ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

10 Ιουνίου 2010

Επιστροφή στη δραχμή, βλέπει και ο Ρουμπινί

Επιστροφή στη δραχμή, βλέπει και ο Ρουμπινί



«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους.»

Αναδιάρθρωση χρέους και ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη προβλέπει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί στην ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve. Υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες πανίσχυρες επενδυτικές τράπεζες. Και τονίζει:
“Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι τα κράτη, που βοήθησαν τις τράπεζες, χρειάζονται με τη σειρά τους βοήθεια και αναγκάστηκαν να δανειστούν για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τι θα συμβεί όμως αν η Γερμανία, η Ελβετία ή οι άλλοι πιστωτές δεν θελήσουν να χρηματοδοτούν πλέον τα σχέδια διάσωσης; Ο μηχανισμός του παγκόσμιου χρέους μοιάζει περισσότερο με το παιχνίδι της πυραμίδας, με μία απάτη τύπου Ponzi ή Madoff. Στην ευρωζώνη περισσότερο από τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό: Κρίση, στη συνέχεια ελαφρά ανάκαμψη, που ακολουθείται από μία νέα ύφεση, που οφείλεται στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες θυσίες. Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα.

Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να κατρακυλήσει (έως την ισοτιμία του δολαρίου 1:1) για να γίνει ανταγωνιστική”.

Στο μεταξύ, πριν περίπου ένα μήνα, κάτι σχετικό είχε δηλώσει και ο κορυφαίος οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν. Θεωρεί την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αναπόφευκτη. Σε άρθρο του με τίτλο “το τέλος του Ελληνικού παιχνιδιού” (δημοσιεύεται στο blog του) υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η υπέρβαση του οικονομικού αδιεξόδου χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη, ώστε να γίνει υποτίμηση του νομίσματος. Παρομοιάζει την Ελλάδα με την Αργεντινή το 2001.

Τι σχέση έχουν άραγε όλα αυτά με τις φήμες που φτάνουν στα αφτιά μου, τελευταία, για κάποιες περίεργες κινήσεις στο νομισματοκοπείο;

ΠΗΓΗ: Αναδημοσίευση από το Alkimos archive

Απο το φιλικό ιστολόγιο
http://ligapola.blogspot.com/2010/06/blog-post_05.html

Σημείωση δική μου :  Δεν μιλώ σαν οικονομολόγος, αλλά και εσείς οι τόσοι πολλοί οικονομολόγοι με τις τόσες περγαμηνές-αλλες φορές ως σύμβουλοι και αλλες ως υπουργοί οικονομικών-τι κάνατε; Απλά προσπαθήσατε να εφαρμόσετε στην πράξη ο,τι διδαχτήκατε, αγνοώντας προκλητικά και τους νόμους της αγοράς και την ψυχή των Ελλήνων...Πειράματα κάνατε που -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος-αποτύχατε οικτρά !
Η Δραχμούλα μας λοιπόν ηταν καταγεγραμμένη στο DNA μας, στην ψυχή μας ! Το ευρώ ειναι ενα ξένο νόμισμα-κάτι σαν μάρκες καζίνο στα χέρια αδαών παιχτών αλλά και αετονύχηδων-και σαν ξένο αντιμετωπίστηκε ! Ετσι λοιπόν και οι μεγάλοι οικονομικά Ελληνες και οι ξένοι "συφερτοί"-προσεχώς συνέλληνες- τόδειωξαν στα ξένα ! Και απετέλεσε και αντικείμενο κερδοσκοπίας εις βάρος μας , με τα γνωστά σε ολους αποτελέσματα !
Η δραχμή μας θα ειναι ανταγωνιστική και θα εχουμε τουλάχιστον τριπλάσιο τουρισμό ! Ειναι η μόνη μας πρόσοδος, η μόνη μας βιομηχανία, η μόνη μας ναυαρχίδα ! Με  καπουτσίνο και  φρεντουτσίνο (αν τα λέω καλά) και με ...κακόφημα αέρια..αυγά δεν βάφονται ! Θέλουμε τουρισμό ! Εχουμε ως χώρα τόσες φυσικές ομορφιές και τόσες αρχαιότητες που δεν εχει καμιά χώρα στον κόσμο. (Απο πατριωτισμό εχουμε ελλειμμα). Θα απολαμβάνουν περισσότερες υπηρεσίες οι ξένοι επισκέπτες μας αγοράζοντας περισσότερες δραχμές ,αλλά θα μας αφήνουν εδώ το πολύτιμο συνάλλαγμά τους . Και θα κυλάει η ζωή μας με τις οποιες μας ιδιαιτερότητες ως λαός, χωρίς να ειναι συνδεδεμένη με τη ζωή του Ολλανδού , του Γερμανού, του Γάλλου ,και του κάθε εταίρου απο τούς 27 , με τον οποίο εχουμε διαφορετική νοοτροπία, κουλτούρα, πολιτισμό, τρόπο σκέψης, τρόπο ζωής, κλπ. και δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει να εχουμε κοινό νόμισμα...Και αφού οι ανάγκες μας ειναι περίπου ιδιες γιατί να μην ειναι ιδιες και ισες και οι αποδοχές μας; Οταν μας "βάλανε" στο ευρώ και μάλιστα χωρίς να μας ρωτήσουνε -θυμάστε τη διαφήμηση με τον Παπαδόπουλο που πλήρωνε μπροστά στις ομορφες δεσποινίδες τα λουλούδια με ευρώ για να δείξει οτι ειναι μάγκας και"ιν"-μας το παρουσιάσανε σαν πρόοδο. Την πρόοδο λοιπόν την φανταζόμουνα ανιούσα...Γιατί η κατιούσα που ζούμε σήμερα δεν ειναι πρόοδος αλλά κατάντημα !

 Ι.Β.Ν.

ΥΓ. Με δραχμές θα μπορούμε να "κόβουμε" κέρματα χωρίς ελεγχο για εσωτερική χρήση.
 Τώρα και τα μονόλεπτα του ευρώ τα εχουμε χρεωθεί !
Ναι λοιπόν στην επιστροφή  της δραχμής ! Με το καλό να 'ρθεί !

2 σχόλια:

sideritis είπε...

Να συμπληρώσω το θέμα με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερος και με 2 σκίτσα του Μητρόπουλου στα ΝΕΑ σε διαφορετική βέβαια γραμμή, φαίνεται οι μηχανές άρχισαν να κόβουν και να τυπώνουν.
http://tsaiaptavna.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα κύριε "Σιδερίτη"

Ευχαριστώ και για το χρόνο σας και για το σχόλιό σας !

Πολύ ενδιαφέρον το "τσάϊ του βουνού"

Καλή σας μέρα !