ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

17 Ιουνίου 2010

Η ΑΠΑΤΗ, Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ, Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΣΤΙΑ !

Η ΑΠΑΤΗ, Η ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ,

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΣΤΙΑ


Στην διαχρονική διαπάλη του Καλού με το Κακό, της Αλήθειας με το σκοτάδι της εξουσίας, οι μηχανισμοί αναπαραγωγής της Εξουσίας χρησιμοποίησαν σαν εργαλεία, τήν «Απάτη», την Δημαγωγία, τον Λαϊκισμὸ και την Σοφιστία. 
Απάτη κατά το ποινικό Δίκαιο ειναι η παράθεση ψευδών στοιχείων, ως πραγματικών. Απάτη ειναι π.χ. να δηλώνονται ψευδείς ακροαματικότητες ή να σου εγχειρίζεται μια Πλαστή Επιταγή ως γνήσια. 
Δημαγωγία είναι να υπόσχεσαι στο Λαό, αυτό πού πραγματικά είναι Αληθινό και Ορθό, ενώ σύ ο Δημαγωγός γνωρίζεις οτι δεν πρόκειται να το πράξεις ποτέ προς οφελός του. 
Λαϊκισμός ειναι να υπόσχεσαι στο Λαό πράγματα που ενώ εσύ γνωρίζεις οτι ειναι επιβλαβή για αυτόν και δεν υπηρετούν την Αλήθεια, ομως ικανοποιούν το θυμικό και το ένστικτο του πλανημένου Λαού. 
Η Σοφιστία ειναι ομως το χειρότερο εργαλείο της αναπαραγωγής τής Εξουσίας απο όλα τα άλλα, γιατί με τη Σοφιστία διαμορφώνεις το πιστεύω και την αντίληψη ενός Λαού , κάνοντάς τον νά πιστεύει οτι αυτὸ που όντως αντιλαμβάνεται, ακόμα και ως επιζήμιο για τον ίδιο, ειναι «απαραίτητο». 
Η Σοφιστία ειναι η χειρότερη μορφή ηθελημένου ψυχικού και πνευματικού εξαναγκασμού και συνειδητής χειραγώγησης της βούλησης των Πολιτών, εναντίον κάθε διαχρονικής Αξίας και Αλήθειας, ώστε να αποδεχθούν και να συνηγορήσουν για πράξεις και παραλείψεις της  Εξουσίας, που προδήλως βλάπτουν τους Πολίτες και την Πολιτεία, αναπαράγουν όμως την Εξουσία. 
Η Σοφιστία ειναι η μέθοδος εκείνη που κάνει τους Πολίτες να αποδεχθούν τις εναντίον τους πράξεις της Εξουσίας ως απαραίτητες, ετσι ώστε οχι μόνο να τις αποδεχθούν αναντίρρητα, αλλά και να τις στηρίξουν. 
Η Απάτη, η Δημαγωγία, ο Λαϊκισμός, η Σοφιστία, εναλλάσσοντο στις διάφορες εποχὲς ως εργαλεία αναπαραγωγής της Εξουσίας. 
Ο Σωκράτης στην εποχή του πολέμησε τους Σοφιστὲς (που εμφανίζοντο ως «εκσυγχρονιστές» και «μεταρρυθμιστές»), και εκείνοι φρόντισαν να τον εξολοθρεύσουν.
Το χαρακτηριστικό της δικής μας εποχής, είναι οτι στο μηχανισμό αναπαραγωγής της εξουσίας που φέρει το ευφημιστικό όνομα «παγκοσμιοποίηση», το κυρίαρχο εργαλείο ειναι η Σοφιστία…

Δημοσιεύθηκε από olympiada

Καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος
University of Pennsylvania
Lindback Award (1987) Villanova University

Δεν υπάρχουν σχόλια: