ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

1 Μαΐου 2009

"Ζήσε Μαύρε μου...." και οχι "Ζήσε Μάη μου..."


Φωτογραφίες: Ντινόπουλος Ιωάννης
Τριφύλλι στης "Βασίλως το Ισωμα."

...Το εχω ακούσει ως ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι, η ζήσε Μάη μου σχέτο, η ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι και τον Αυγουστο σταφύλι..η ζήσε Μαύρε μου..

Σε κάθε περίπτωση , αυτός που χρησιμοποιεί αυτή τη φράση, θέλει να δηλώσει το απραγματοποίητο, την ουτοπία..Χρησιμοποιεί σωστά ομως τη φράση ; γνωρίζει πως προέκυψε αυτή και ποιά ηταν η αρχική της σημασία;

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή..

Στη φτωχή αγροτιά της μεταπολεμικής Ελλάδας , μέχρι και τη δεκαετία του '60, το να εχει κάποιος αγρότης ενα βόδι (βόϊδι το λέγανε) ητανε κεφάλαιο..Με αυτό εκανε χωράφι και εξασφάλιζε το στάρι και αρα το ψωμί της χρονιάς του και ετσι ζούσε την οικογένειά του , αφου το ψωμί εθεωρείτο και συνεχίζει- ως ενα βαθμό- να θεωρείται ως το βασικό ειδος διατροφής των ανθρώπων- ο ευλογημένος αρτος ημών ο επιούσιος...

Θα μου πείτε, πως μπορούσε να κάνει χωράφι με το ενα βόϊδι αφου αποτελεί το μισό του ζευγαριού...και ο ζυγός ειναι φτιαγμένος για "δύο";...(ακόμη και τα ανδρόγυνα, σύζυγοι λέγονται, γιατί βρίσκονται κάτω απο τον ιδιο ζυγό, και οι χωρισμένοι λέγονται διαζευγμένοι ετυμολογικά, οτι δηλαδή βγήκαν απο το ζυγό..)

Εν πάσει περιπτώσει, εκαναν χωράφι σε συνεργασία με κάποιον συγγενή η κάποιον γείτονα η κάποιον "σέμπρο", ατυπο συνεταίρο δηλαδή, που ειχε και αυτός ενα βόϊδι, αποτελούσαν "ζευγάρι" τα δυό μαζί , και ετσι εκαναν χωράφι και τη διαδικασία την ελεγαν και αυτή "ζευγάρι". Σήμερα "εχω ζευγάρι" σήμαινε οτι θα πάω να οργώσω τα χωράφια.

Μια βδομάδα λοιπόν ο ενας, μια βδομάδα ο αλλος και ετσι οργωναν τις μικρές λωρίδες γής, τις λαχίδες οπως τις ελεγαν (απο το "λαχνίδες"), βγάζοντας τίμιους καρπούς , και αυτή τη διαδικασία την ελεγαν "δανεικαριά" απο το δανείζω- δανείζομαι....Αλληλοδανείζονταν τα βόϊδια...για να κάνουν ζευγάρι.


Αλέτρι με τα παρελκόμενά του και το ζυγό, κατασκευασμένο(σε μικρογραφία) απο το θείο μου τον Κώστα τον Αναγνόπουλο

Και αν κάποιος δεν ειχε δικό του βόϊδι να κάνει χωράφι σε συνεργασία με κάποιον αλλον , τότε (εδώ ξεδιπλώνεται το μεγαλείο της ψυχής του Ελληνα) κάνανε "ξέλαση". Η λέξη ειναι η Αρχαία Ελληνική "εξέλασις" και σημαίνει εξόρμησις.
Εξορμούσαν ολοι μαζί οι χωριανοί, οι γείτονες, τρία-τέσσερα ζευγάρια και οργώνανε τα χωράφια του τελείως φτωχού συγχωριανού τους, που δεν ειχε ουτε ενα βόϊδι...

Και τώρα ερχόμαστε στο ζήσε Μαύρε μου...

Ο φτωχός λοιπόν αγρότης που ειχε ενα βόϊδι (κεφάλαιο είπαμε) και δεν ειχε να το ταϊσει τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο που εκανε βαρυχειμωνιά, το παρακαλούσε να ζήσει, να αντέξει ως το Μάϊο που θα βγεί το τριφύλλι, η φυσική τροφή , να φάει..και του ελεγε τη γνωστή φράση: " Ζήσε μαύρε μου να φάς το Μάη τριφύλλι..." (Τα πιο πολλά βόϊδια ειχαν μαύρο χρώμα.)

