ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

11 Μαΐου 2009

Η Ζωή μέσα στη μήτρα !


Βήμα πρός βήμα η πορεία απο τη σύλληψη μέχρι τη γέννα !

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου κατά την κύηση !
Παρ΄οτι απαιτούνται εννέα μήνες για να ερθει στον κόσμο ενα μωρό, γνωρίζουμε οτι τα βασικά και καθοριστικά βήματα για την ανάπτυξη των κυριοτέρων οργάνων, οπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος, γίνονται πρίν καν ολοκληρωθούν οι πρώτοι τρείς. Τα γονίδια του εμβρύου βρίσκονται σε συνεχή "διάλογο" με το περιβάλον της μήτρας και επηρεάζονται αμεσα απο οτιδήποτε προσλαμβάνει η μητέρα του, ειτε πρόκειται για τροφή ειτε για χημικές ουσίες. Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στη γέννηση, και μας βοηθούν να κοιτάξουμε απο την "κλειδαρότρυπα" του θαύματος της δημιουργίας μιάς ανθρώπινης ζωής !
Ακόμη οι επιστήμονες εχουν καταφέρει να απομονώσουν την "αλυσίδα" των "διακοπτών" που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό σημαίνει οτι ειναι σε θέση να καταλάβουν και να περιγράψουν ως εναν βαθμό τα στάδια εξέλιξης ενός ανθρωπίνου εμβρύου με αρκετή λεπτομέρεια.
Μέχρι πρίν απο εικοσι χρόνια, οι περισσότεροι βιολόγοι υποστήριζαν οτι τα διαφορετικά ειδη αναπτύσσονται βάσει διαφορετικών κανόνων, οπότε δεν εδιναν μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα ζώα μέσα στη μήτρα. Τη δεκαετία του '80 ομως , διαπιστώθηκε οτι υπάρχουν πολλές ομοιότητες στα "εργαλεία" που "χρησιμοποιεί" η "φύση" για να "φτειάξει" τους απογόνους των περισσοτέρων ειδών.
Το θαύμα της ζωής !
Η γονιμοποίηση του ωαρίου απο το σπερματοζωάριο ειναι η πιό ενδιαφέρουσα φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Τόσο το ωάριο οσο και το σπερματοζωάριο περιέχουν απο 23 χρωμοσώματα, "δηλαδή ακριβώς τη μισή ποσότητα DNA που απαιτείται για να δημιουργηθεί ενας ανθρωπος." Μόλις το ωάριο γονιμοποιηθεί, ταυτόχρoνα λαμβάνει τις "οδηγίες" για τη ανάπτυξή του. Ετσι "αρχίζει η διαδικασία" της διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Εάν η διαδικασία αυτή συνεχιζόταν μέχρι τέλους, οι γυναίκες θα γεννούσαν μια ...αμορφη κυτταρική μάζα αστρονομικών διαστάσεων. Για αυτό τον λόγο υπάρχει ο σωστός "προγραμματισμός" στο γενετικό υλικό των δύο γονέων, που του "υπαγορεύει" πότε θα "σταματήσει" τη διαίρεση και θα "περάσει" στο στάδιο της "μορφοποίησης."
Η πρώτη εμφανής διαφορά φαίνεται τέσσερις μόλις ημέρες μετά τη σύληψη, "οταν αρχίζουν να δημιουργούνται δύο επίπεδα κυττάρων." Η σφαιρική αυτή μάζα, που ονομάζεται βλαστοκύστη, προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας και λίγο αργότερα η εξωτερική στιβάδα κυττάρων μετατρέπεται σε πλακούντα και αμνιακό σάκο, ενώ το εμβρυο θα δημιουργηθεί απο το εσωτερικό. Η δημιουργία της βλαστοκύστης "σηματοδοτεί" την αρχή μιας σειράς αλλαγών, "που ειναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες". Μετά από μία εβδομάδα το εσωτερικό χωρίζεται σε δύο στιβάδες.
Απο την πρώτη στιβάδα θα προκύψουν τα σπλάχνα και απο τη δεύτερη οι νευρώνες που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα επιθύλια κύτταρα που θα "σχηματίσουν" το δέρμα. Εως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας "δημιουργείται" μια νέα στιβάδα, που "προορίζεται" για το σχηματισμό της καρδιάς, των πνευμόνων και αλλων εσωτερικών οργάνων.
Κόκκος ρυζιού !
Σε αυτή τη φάση το εμβρυο, που δεν ειναι μεγαλύτερο απο εναν κόκκο ρυζιού, "καθορίζει" τον αξονα κεφαλής-ακρων. Πώς ειναι δυνατόν μια τόσο μικροσκοπική μάζα κυττάρων να "γνωρίζει" τι ακριβώς θα "κάνει"; Οι επιστήμονες -συγκρίνοντας το ανθρώπινο εμβρυο με αλλα ειδη -διαπίστωσαν την υπαρξη ενός "ειδικού" τύπου γονιδίων, των HOX , τα οποία ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του '80 στις μύγες. Οι ερευνητές παρατήρησαν οτι, εάν δεν υπήρχαν τα γονίδια αυτά, εκαναν την εμφάνισή τους μεταλλάξεις, οπως το να "φυτρώνουν" πόδια στο κεφάλι της μύγας αντί για κεραίες ή επιπλέον φτερά στο θώρακα. Τα γονίδια HOX απαντώνται σε ολα τα ειδη των ζώων και, παρ' οτι ο αριθμός τους ποικίλλει-π.χ. η μύγα εχει 9 ενώ ο ανθρωπος 39-, η λειτουργία τους ειναι πάντα η ιδια, δηλαδή να "καθορίζουν" τα σημεία του σώματος οπου "πρέπει" να αναπτυχθεί κάθε μέλος η οργανο !
