ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

25 Σεπτεμβρίου 2010

Η γλώσσα και η εξουσία..

Κομφούκιος



Αν η γλώσσα δεν είναι σωστή τότε αυτό που λέγεται δεν εννοείται. 
Αν αυτό που λέγεται δεν είναι αυτό που εννοείται τότε αυτό που θα έπρεπε να γίνει παραμένει ανεκτέλεστο. Αν αυτό παραμένει ανεκτέλεστο τότε τα ήθη και οι πράξεις ευτελίζονται. Αν τα ήθη και οι πράξεις ευτελίζονται η δικαιοσύνη θα παραστρατήσει. Αν η δικαιοσύνη παραστρατήσει ,οι άνθρωποι θα βρεθούν σε απελπιστική σύγχυση. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυθαιρεσία σε ό,τι λέγεται. Αυτό έχει σημασία πάνω από όλα.
*********
Αν σε παρακαλέσουν να αναλάβεις την εξουσία, με τι θα άρχιζες πρώτα; 
Πρώτα, θα έπρεπε να προσδιοριστούν σωστά οι έννοιες. Αν οι έννοιες δεν προσδιοριστούν σωστά δεν θα συμφωνούν οι λόγοι με τις πράξεις. 
Αν οι λόγοι δεν συμφωνούν με τις πράξεις οι υποθέσεις θα πηγαίνουν άσχημα. Αν οι υποθέσεις πηγαίνουν άσχημα καμιά τάξη και αρμονία δεν θα ευδοκιμεί. Αν δεν ευδοκιμεί καμιά τάξη και αρμονία η δικαιοσύνη θα καταντήσει αυθαιρεσία. Αν η δικαιοσύνη καταντήσει αυθαιρεσία ο λαός δεν θα ξέρει που να βάλει το χέρι και το πόδι του.

Κομφούκιος: Διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. 

Πηγή:

Σημείωση δική μου:
Ακούει κανείς ; Και εννοώ απο τους Πανεπιστημιακούς και οχι απο τους πολιτικούς ....

2 σχόλια:

silia είπε...

Απάντηση στην σημείωσή σου :
-------------------------
Κανείς δεν ακούει . Γιατί για τον καθένα (σχεδόν), από την φάρα που αναφέρεις , ισχύει το :
"Τυφλός τά τ' ώτα τόν τε νουν τά τ' όμματ' εί"
-----------------------
Καλή σου μέρα .

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα Γιατρίνα μου γλυκειά !
Και η δική σου η σελίδα ειναι γεμάτη γοητεία, ομορφιά και συναίσθημα !

Κάποιες φορές λέω "οχι γιατρέ δεν θα σε διαβάσω σήμερα", γιατί οπλίστηκα μέ λίγη "κακία" να αντιμετωπίσω την σκληρή καθημερινότητά μου και εσύ θα με επαναφέρεις στη τάξη..
..και θα με καταστήσεις "μη αξιόμαχο" με την ομορφιά των γραφομένων σου..

Ναι, εχεις δίκιο, δεν ακούνε , γιατί αν ακούγανε θα διορθώνανε με τον βαρύνοντα λόγο τους τις εκτροπές απο το περιεχόμενο των λέξεων των θέσεων και των εννοιών ! Δηλαδή θα κατακεραυνώνανε αυτούς που τις ζυγιάζουνε λάθος και πουλάνε φτηνά η πανάκριβα ανάλογα,ή αυτούς που αλλάζουν, ελαφρά τη καρδία, τις ετικέττες απο τα μπουκαλάκια των
αρωμάτων και των δηλητηρίων...

Καλημέρα Γιατρέ μου !