναν με την βια να τα παρασύρουν στην δική τους ταχύτητα και «ζάλη».
Στα 45 λεπτά που έπαιξε ο βιολιστής μόνο έξι άνθρωποι σταμάτησαν και τον άκουσαν για πολύ λίγο. Περίπου είκοσι του έδωσαν χρήματα αλλά συνέχισαν με την ίδια ταχύτητα να προχωρούν.
Όταν σταμάτησε να παίζει η ησυχία αγκάλιασε τον σταθμό και κανένας δεν κατάλαβε την διαφορά! Κανείς δεν χειροκρότησε ,κανείς δεν έδειξε κάποιο θαυμασμό!
Κανείς δεν το ήξερε, αλλά ο βιολιστής ήταν ο Joshua Bell,ένας απο τους καλύτερους βιολιστές στον κόσμο!
Είχε παίξει ένα από τα πιο εμπνευσμένα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ στο βιολί ,ενα κομμάτι αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων!
Πριν δυο μέρες είχε παίξει σε ένα θέατρο και είχε ξεπουλήσει όλα τα εισιτήρια με τιμή εισιτηρίου 100 ευρώ κατά μέσο όρο!
Τελικά στο μόνο που δεν απάντησε το πείραμα ήταν…
Άραγε ο χρόνος σου είσαι σίγουρος ότι είναι δικός σου;
https://www.agiotopia.gr
18 Νοεμβρίου 2020
Βραβείο καλύτερης δικαιολογίας! Best excuse ever ! (Καταπληκτικό ! ! ! )
Βραβείο καλύτερης δικαιολογίας!
Τον νεαρό πρωταγωνιστή του παρακάτω βίντεο τον κυνήγησαν να τον σκοτώσουν στο δάσος, γλίτωσε από την πτώση δέντρου και τη βουτιά σε ποτάμι, αλλά και την πτώση από πανύψηλο καταρράκτη, ενώ, καθώς ήταν γαντζωμένος σε έναν κορμό δέντρου για να... σωθεί, κατέληξε σε ένα εργοστάσιο ξυλείας. Δείτε το παρακάτω χιουμοριστικό βίντεο για να δείτε... πού κατέληξε ο νεαρός και αναγκάστηκε να διηγηθεί όλη την παραπάνω ιστορία για να μπορέσει να δικαιολογηθεί...
...πως βρέθηκε στην κρεβατοκάμαρα της κυρίας...κρυμμένος μέσα στην ντουλάπα της !
.
https://trelogiannis.blogspot.com/2020/11/blog-post_514.html
Σημείωση δική μου:
Ρε, τον μπαγάσα !
Αφού, να φανταστείτε, τον "πίστεψε" και η ημίγυμνη ...φιλενάδα του κυρίου με τη γραβάτα...
Ε !...Δεν έχει παρά να τον πιστέψει και ο ίδιος !
Τι ; κόντρα με την παρτενέρ του θα πάει; Υπήρχε περίπτωση ,δηλαδή, να του λέει ψέματα;
Αν ειναι δυνατόν !
Ι.Β.Ν.
15 Νοεμβρίου 2020
«Οι ψευτομορφωμένοι»
14 Νοεμβρίου 2020
ΤΡΙΚΥΜΙΑ !
Χειμώνας άγριος τήν πίστη μου χτυπά,
μά εγώ σέ πουπουλένιο μαξιλάρι,
ασύνειδος, χωρίς ντροπή - καί μοναχά -
γιά τό φθαρτό μου νοιάζομαι κουφάρι.
Σάββας Ηλιάδης
Δάσκαλος
https://filosofia-erevna.blogspot.com/2020/11/blog-post_12.html
13 Νοεμβρίου 2020
Νταβέλης-Η συγκλονιστική μαρτυρία του λήσταρχου Νταβέλη στον Άγιο Νικόλαο Πλανά !