Κάθε βήμα κατά τη διάρκεια της κύησης ειναι εξαιρετικά σημαντικό και σε κάθε στάδιο υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να "προκύψει κάποιο λάθος", που θα εχει συνέπειες στην ανάπτυξη του βρέφους. Αν για παράδειγμα η καρδιά δεν αναπτυχθεί σωστά, το βρέφος ενδέχεται να γεννηθεί χωρίς καρδιακές βαλβίδες η κοιλότητες. Ακόμη , εάν οι νευρώνες δεν εξελιχθούν σωστά, το βρέφος μπορεί να γεννηθεί με ατελώς ανεπτυγμένο εγκέφαλο η με ανεπαρκή σπονδυλική στήλη.
Η ελαττωματική ανάπτυξη των νευρώνων συχνά οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσληψη φολικού οξέος, το οποίο ειναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή του γενετικού υλικού. Επιπλέον, η πρόσληψη βιταμίνης Α, την οποία το εμβρυο μετατρέπει σε ρετινοειδή, ειναι εξαιρετικά κρίσιμη για το σχηματισμό του νευρικού συστήματος. Ομως και η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς γίνεται τοξική και μπορεί να προκαλέσει πολλές και ποικίλες βλάβες.
Ολα τα συστατικά αυτά φτάνουν στο εμβρυο μέσω του πλακούντα.Τα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας του πλακούντα ειναι τόσο επιθετικά, ωστε θυμίζουν τα κύτταρα των ογκων, κατα τη διαδικασία προσκόλλησης στα τοιχώματα της μήτρας και των αιμοφόρων αγγείων. Τα εν λόγω κύτταρα "ξεγελούν" το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας , για να "ανεχθεί" την παρουσία του εμβρύου και να μην το αποβάλλει ως ξένο σώμα. Ακόμη "προστατεύουν" το εμβρυο απο κάθε επικίνδυνη ουσία που θα μπορούσε να του προκαλέσει βλάβες.
Αν και οι αντιστάσεις του πλακούντα δεν ειναι αρκετές για να καταπολεμήσουν ουσίες οπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ή τα βαρέα μέταλλα, εντούτοις κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους απέναντι σε επικίνδυνες ουσίες που προέρχονται απο τις τροφές που καταναλώνει η μητέρα.
Εκθεση σε ουσίες.
Η χρονική στιγμή που η εγκυος θα εκτεθεί σε κάποια ουσία παίζει επίσης καθοριστική σημασία. Εχει αποδειχθεί οτι η εκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρυπαντές οπως μονοξείδιο του ανθρακα κατα το δεύτερο μήνα της κύησης εχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην εμφάνηση προβλημάτων στην καρδιά. Αντίστοιχα, το νευρικό σύστημα ειναι εξαιρετικά ευάλωτο τη στιγμή που οι νευρώνες μετακινούνται προς το σημείο οπου θα εγκατασταθούν.
Οι απειλητικές για το εμβρυο ουσίες ειναι πολλές και δεν προέρχονται μόνο απ΄οσα προσλαμβάνει η μητέρα, αλλά και απο τις ορμόνες που εκκρίνει το ιδιο της το σώμα. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε οτι πειραματόζωα που κατα τη διάρκεια της κύησης εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, γεννούσαν θηλυκά μικρά τα οποία ειχαν ασυνήθιστα μεγάλη δυνατότητα ρύθμισης της ινσουλίνης στον οργανισμό τους. Αυτό ομως ισχύει μέχρι τη στιγμή που θα κυοφορήσουν τα ιδια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ομως κατα τη διάρκεια της κύησης ειναι ο υποσιτισμός της μητέρας, που επιφέρει σοβαρές βλάβες. Τα μωρά αυτά γεννιούνται συνήθως ελλιποβαρή, με λιγότερα ηπατικά κύτταρα, αρα θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων στο ηπαρ με κάθε ασθένεια. Επιπλέον, τα ελλιποβαρή βρέφη εχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.
Το ιδιο ισχύει και για την παχυσαρκία: ενας ανθρωπος που ως εμβρυο ειχε ελλιπή διατροφή, εχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος, επειδή ο οργανισμός του μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος και το αποθηκεύει στο σώμα γρηγορότερα απο ο,τι ενας ανθρωπος που γεννήθηκε με φυσιολογικό βάρος.
Σύλληψη:
Κατά τη διάρκεια της συνουσίας περίπου 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια εισέρχονται στον κόλπο, ομως μόνο ενα διεισδύει και γονιμοποιεί το ωάριο.
Πρώτη εβδομάδα:
Μια εβδομάδα μετά την εναρξη της διαδικασίας διαίρεσης των κυττάρων η μικροσκοπική μάζα προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας.
23 ημέρες :
Αρχίζει η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, το οποίο μοιάζει με "σωλήνα" στην πλάτη του εμβρύου.
32 ημέρες :
Δημιουργείται η καρδιά, τα μάτια και τα αιμοφόρα αγγεία, αν και σε "πρωτόγονο" στάδιο. Ο εγκέφαλος μοιάζει με λαβύρινθο κοιλοτήτων, ενώ τα ακρα θυμίζουν ακόμη πτερύγια.

40 ημέρες:
Σε αυτή τη φάση , το ανθρώπινο εμβρυο δεν διαφέρει απο αυτό του χοίρου, των πουλερικών και του ελέφαντα.
42 ημέρες:
Το εμβρυο αναπτύσσει την αισθηση της οσφρησης. Ειναι πλέον ορατά τα μικροσκοπικά του χέρια και τα νύχια.

52 ημέρες:
Το εμβρυο ειναι ακόμη σε μέγεθος οσο μιά ρώγα σταφυλιού, ωστόσο εχει ηδη αποχτήσει ρουθούνια και τα μάτια του εχουν χρώμα. Τα μάτια δεν μπορούν ομως ακόμη να αντιληφθούν το φώς, καθώς δεν εχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα οπτικά νεύρα. Αυτό θα συμβεί μετά απο τεσσερις μήνες.
54 ημέρες:
Σε αυτό το στάδιο εχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος της δημιουργίας των βασικών οργάνων του εμβρύου, που αρχίζουν πλέον να αναπτύσσονται. Ο εγκέφαλος δεν εχει διαμορφωθεί πλήρως, αλλά βρίσκεται μέσα στο κρανίο. Η καρδιά λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων ενός ενήλικα, ομως εχει ηδη βαλβίδες και τέσσερις κοιλότητες. Ο ομφάλιος λώρος αναπτύσσεται οπως και οι νεφροί. Σταδιακά δημιουργούναι οι σπόνδυλοι και οι πνεύμονες, ενώ το ηπαρ λειτουργεί ηδη ανεπαρκώς.
84 ημέρες:
Το εμβρυο αποκτά θώρακα και αυτιά. Ειναι ηδη σε θέση...να πιπιλίσει τον αντίχειρά του.
7 μήνες:
Η ανάπτυξη του εμβρύου ειναι σχεδόν πλήρης. Εμφανίζονται τα νύχια των ποδιών και ο εγκέφαλος ειναι σε θέση να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος, την αναπνοή και το εντερο.
8 μήνες:
Το αποθηκευμένο λίπος παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια στο εμβρυο. Το εμβρυο παίρνει την κλασική στάση με τα χέρια και τα πόδια σφιγμένα στο στέρνο του.
9 μήνες:
Το εμβρυο ειναι ετοιμο να ερθει στον κόσμο. Ολα αυτα καταγράφηκαν απο γιατρούς οι οποίοι επρεπε να παρακολουθήσουν κάθε στάδιο μιάς γέννας που παρουσίαζε επιπλοκές.

