Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά. Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
Μια Κυριακή του 1826 όταν κυβερνούσε ο Καποδίστριας, στήθηκε ένα τραπέζι στην πλατεία του Ναυπλίου για να γίνει έρανος για το Μεσολόγγι.
Κανείς δεν έκανε καμιά κίνηση, μέχρι που πρώτη η Πανωραία πλησίασε το τραπέζι: “ Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι” είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι. Τότε κάποιος από το πλήθος φώναξε “Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της”.
Εκείνη την εποχή, σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για την φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την γνωστή ζητιάνα την Ψωροκώσταινα. Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Αργότερα οι Βαβαροί προκειμένου να χλευάσουν το Ελληνικό κράτος για την φτώχια του και την οπιστοδρομικότητά του ονόμασαν υβριστικά «Ψωροκώσταινα» την Ελλάδα. Ο χαρακτηρισμός έμεινε για να χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα όχι μόνο το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.
Τι απέγινε η Πανωραία Χατζηκώστα;
Όταν, μετά το περιστατικό, ο Καποδίστριας ίδρυσε το Ορφανοτροφείο, η Πανωραία προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς πληρωμή… Και βέβαια πέθανε σε πλήρη αφάνεια και ανέχεια. Το «παρατσούκλι» της όμως έμεινε και άντεξε στον χρόνο.
Η "ψωροκώσταινα" έγινε συνώνυμο της μιζέριας. Σύμφωνα με το «ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»: “Ψωροκώσταινα: Το ελληνικό κράτος, η Ελλάδα ως κράτος φτωχό, που βασίζεται για την ύπαρξή του περισσότερο στην εθελοντική συνδρομή και προσπάθεια των κατοίκων του παρά στη σωστή και ορθολογική οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του”.
2 σχόλια:
Η έρμη δεν φτάνει που δώρησε τα μοναδικά πολύτιμα που της είχαν απομείνει την κατέκριναν κιόλας αντί να της δώσουν αξίωμα!
Την ίδια τύχη έχει και η Ελλάδα μας μετά απο τιμές και δόξες δυστυχώς την πόρτα θα μας γυρίζουν όλοι!
Καλή και δροσερή μέρα να'χεις!
Καλημέρα "ΖΖ" μου !
Εχεις δίκιο..
Αλλά ετσι ειναι σχεδόν πάντα.
Αδικούνται οι παρέχοντες ή δεν αναγνωρίζεται η παροχή τους. Ας παρέχουμε ομως εμείς για δική ικανοποίηση πρώτα και ποτέ μη σώσει κανείς και το αναγνωρίσει..
"Μπάρμπα βλέπει..." ελεγε κάποτε ενας που τον αδικούσαν και εννοούσε το Θεό !
Οσο για την Ελλάδα "ειναι εθνος ανάδελφον", ειχε πει κάποτε ο κ. Σαρτζετάκης..
Καλή σου μέρα !
Δημοσίευση σχολίου