...."Και τον Αυγουστο σταφύλι", το εχουν δανειστεί αυθαίρετα-για ομοιοκαταληξία η ευφωνία- απο το δημοτικό τραγούδι της πέρδικας .


"-Που 'σουν πέρδικα καημένη κι ηρθες το πρωί βρεγμένη.
-Ημουνα πέρα στα πλάγια στις δροσιές και στα χορτάρια, κι ετρωγα το Μάη τριφύλλι και τον Αυγουστο σταφύλι."


Απ' ο,τι ακουσα ή πρόλαβα να' δώ στα παιδικά μου χρόνια !
Ι.Ντινόπουλος

7 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ
ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΑ.

IOANNIS είπε...

Καλημέρα φίλε Σκρουτζάκο !
Σε ευχαριστώ που πέρασες, καλό μήνα και σε σένα ! Χαίρομαι που σου αρεσε το κείμενο..
...και δεν θα ξαναπείς ζήσε Μάη μου, τώρα που το εμαθες, αλλά Ζήσε Μαύρε μου !
Καλή σου μέρα και καλό Σαββατοκύριακο !

zoyzoy είπε...

Πολύ επιμορφωτική η σελίδα σου τελικά!
Τώρα πως ταίριαξες τα βόδια με τα ζευγάρια με βάζεις σε σκέψεις κάτω απ'΄τον ίδιο ζυγό!!χμ!!
Κάτι μου θυμίζει!!
Καλό Μήνα!!

Μελίτη είπε...

Με καθήλωσες και πάλι! Όλα αυτά τα αγνοούσα. Μα τι θησαυρούς βγάζεις στο φως! Η προσέγγιση στην πασίγνωστη αλλά λανθασμένη από τους περισσότερους φράση, είναι καταπληκτική (ετυμολογικώς, λαογραφικώς και χίλια άλλα).
Εύχομαι να μη σου λείψει ποτέ η ενέργεια και η όρεξη για τέτοιες δημοσιεύσεις στο ιστολόγιό σου.

Φιλιά πολλά και καλό βράδυ!

Ιωάννης είπε...

Κύρία "ΖΖ"
Χαίρομαι που βρίσκεις τη σελίδα μου ενδιαφέρουσα !
Οσο για το ταίριασμα που λές, οποιαδήποτε συνώνυμη κατάσταση ειναι απλώς, σύμπωσις...(εννοώ τι εννοείς..)
Και τον παραλληλισμό δεν τον εκανα αυθαίρετα, ειναι καταγεγραμμένος,οπως υπάχουν και αλλες συζυγίες,π.χ. συζυγή ηλεκτρόνια, συζυγή οπλα, συζυγία οξέων - βάσεων κλπ..
Πάντως με προβληματίζει και μένα... ο προβληματισμός σου ! χμ !

Ιωάννης είπε...

Υπερβολές, Μελίτη μου.
Μια καταγραφή απλή εκανα.
Μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά και με λάθος τρόπο θέλησα να διορθώσω...
Τώρα , απ΄οσους θα το διαβάσουνε , ενας να το σκεφτεί και να το πεί σωστά, κάτι θα ειναι κι αυτό...
Μια ελάχιστη συμβολή,στη σωστή χρήση του πλούσιου λόγου μας...
Αυτό που κάνεις και εσύ με τις αναρτήσεις σου !

Κώστας Παπαντωνόπουλος είπε...

Φίλε Γιάννη, το διόρθωσα κάπως το κείμενο, δηλαδή από όσα θυμάμαι πρόσθεσα μερικά σημεία της στίξης και έβαλα ωμέγα στον επώνυμο Αναγνώπουλος. Γνωρίζω ότι προέρχεται από την Κερτίζα και το συγκεκριμένο όνομα γράφεται με ωμέγα. Υπάρχουν βέβαια ίδια ονόματα στην χώρα μας που γράφονται με όμικρον. Κοίταξέ το και εσύ, διότι όπως θα γνωρίζεις από το Γυμνάσιο, δεν τα πήγαινα καλά με την ορθογραφία, γι αυτό άλλωστε ακολούθησα τεχνικό επάγγελμα. Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι ή να συμπληρώσεις το άρθρο, είμαι στην διάθεσή σου να το αναδημοσιεύσω εκ νέου στο http://www.antroni.gr
Ελπίζω να βγει κάτι από τα σχόλια για το "Ζήσε Μαύρε μου..."και να μάθουμε τις άλλες έξι διαφορετικές απόψεις.
Φιλικά
Κώστας Παπαντωνόπουλος