ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

3 Σεπτεμβρίου 2010

Ο αναστεναγμός της Παναγίας για τους Ρωμιούς της Πόλης! Όλοι τον ακούν, μα φοβούνται να μιλήσουν!

Ο αναστεναγμός της Παναγίας για τους Ρωμιούς της Πόλης ! Ολοι τον ακούν, μα φοβούνται να μιλήσουν !

Τα Πριγκηπόννησα ή αλλιώς «τα νησιά», αποτελούνται από την Οξιά ή Οξεία, την Πρώτη, τη Χάλκη, την Πλάτη ή Πλατεία, τη Πρίγκιπο, την Αντιγόνη, την Πίτα, τη Νείανδρο ή Νέανδρο, την Αντιρόβιθο ή Τερέβινθο και βρίσκονται κοντά στην Κωνσταντινούπολη και στις ασιατικές ακτές.
Μόνο πέντε από αυτά κατοικούνται. Το ένα είναι η νήσος Αντιγόνη, ανάμεσα στην Πρώτη και στη Χάλκη. Εχει μείνει στην ιστορία ως το «καλό νησί» των Πριγκιποννήσων επειδή συγκέντρωνε την οικονομική ελίτ της Πόλης.
Σήμερα ζουν εκεί 800 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι, ανάμεσά τους πολλοί Εβραίοι και ελάχιστοι Έλληνες. Στην Αντιγόνη (κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση) υπάρχει Ελληνική εκκλησία και νεκροταφείο.

O ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. 
Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αποτελεί τη συνέχεια παλαιού βυζαντινού μοναστηριού, χτισμένου στα χρόνια της αυτοκράτειρας Θεοδώρας το 842. Στο υπόγεια του ναού υπάρχει αρχαία κρύπτη, στην οποία το 821 φυλακίστηκε για επτά χρόνια ο πατριάρχης Μεθόδιος ο Ομολογητής από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Β΄ Τραυλό.
Στο μεγάλο σεισμό του 1894, ο ναός καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε, για να αποτελεί σήμερα τον ενοριακό ναό των λιγοστών Ρωμιών της νήσου Αντιγόνης, Burgazada στα τούρκικα, που σημαίνει "το νησί του κάστρου".


Ο αναστεναγμός της Παναγιάς!

Οι λιγοστοί Έλληνες που ζουν ακόμα εκεί, δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό που βιώνουν καθημερινά, αφού από την εκκλησία του Αι-Γιάννη του Προδρόμου, ακούγεται καθαρά ένας θόρυβος σαν αναστεναγμός.
Aπό τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ οι ήχοι που βγαίνουν από την εκκλησία, αντηχούν σε ολόκληρο το νησί και μόλις η μέρα ξημερώσει «ως δια μαγείας σταματούν». Όσοι έχουν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος μιλούν για τον "αναστεναγμό της Παναγίας".
Οι λιγότερο φοβισμένοι κάτοικοι της νήσου Αντιγόνη λένε ότι πρόκειται για θαύμα. Άλλοι πάλι, δεν ΤΟΛΜΟΥΝ να μιλήσουν για την πανικοβλημένοι, προτίμησαν να «μεταναστεύσουν» στην Κωνσταντινούπολη για να «γλυτώσουν» από την «παρουσία» της Παναγίας σε ένα μέρος που πλέον λέγεται Burgazada!
Κάποιοι πιο τολμηροί θέλησαν να βάλουν και ειδικά ακουστικά για να μπορέσουν να «ακούσουν» καλά αυτό το θόρυβο και να δουν αν όντως πρόκειται για αναστεναγμό. Όμως, προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι μόλις τα ακουστικά ακουμπήσουν στους τοίχους της εκκλησίας η Παναγία σώπαινε. Και μόλις απομάκρυναν τα ακουστικά άκουγαν και πάλι το βογγητό της.

Τι λέει ο ιερέας του ναού.

Ένας ιερέας του νησιού, λέει: «Υπάρχει πράγματι αυτό που ακούει ο λαός εδώ. Ακούγεται μία φωνή μέσα από την εκκλησία. Σαν κάποιος να αναστενάζει. Καλέσαμε μέχρι και την αστυνομία για να διαπιστώσει εάν συμβαίνει κάτι περίεργο μέσα στην εκκλησία και δεν βρήκαν τίποτα. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι είναι αυτό που ακούγεται. Είμαι άνθρωπος της εκκλησίας και δεν προσπαθώ να εκλογικεύσω τα πάντα. Υπάρχουν γεγονότα που η αιτία τους δεν αποκαλύπτεται. Αυτή η φωνή πηγάζει από την εκκλησία. Δεν μπορώ να την εξηγήσω. Ίσως είναι ένα μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι από τον Ιησού και άλλοι από την Παναγία.
Ίσως είναι τα βογγητά της Παναγίας για τα δεινά και τα πάθη της Πόλης».

Δείτε τις υπέροχες εικόνες του νησιού!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε εικόνες της Αντιγόνης, που σήμερα λέγεται Burgazada, από φωτογραφίες του Hatice Ezgi Ozcelik. Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσετε τους σταυρούς από το Ελληνικό νεκροταφείο και τον Αη Γιάννη τον Πρόδορομο!
 
 

pyles.tv 01 Σεπτεμβρίου 2010

2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Υπέροχο νησί!
Δεν γνώριζα ούτε καν την ύπαρξή του!
Θα το'χω στα υπόψιν αν ποτέ αξιωθώ να επισκεφτώ την Πόλη.

καλό ΣΒΚ να'χεις!

Ιωάννης είπε...

Καλημέρα "ΖΖ" μου !

Αν σου πω οτι εκανα την ιδια ακριβώς σκέψη ;
Να επισκεφτώ αυτο το πανέμορφο νησί !

Φαντάσου ομως να συμπέσει η επίσκεψή μας εκεί και να μη γνωριζόμαστε !

Να το μάθω δηλαδή αργότερα απο κάποια αναρτησή σου !

Για φαντάσου !

Καλή σου μέρα !