ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

2 Ιουνίου 2010

Τι κάνει ο ερωτας ! ! !


 

Η φωτογραφία ειναι απο το Photo-Net
 
Οταν πρόκειται να διεκδικήσουν την καρδιά ενός θηλυκού, τα αρσενικά κολιμπρί κάνουν ακροβατικές επιδείξεις πτητικών ικανοτήτων και πιάνουν τέτοιες ασύλληπτες επιταχύνσεις στις βουτιές τους, που ένας πιλότος αεριωθούμενου θα ζήλευε - αν δεν λιποθυμούσε!

Μια νέα έρευνα από το βιολόγο Κρις Κλαρκ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ), διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα πουλιά, για χάρη του... φλερτ, σπάνε κάθε ρεκόρ ταχύτητας στη Γη, σπρώχνοντας το πέταγμά τους στα όρια του φυσικά εφικτού και, στην πορεία, ξεπερνούν τις δυνατότητες των πιλότων τζετ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά βίντεο πολύ υψηλής ταχύτητας, ο επιστήμονας κατάφερε να αποτυπώσει τα κατορθώματα των κολιμπρί και να δείξει ότι, αναλογικά με το μέγεθος του σώματός τους, είναι τα ταχύτερα κινούμενα σπονδυλωτά στον πλανήτη μας.

Καθώς επιταχύνουν προς το έδαφος, όπου τους περιμένουν τα θηλυκά, τα πουλιά ταξιδεύουν με ταχύτητα περίπου 400 φορές το μήκος του σώματός τους ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή αναπτύσσουν σχεδόν διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τη μέγιστη ταχύτητα των γερακιών και ελαφρώς μεγαλύτερη από την ταχύτητα "βουτιάς" των χελιδονιών. Καθώς προσεγγίζουν την επιφάνεια του εδάφους, τα κολιμπρί απλώνουν τις φτερούγες τους και τις ουρές τους και αφήνονται σε μια ελεύθερη ολίσθηση. Σε αυτή τη φάση, ο Κλαρκ υπολόγισε ότι τα πουλιά υφίστανται στο σώμα τους κεντρομόλες δυνάμεις που φθάνουν τα 10 G, δηλαδή δεκαπλάσια δύναμη σε σχέση με τη βαρύτητα της Γης. Οι πιλότοι των τζετ λιποθυμούν ή χάνουν προσωρινά την όρασή τους, όταν επιταχύνουν πάνω από τα 7G, επειδή το αίμα τους αρχίζει να κατανέμεται ανομοιόμορφα στο κυκλοφορικό τους σύστημα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μικρό σώμα των κολιμπρί τούς προσδίδει σχετική "ανοσία" από τη λιποθυμία, παρά τις υψηλές πιέσεις που υφίστανται κατά τη βουτιά τους. Λόγω των μικρών διαστάσεών τους, η πίεση του αίματός τους διαφέρει ελάχιστα από τη μία στην άλλη άκρη του κυκλοφορικού τους συστήματος, γι' αυτό επηρεάζονται πολύ λιγότερο από την απότομη επιτάχυνση.


Πηγή:
http://metharros.blogspot.com/2009/06/blog-post_1935.html

6 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΟΛΙΜΠΡΙ!!!!

Μελίτη είπε...

Ένας μαγικός κόσμος!
Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!!!
Ιωάννη μου, η δημοσίευσή σου είναι εξαιρετική, όπως πάντα άλλωστε όλες σου οι αναρτήσεις.

Καλό μήνα σου εύχομαι (δεν τα είχαμε πει) και πολλά φιλάκια!

zoyzoy είπε...

Αυτό το κολιμπρί κάνει τόσες βουτιές για τον έρωτά του εμείς σαν άνθρωποι να δεις τι βλακείες κάνουμε όταν εμφυτευτούμε έχουμε αναλογιστεί??

Καλή σου μέρα με τις απίθανες αναρτήσεις σου!

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα φίλε Σκρουτζάκο !
Εχεις δίκιο ! Το χρησιμοποιώ και εγω ως ευχή! Υγεία και καλή καρδιά !

Καλή σου μέρα ! Να εισαι πάντα καλά και να μας διασκεδάζεις με τα ανέκδοτά σου !

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα Μελίτη μου, φίλη μου καλή !

Ευχές και απο μένα !

Μου αρεσε αυτό το "κόσμος μαγικός, μικρός και Μέγας "

...τα λέει ολα..

Καλή σου μέρα !

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα "ΖΖ" μου, φίλη μου καλή !

...Και οι βλακείες οι δικές μας στον ερωτα ακροβασίες ειναι !

...Απλά ο καθένας απο εμάς χρησιμοποιεί τις δικές του πτητικές και ακροβατικές ικανότητες !..

Μου ελεγε ενας φίλος οτι αν σε μια γυναίκα εχεις κάνει "κλίκ" και βλακείες να τις λές, αυτή θα τις εκλαμβάνει ως υψηλά διανοήματα...
Αν ομως δεν της εχεις κανει "κλίκ" και αγγέλους να της ζωγραφίζεις, θα τους εκλαμβάνει ..ως απλές γραμμές...
Πέραν λοιπόν απο την παιδεία του καθενός μας που βγαίνει στον ερωτά του, ειναι και θέμα.."κλίκ" της αλλης πλευράς...

Καλή σου μέρα !