ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

29 Μαρτίου 2012

Πρόσωπα... με το χρωστήρα του Γιάννη του Ντίνου !


Γεώργιος Δράκος (1788 - 1827)

Γεννήθηκε στο Σούλι το 1788.
Ενώ πολιορκούσαν οι Τουρκαλβανοί το Σούλι, οι Τούρκοι δοκίμασαν να κυριεύσουν εξ εφόδου την πηγή, από την οποία έπαιρναν νερό οι Σουλιώτες. Τόσο βέβαιοι ήταν για την νίκη τους, που είχαν στρατοπεδεύσει με έξι χιλιάδες στρατιώτες. Ο Γεώργιος Δράκος τους πολέμησε με δύναμη δεκαοκτώ ανδρών, και επανειλημμένα τους απέκρουσε, μέχρι που ήρθε ο Νότης Μπότσαρης με ενισχύσεις, και ανακήρυξε τον Δράκο ήρωα της νίκης.
Στην Μάχη των Πέντε Πηγαδιών (27 Ιουλίου 1821) ο Δράκος ως αρχηγός πρωταγωνίστησε με μόνον τριακόσιους άνδρες. Πήρε μέρος και σε άλλες μάχες, στους Κολοβάτες το 1825, στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στην Ανατολική Ελλάδα, ως αρχιστράτηγος στην πολιορκία των Σαλώνων, στο Δίστομο εναντίον του Πασά της Καρύστου και του Καροφίλμπεη.
Πέθανε στην Χαλκίδα το 1827. Ήταν αιχμάλωτος του Κιουταχή και μεταφερόταν προς την Εύβοια για να αναρρώσει, όταν οι φύλακες του Κιουταχή τον φόνευσαν με διαταγή και είπαν ότι αυτοκτόνησε.

Σημείωση δική μου:
1.Τιμή και δόξα στους ήρωες του ΄21
2.Η βιογραφία του Ηρωα Γεωργίου Δράκου ειναι απο την  el.wikipedia.org
3.Το αγαλματίδιο, (μινιατούρα, figure) , φιλοτέχνησε με το χρωστήρα του ο συνονόματος και αγαπητός μου ξάδερφος ο Γιάννης ο Ντίνος απο την Ελευσίνα .
Μπράβο Γιάννη, καταπληκτική δουλειά ! Καιρός να απολαύσουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα την πλούσια συλλογή σου και οχι μόνον οι ξένοι !
Ι.Β.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: