ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

9 Σεπτεμβρίου 2010

Γραφικές διαδρομές στη Λασιώνα Ηλείας !


Στη Λασιώνα ( της ορεινής Ηλείας )
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στη Λασιώνα , λόγω του φυσικού της κάλλους,  η περιοχή προσφέρεται για πλήθος διαδρομών και περιπάτων. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ορειβάτες και πεζοπόροι καταφθάνουν προκειμένου να περιηγηθούν και να απολαύσουν τις εξής διαδρομές: 
Αντρώνι-Λαζουπάλι-Παλιόβρυση-Παλιοπόταμο-Ξεροπόταμο- πηγή Αλεξόπουλου-Ανάθεμα-Κατσαρού. 
Ξεκινώντας από το Αντρώνι, κατηφορίζουμε στο Λαζουπάλι και φθάνουμε στην Παλιόβρυση. Περνάμε το γεφύρι του Παλιοπόταμου για να φτάσουμε στην πηγή του Αλεξόπουλου . Από εκεί πλησιάζουμε τη Σπαρτουλιά, όπου βλέπουμε το Ανάθεμα που σκότωσαν οι Αντρωναίοι τον προδότη Μπέριο. 
Τέλος, φτάνουμε στις πηγές του Κατσαρού, όπου ο Γιαννιάς με τα παλικάρια του έδωσε μεγάλη μάχη ενάντια στους Τουρκαλβανούς του Λάλα.
 Κακοτάρι-Τσίπιανα-Δερβινή -Δίβρη -Αστράς.
 Η διαδρομή αυτή συνδυάζει μοναδικά φυσικά τοπία με αρχαία και βυζαντινά μνημεία. Ξεκινά από το Κακοτάρι, στις αρχές του δρυοδάσους, συνεχίζει ανατολικά κατά μήκος της Κοίτης του Πηνειού ως τις πηγές του στα Τσίπιανα και την Κρυόβρυση και καταλήγει στο Ελατοδάσος της Δίβρης και του Αστρά. 
Το κάστρο της Οχιάς, δύο χιλιόμετρα από το Κακοτάρι, με τα ερείπια εκατοντάδων αρχαίων οικοδομημάτων, ο ναός του Απόλλωνα, το ποτάμι που χάνεται στις καταβόθρες (Διακότρυπα), το τοπίο με τα ελατοδάση και τους γραφικούς πέτρινους οικισμούς, τα βυζαντινά μνημεία στη Δίβρη, η Παναγία Χρυσοπηγή (Άνω Μονή, η κάτω Μονή δίπλα στην πηγή του Γαβροβίκου ), η Ιερά Μονή στο Πορετσό και το άγριο τοπίο του Ερυμάνθου είναι τα ομορφότερα αξιοθέατα της διαδρομής. Η πορεία μπορεί να γίνει τμηματικά, από οικισμό σε οικισμό, με τα πόδια. Είναι βατή επίσης με άλογο ή με αγροτικό αυτοκίνητο.
Γύρος του όρους Λάμπεια . Διαρκεί περίπου δύο μέρες διανυκτερεύοντας σε ξενώνα ή σε αντίσκηνο. Αρχίζει ανηφορίζοντας από την Δίβρη από δασικούς δρόμους περνώντας από τα χωριά Αστράς, Πλατανίτσα, Κρυόβρυση (Βερβινή), Καλύβια, Τσίπιανα, Αγία Κυριακή (Κερτίζα). Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την Σπαρτουλιά Αντρωνίου.
Τριπόταμα-Νεμούτα. Ακόμη, οι τολμηροί φυσιολάτρες προτιμούν την εντυπωσιακή διαδρομή προς το φαράγγι του Ερυμάνθου που ξεκινά από τα Τριπόταμα μέχρι την Νεμούτα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο επισκέπτονται την περιοχή για να κάνουν canoe (καγιάκ) πολλοί τουρίστες.
Ανεμοπορία με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) προσφέρεται το Κακοταρέϊκο η Σκιαδοβούνι, τους καλοκαιρινούς μήνες για πορεία μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων, λόγω των θερμικών που επικρατούν στην περιοχή. Η υψομετρική διαφορά απογείωσης και προσγείωσης φτάνει και τα 800 μέτρα. Είναι ιδανικό για μεγάλες χιλιομετρικών αποστάσεις, με ρεκόρ που έχει φτάσει τα 50 χιλιομέτρα, σε Πανελλήνιους αγώνες. Η πίστα απογείωσης απέχει 58 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Ακόμα, πολλοί οργανωμένοι κυνηγοί επισκέπτονται την περιοχή μας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θηραμάτων, από λαγούς, πέρδικες, τρυγόνια, φάσσες, ορτύκια, τσίχλες, μπεκάτσες, και κότσυφες. Το κυνήγι διαρκεί από τις 20 Αυγούστου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Εκτός του όμορφου τοπίου και των κρυστάλλινων πηγών, η περιοχή μας είναι γνωστή για τα τοπικά αγνά προϊόντα της όπως τα τυροκομικά, τα κρέατα, το μέλι, τα καρύδια, το κοκκινέλι, το τσίπουρο, τα ζυμαρικά από ντόπιο στάρι και αυγά της περιοχής.



Σημείωση δική μου: 
Πατρίδα μου γλυκειά , δεν σ΄αλλάζω με καμμιά !
Ι.Β.Ν.

4 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Και καλά κάνεις Ιωάννη πρέπει να'ναι υπέροχα ανάμεσα σ'αυτά τα καταπράσινα μονοπάτια!
Ζηλεύω το φυσικό πράσινο όπου και αν το δώ!

Πέρνα μια βόλτα έχεις πρόσκληση-πρόκληση:))

καλό σου βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

gyncincockeri
[url=http://healthplusrx.com/wrinkling-of-skin]wrinkling of skin[/url]
Appealiseic

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

28 Αυγούστου 2018 - 2:06 μ.μ.
Η Αγία Κυριακή (Κερτιζα) είναι μαγευτική χτισμένο το χωριό στους πρόποδες των Λάμπειων Όρων και σε ένα καταπράσινο υπέροχο περιβάλλον με θέα σε υψόμετρο 978 μέτρων και περιτριγυρισμένο από πολλές κορυφές αφού και τα Λάμπει α Όρη είναι διακλάδωση συνέχεια του Όρους Ερύμανθο ς σε υψόμετρο 1797m.