12 Νοεμβρίου 2020
11 Νοεμβρίου 2020
Στην αγκαλιά της Μητέρας του Θεού (μια συγκλονιστική διήγηση με Κρυπτοχριστιανούς)

Η μπόρα έχει περάσει, αλλά θυμωμένα κυλούν τα θολά νερά του ποταμού, δίπλα από το μεγάλο χωριό που απλώνεται στον εύφορο κάμπο. Είναι Τουρκικό το χωριό. Φρεσκοπλυμένο από το χορταστικό λουτρό, χαίρεται τώρα την ευλογία του ήλιου και στεγνώνει γοργά, βυθισμένο στη μακαριότητα της ευτυχίας του.
Δεν ήταν όμως πάντα Τουρκικό. Σε παλαιότερη εποχή, τότε που το σημερινό Ερζερούμ λεγόταν Θεοδοσιούπολις, είχε χτισθεί δίπλα στον Άκαμψι ποταμό, στην άκρη του εύφορου εκείνου οροπεδίου, λίγα σπίτια από οικογένειες ακριτών του Βυζαντινού Κράτους. Τούρκοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Ελληνικό χωριό κι ανάγκασαν τους κατοίκους του ν’ αλλαξοπιστήσουν και να δεχθούν με τη βία τον μωαμεθανισμό.
Από ’κείνη την ημέρα σίγησε κι η καμπάνα της μικρής εκκλησούλας, και στους τέσσερις αιώνες και περισσότερο που πέρασαν από τότε, δεν απέμεινε πια, ούτε σα θολή ανάμνηση, η χριστιανική καταγωγή των πρώτων κατοίκων.
Στεγνώνει λοιπόν το τουρκικό χωριό ύστερα από τη μπόρα, ενώ στο καφενείο οι ηλικιωμένοι Τούρκοι, καθισμένοι σταυροπόδι σε μαλακά στρωσίδια, ρουφούν ηδονικά τους ναργιλέδες τους και διηγούνται εύθυμες ιστορίες.
Έξαφνα, σπαρακτικές φωνές ακούγονται από το μέρος του ποταμού· δυο μικρά Τουρκόπουλα, παίζοντας στην όχθη, έπεσαν στο ποτάμι και τα πήρε το ορμητικό ρεύμα. Μια γυναίκα, που είδε το ατύχημα, έβαλε τότε τις φωνές και ξεσήκωσε τον κόσμο. Το καφενείο, άδειασε στη στιγμή. Όλοι οι θαμώνες έτρεξαν κατά το ποτάμι και, μαζί με όλους, κι ο μουχτάρης του χωριού, ο «πρόεδρος της κοινότητος», όπως θα λέγαμε εμείς.
Μάταιος κόπος! Το ένα από τα δύο παιδιά, ένα αγόρι πέντε χρονών, είχε ήδη πνιγεί όταν έφτασε η βοήθεια· και, τ’ άλλο, συνομήλικό του, δεν είχε πια ανάγκη από βοήθεια· αυτό τα κατάφερε να φτάσει μόνο του στην όχθη, λίγο παρακάτω από το σημείο του φρικτού ατυχήματος. Ήταν βρεγμένο ως το κόκκαλο, αλλά έβλεπε το μαζεμένο πλήθος χαμογελαστό, σα να μην είχε γίνει τίποτε το σπουδαίο.
Ο μουχτάρης, το πήρε στην αγκαλιά του κι άρχισε να το χαϊδεύει.
–Καθόλου! αποκρίθηκε ο μικρός αθώα.
Δεν φοβήθηκα καθόλου. Με κρατούσε η Μητέρα του Θεού στην αγκαλιά της και μ’ έσπρωχνε σιγά–σιγά στην ακροποταμιά.
–Την ξέρω! Την έχουμε στο σπίτι μας, ζωγραφισμένη σ’ ένα σανιδάκι!
Μια υποψία γεννήθηκε από την απάντηση του μικρού παιδιού στη σκέψη του μουχτάρη.
–Πάμε να μου την δείξεις κι εμένα! λέει στο Τουρκόπουλο ο μουχτάρης. Πάμε!
Σε λίγο έφτασαν στο σπίτι, όπου βρισκόταν μόνο η γιαγιά κι η μητέρα του παιδιού· ο πατέρας του, έλειπε.
Οι δύο γυναίκες, δεν είχαν ιδέα από το ατύχημα και, με έκπληξη και με απορία, παρατηρούσαν τον επίσημο επισκέπτη. Η έκπληξή τους όμως έγινε τρόμος μεγάλος, όταν είδαν το παιδί τους να του δείχνει μια μικρή πόρτα στον τοίχο του εσώτερου διαμερίσματος του σπιτιού και να του λέει: «Να! Εδώ μέσα, είναι! Άνοιξε να δεις!».
Έκαμαν τότε μια απελπισμένη κίνηση προς τα εκεί, για να εμποδίσουν τον μουχτάρη, μα εκείνος είχε κιόλας ανοίξει την πορτούλα.
Και, τότε, ένα θέαμα καταπληκτικό παρουσιάσθηκε στα μάτια του:
Σ’ ένα μικρό και σκοτεινό δωμάτιο, δίχως κανένα παράθυρο, ένα καντήλι έκαιγε μπροστά στο εικόνισμα της Παναγίας. Ευωδία
από θυμίαμα ξεχύθηκε την ίδια στιγμή από τον κρυψώνα και γέμισε τα ρουθούνια του Τούρκου, που ρούφηξε ηδονικά το άγνωστο γι’ αυτόν άρωμα.
Οι γυναίκες, παγωμένες απ’ τον τρόμο, δεν είχαν τη δύναμη ν’ αρθρώσουν λέξη, και μόνο τα μάτια τους, στυλωμένα προς την εικόνα, έστελναν θερμή, σιωπηλή ικεσία προς τη Θεομήτορα, να τις βοηθήσει στη δύσκολη εκείνη περίσταση.
Άφωνος, όμως, κι ακίνητος στεκόταν μπροστά στο εικόνισμα και ο μουχτάρης, ο φανατικός Τούρκος, που ποτέ δε θα μπορούσε να φαντασθεί ότι θά ’καμνε στο χωριό του μια τέτοια ανακάλυψη. Το γλυκύτατο βλέμμα της Παναγίας με το θείο βρέφος στην αγκάλη Της, του είχε κάμει ανέκφραστη εντύπωση.

–Αυτή είναι η Μητέρα του Θεού, που με κρατούσε στα χέρια Της. Την είδες; είπε ο μικρός με φωνή χαρούμενη, λες και είχε κάνει κατόρθωμα.
Οι γυναίκες, έπεσαν τότε στα πόδια του μουχτάρη κι άρχισαν να τον παρακαλούν.
–Μη μας κάνεις κακό, εφέντη πολυχρονεμένε, κι εμείς θα παρακαλούμε την Παναγία να σε φυλάγει καλά!
–Ώστε είστε Χριστιανοί;!… πρόφερε αργά.
–Ναι!
Δεν πειράζουμε όμως κανέναν. Ακολουθούμε την πίστη των πατέρων μας, όπως την πήραν κι εκείνοι απ’ τους δικούς τους πατέρες. Μη μας κάνεις κακό, εφέντη!
Ο μουχτάρης, στάθηκε μερικές στιγμές ακόμη σιωπηλός. Έπειτα με φωνή σιγανή, σα να ήθελε ν’ ανακοινώσει κάποιο μυστικό, λέει στις γυναίκες:
–Μη φοβάστε! Προσέξτε όμως, μη πείτε κι εσείς σε κανέναν ότι ήρθα εδώ στο σπίτι σας και είδα αυτό που είδα. Κάπου–κάπου, θα σας στέλνω και λίγο λάδι να βάζετε στο καντήλι, πρόσθεσε, ενώ προχωρούσε προς την έξοδο…
[Το κείμενο, του Δάσκαλου–Συγγραφέα–Δημοσιογράφου
Ευριπίδη Φιλ. Χειμωνίδη (1903–1982)· κατ’ αφήγηση του παππού του, ιερέως στην Σάντα, του παπα–Αποστόλου Χειμωνίδη, χειροτονηθέντος στην Θεοδοσιούπολη και θανόντος σε βαθύ γήρας (το 1915)· παρμένο από τον αφιερωματικό τόμο του Νικολάου Π. Ανδριώτη (1906–1976): «Κρυπτοχριστιανικά Κείμενα», σελ. 121–123, σειρά: «Εθνική Βιβλιοθήκη Νο36 –
10 Νοεμβρίου 2020
Σπίτια παλιά...
ξεθωριασμένα,
κάποτε κόκκινα
σπασμένα κεραμίδια
και από την καμινάδα
αχνά μια θλίψη να αναθρώσκει
μια παγερή ερημιά
καθώς θυμούνται ακόμη σιωπηλά
εκείνους που πολύ αγαπήθηκαν
και από χρόνια έχουν φύγει,
φωνές παιδιών μέρες γιορτής
σαν ρίγος ένα χνώτο ανθρώπινο
σπίτια παλιά
που τώρα κατοικούνται από τη μνήμη,
από μια λάμψη αδιόρατη
έναν βαθύ ανέκφραστο λυγμό !
7 Νοεμβρίου 2020
Φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia) στο πάρκο Bergstraße-Odenwald, στη νότια Γερμανία.
Φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia) στο πάρκο Bergstraße-Odenwald, στη νότια Γερμανία. Εναλλακτική "ανάγνωση" του φαινομένου της παρειδωλίας. Το σχετικό φαινόμενο simulacrum και της ψευδαίσθησης (parabolicheskoi illusion) φυσικό φαινόμενο παρειδωλίας (Pareidolia) εντοπίστηκε στο φυσικό πάρκο Bergstraße-Odenwald στη νότια Γερμανία.
Φωτογραφία: Geo-Naturpark Bergstrasse-Odenwald
Παρειδωλία ορίζεται το ψυχολογικό φαινόμενο να αντιλαμβανόμαστε μια συγκεκριμένη, συχνά σημαντική εικόνα, σε ένα τυχαίο ή διφορούμενο οπτικό μοτίβο.
Οι άνθρωποι γεννιούνται με την τάση να αναγνωρίζουν μοτίβα και να βλέπουν πράγματα - ή μερικές φορές να ακούνε πράγματα- που μπορεί να μην υπάρχουν.
Συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ή δυο σχήματα που μοιάζουν με μάτια ή οικείο ήχο για να ενεργοποιηθεί η φαντασία.
Φανατικά θρησκευόμενοι και προληπτικοί είναι πιο πιθανό να δουν παραδεισένιες ή σατανικές μορφές.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εντοπίζουν πρόσωπα σε αντικείμενα, από ότι οι άνδρες, πιθανόν λόγω της ικανότητας τους να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα μέσω των εκφράσεων του προσώπου.
Γυναίκες και άνδρες αποδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες στο πιο σύνηθες αντικείμενο που προκαλεί παρειδωλία, το αυτοκίνητο. Οι προβολείς και η μάσκα ενός αυτοκινήτου, προκαλούν συχνά σκέψεις, έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τους προβολείς ενός Volkswagen Beetle διακοσμημένους με βλεφαρίδες.
Εκτός από την οπτική παρειδωλία, μπορεί να αντιμετωπίσουμε και την ακουστική παρειδωλία, την ακρόαση φωνής και άλλων ακουστικών ερεθισμάτων σε φυσιολογικούς, καθημερινούς ήχους. Εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα σε θορύβους ρουτίνας και τα εξομοιώνει με ήχους που ήδη γνωρίζει. Ο θόρυβος του νερού στο ντους, που χτυπάει στην αποχέτευση, μπορεί να ακούγεται σαν να χτυπάει ένα τηλέφωνο ή να εκπέμπονται ήχοι συναγερμού.
Από όλα τα μέρη όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φαινόμενο της παρειδωλίας, η φύση είναι ότι καλύτερο. Αρκεί να σηκώσουμε και να βάλουμε ένα κοχύλι στο αυτί μας, για να ακούσουμε τον ωκεανό, ακόμα και όταν η ακτή βρίσκεται σε απόσταση πολλών μιλίων. Οι σχηματισμοί σε βουνά και βράχους συχνά διεγείρουν την ανθρώπινη φαντασία.
Οι άνθρωποι αποδίδουν λέξεις και στο κελάηδημα των πουλιών, παρόλο που τα πουλιά δεν μπορούν να μιλήσουν. Παλιοί κορμοί δένδρων φαίνεται να έχουν πρόσωπα. Αρκετά λουλούδια προκαλούν στο μυαλό μας εικόνες άλλων όντων.
Η ομορφιά της παρειδωλίας βρίσκεται πάντα στο μάτι του θεατή. Είμαστε ελεύθεροι να δούμε το δικό μας όραμα στη φλόγα της φωτιάς, στο φύλλο ενός φυτού, σε έναν καπνό ή σε ένα σύννεφο στον ουρανό. Διαφορετικές εμπειρίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν διαφορετικά οράματα στα ίδια αντικείμενα και η ευκαιρία να μοιραστούν και να συγκρίνουν αυτά τα οράματα με φίλους, ανοίγει έναν ευχάριστο, ευφάνταστο κόσμο σε όλους.
πηγή
https://columbiametro.com/article/pareidolia/
πηγή
https://www.facebook.com/avantgardens.org/posts/5173431886003864
================
5 Νοεμβρίου 2020
Ερωτας-Ερωτικό "Αντίο ! "...(Της Παλιάς Σχολής...)

Έτσι δεν μπόρεσα να δω το παράστημά σου , το αέρινο και θηλυκό, για τελευταία φορά !
Ήθελα να μου χαμογελάσεις καθώς έφευγες , καθιστώντας με όμηρο της υπόσχεσής μου να ζωγραφίσω το ομορφότερο χαμόγελο του κόσμου....αμετάκλητο επιχείρημα της βεβαιότητάς μου...
Ήθελα να σηκώσεις το χέρι σου , "λέγοντάς " μου έστω και σιωπηρά... ένα γειά, ένα ευχαριστώ, ένα συγγνώμη...
Ήθελα να με κοιτάξεις στα μάτια πριν φύγεις, να ξαναμπώ στην ψυχή σου και να προσπαθήσω να σβήσω αυτό που σε βασανίζει από τη γέννησή σου και που...άδικα το έχεις χρεωθεί !
Ήθελα να σε ακούσω για τελευταία φορά...να ακούσω τη γλυκιά σου φωνή ...Θεάς, Μούσας και Σειρήνας παρουσία !
Ήθελα να σου ευχηθώ να είσαι πάντα καλά...και να σε ευχαριστήσω θερμά !!!
Ήθελα, ήθελα, ήθελα...τι σημασία έχει τώρα πιά...
Στο καλό...στο καλό να πας...κι ο δρόμος σου στρωμένος...." με γαρδένιες μυρωδάτες..." σαν αυτές που μπόρεσα...να σου προσφέρω...
Αντίο γλυκιά μου ! ! ! Αντίο ! ! !
3 Νοεμβρίου 2020
Κορωνοϊός:Ο ανθρώπινος πολιτισμός ...σε αναστολή! (Καταπληκτικό !)