Σημείωση δική μου:
Αρθρο σε εφημερίδα, της Μαρίας Αδαμίδου !
Το κείμενο δακτυλογραφήθηκε απο μένα. Δεν υπάρχει στο διαδίκτυο και ειναι
αφιερωμένο στους απανταχού καλοπροαίρετους αθέους ! Που , αν συνεχίσουν να μου λένε οτι ολα αυτά γίνονται απο μόνα τους ή οτι τά' φτιαξε η "φύση", την οποία γνωρίζω ως δημιούργημα και οχι ως Δημιουργό Αρχή, ή οτι σε κείνη τη διαβόητη "προβιοτική σούπα" συνεδρίασαν τα αμινοξέα, τα αρχαία και τα βακτήρια και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ποικίλη και υπερπολύπλοκη "ζωή", τότε θα τους βεβαιώσω για κάτι ασύγκριτα πιο απλό, οτι δηλαδή , περνώντας απο το Ρίο στο Αντίρριο συνάντησα μια γέφυρα που ...φύτρωσε απο μόνη της...Ετσι ξαφνικά... Αν δε το πιστεύουν εχω και φωτογραφία να τους δείξω ! Ναί σας λέω...απο μόνη της ....(εντελώς.. που λέει και κάποια φίλη...) ! ! !

Ι.Β.Ν.

4 σχόλια:

Μ.Ξ.ΝΤ. είπε...

Είναι ό,τι ωραιότερο έχει χαρίσει ο Θεός στη γυναίκα.Η εμπειρία της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού μεταμορφώνουν τη γυναίκα σε μία ιερή οντότητα, τη μητέρα.Ας τους να νομίζουν....,καλέ μου Γ.,χάνουν όλη την ομορφιά!Η χαρά είναι θεία.Έίναι δώρο άνωθεν.Συνδημιουργοί Του είμαστε-πολύ τιμητικό για εμάς-όχι δημιουργοί!!!

zoyzoy είπε...

Είναι το θαύμα της ζωής μέσα στο γυναικείο σώμα που πρώτοι οι κυκλαδίτες θεοποίησαν με τα "ειδώλια" δίνονταντας έμφαση σ'αυτή τη μητρότητα.Μια θέση που αργότερα έχασε η γυναίκα για να κερδίσει σήμερα με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Τελικά πιστεύω ότι είναι στο χαρακτήρα της και όχι ανάλογα την επιστημονική της κατάρτιση αν αγαπά και φροντίζει την οικογένειά της και θα μαγειρέψει και θα πλύνει.
Γνωρίζω γυναίκα που πρόσφατα απέκτησε και εγγόνι με πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δεν γνωρίζει όχι παστίτσιο να κάνει αλλά ούτε καν γεμιστά γιατί δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει και να προσφέρει και ας μη δούλευε.

Ιωάννης είπε...

Μαράκι μου καλημέρα !
Ναι, εχεις δίκιο !
Ειναι, δώρο, ευλογία, θρονίδα για τη Γυναίκα (ναί με κεφαλαίο Γ)..
...και μεγάλη τιμή, οπως ακριβώς το λές !
Φιλάκια..

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα κυρία μου !
Οντως ειναι το θαύμα της ζωής και καλείται η Γυναίκα να παίξει τέτοιο πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό το θαύμα!
Γίνεται, κυριολεκτικά, συνδημιουργός...
Γι αυτό και μόνον, οποια κατάρτιση κι αν εχει ή δεν εχει, ειναι αξια σεβασμού και θαυμασμού !
..Και εγώ καταθέτω το σεβασμό μου και εκφράζω τον θαυμασμό μου και στη γυναικεία της φύση και στην ιερή της αποστολή ...