Συρροή, παλιότερης εποχής
Γράφει ο φιλόλογος Χρυσόστομος Τσιρίδης
Ακόμη και στις πιο μεταδοτικές ασθένειες, που γνώρισε ο πλανήτης.
Ακόμη και στους πιο φονικούς πολέμους.
Υπήρξαν μαζικοί θάνατοι, προσωπικές τραγωδίες, απάνθρωπες εξοντωτικές συνθήκες διαβίωσης…
Υπήρχαν όμως και δικλείδες ασφαλείας. Το όποιο “πρόβλημα” είχε πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΝΗ- ΟΡΑΤΗ αφετηρία. Άρα και προσδοκώμενο τέλος.
Υπήρχαν περιοχές- καταφύγια…. Ζωής. Υπήρχαν χώροι, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ εκτάσεις, ανέγγιχτοι.
Υπήρχαν χώροι “απομονωμένοι”. Η δυσκολία “επικοινωνίας” λειτουργούσε προστατευτικά.
Μεγάλες ομάδες ήταν αυτοσυντηρούμενες. Και με τον δικό τους τρόπο διαβίωσης.
Ό,τι συνέβαινε, περιοριζόταν μέσα στα όρια ορισμένων ομάδων
Ό,τι και να συνέβαινε, δεν χανόταν η αίσθηση της δύναμης της ζωής
Οι πόλεμοι για παράδειγμα, είχαν τραγικά θύματα, αλλά είχαν και “ήρωες”.
Έπασχε η Ευρώπη, αλλά όχι η Αμερική. Ή το αντίστροφο.
Η απλή παρουσία και η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο (Εργασίας, διασκέδασης κλπ) δεν σήμαινε αυτόματα και επικινδυνότητα.
Υπήρχε φόβος, αλλά όχι και αβεβαιότητα για την υπέρβαση του προβλήματος.
Ο Κορωνοϊός τείνει να αχρηστεύσει την… κορωνίδα της δημιουργίας.
Σε κάποιο βαθμό, ΕΥΤΥΧΩΣ μικρό ακόμη και ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ, φαίνεται να το πετυχαίνει.
Ο Πλανητικός χαρακτήρας του σημερινού ανθρώπινου πολιτισμού, από εχέγγυο συνοχής, αλληλοκατανόησης και κοινής προόδου, λειτουργεί σαν μπούμερανγκ εναντίον του.
Ο άνθρωπος, το “κοινωνικό όν” των φιλοσόφων, παγκοσμίως ΥΙΟΘΕΤΕΙ αντικοινωνικές μεθόδους για την επιβίωσή του.
Ο αόρατος ιός τον ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ να ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ και να ΑΚΥΡΩΣΕΙ τις ίδιες τις ΑΞΙΕΣ του.
Ο Σημερινός άνθρωπος που έφθασε στο σημείο να “κοιτάζει” το ΔΙΑΣΤΗΜΑ, να “χαρτογραφεί” το…ΣΥΜΠΑΝ, να αναζητά το “ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ του ΘΕΟΥ”, μοιάζει ανήμπορος και προπάντων φοβισμένος και αβέβαιος.
Υ.Γ Υπάρχει πάντως μια… βεβαιότητα. Ο άνθρωπος θα βγει (ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ) ΝΙΚΗΤΗΣ και απ’ αυτήν την περιπέτεια.
ΠΟΣΟ πιο ΣΟΦΟΣ όμως;
Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο από την εποχή του Έλληνα Ποιητή ΟΜΗΡΟΥ
“αισχρόν δήρον τε μένειν, κενεόν τε νέεσθαι” (ΙΛΙΑΔΑ).
(Παρότι νοηματικά κατώτερη και ελλιπής, η “κατά λέξη” μετάφραση:
“Είναι ντροπή να μένεις κάπου πολύν καιρό και να επιστρέφεις άδειος”).
Πηγή