.
Χρόνια Πολλά σε Ολους σας !
Περιοδικό Ποικίλης Ύλης ! ...και θέματα απο το Δήμο Λασιώνος και την Ορεινή Ηλεία !
Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα το 1822
Μεσολογγίτικα Χριστούγεννα το 1822
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Τελειώνοντας το επετειακό έτος των 200 ετών από την Παλιγγενεσία ας θυμηθούμε πώς πέρασαν οι Έλληνες στο πολιορκημένο Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα του 1822. Είναι ένα καλό παράδειγμα για τους πολιτικούς και τους εκκλησιαστικούς ταγούς μας. Τη σχετική ιστορία διηγείται πανέμορφα η Πηνελόπη Δέλτα. Από τον Οκτώβριο του 1822 είχε αρχίσει η πρώτη πολιορκία του. Ο επικεφαλής των οθωμανικών δυνάμεων Ομέρ Βρυώνης μαζί με τους άλλους πασάδες αποφάσισαν να επιτεθούν τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ξέροντας ότι εκείνες τις ώρες οι Έλληνες είναι όλοι στις εκκλησιές και θα ήταν ουσιαστικά αφύλακτη η πόλη.
Στη δούλεψη του Βρυώνη ήταν ο Γιάννης Γούναρης, αιχμάλωτός του μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Την προπαραμονή της μεγάλης χριστιανικής γιορτής, που πάρθηκε η απόφαση για την επίθεση, ο Γιάννης προσφέροντας τους καφέδες άκουσε το σχέδιο του τούρκου πασά και χωρίς να διστάσει αγνόησε την τύχη τη δική του και της οικογένειάς του και αποδράσας έτρεξε ως νέος Φειδιππίδης* στο Μεσολόγγι. Έφτασε παραμονή Χριστουγέννων στο σούρουπο, αποκάλυψε το σχέδιο των Τούρκων, οι αρχηγοί τον πίστεψαν και κινητοποιήθηκαν αμέσως.
Την ίδια ώρα, διηγείται η Πηνελόπη Δέλτα, ο Ρωγών Ιωσήφ «μάζεψε τους παπάδες και διέταξε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες και να ειδοποιηθούν τα ποίμνια πως λειτουργία χριστουγεννιάτικη δε θα γίνει, παρά θα αγρυπνήσουν οι χριστιανοί όλοι στους τοίχους απάνω... Πράγματι οι εκκλησίες έμειναν κλειστές, τα κεράκια σβηστά. Απάνω στα οχυρώματα οι παπάδες ψιθυριστά εγκαρδίωναν και ευλογούσαν τους άντρες και σιωπηλά τους έδιναν την ευχή τους. Έξαφνα, στη νυχτερινή σιωπή, όλα μαζί τα σήμαντρα σήμαναν τη λειτουργία. Και τότε άρχισε το πανηγύρι».
Οι Οθωμανοί όρμάνε νομίζοντας ότι θα κάνουν περίπατο, αλλά τα παλικάρια αγρυπνούσαν. Σαν τοίχο ζωντανό προβάλλουν τα στήθη τους στο ανθρώπινο κύμα που ανεβαίνει με λύσσα, σιωπηλά, αρπάζουν τους ξαφνιασμένους Τούρκους, τους σηκώνουν από το χώμα, τους γκρεμίζουν στο χαντάκι... Τρεις ώρες βάστηξε το πανδαιμόνιο. Κουρασμένοι, πατώντας στα πτώματα αποτραβιούνται οι Τούρκοι. Δεκατισμένοι, νικημένοι, αποθαρρυμένοι, υποχωρούν και φεύγουν...Η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων είχε γίνει, αλλά με μπαρούτι και με αίμα. Έτσι εόρτασε το Μεσολόγγι τα Χριστούγεννα του 1822.
Η Πηνελόπη Δέλτα γράφει και για το τι απέγινε ο αφανής ήρωας Γιάννης Γούναρης. Στην Κλεισούρα, στο δρόμο Μεσολογγίου – Αγρινίου υπάρχει ένα ερημοκλήσι, της Παναγίας της Ελεούσας. Εκεί έζησε ως μοναχός, αποτραβηγμένος από τα εγκόσμια, άγνωστος στους περαστικούς και μνημονεύοντας τη δολοφονημένη από τον Βρυώνη γυναίκα του και τα σφαγμένα αγγελούδια του. Και τελειώνει έτσι την ιστορία η φιλόπατρις συγγραφέας: « Δάκρυα ποτέ δεν είδε κανείς στα μάτια του. Τα είχε χύσει όλα σαν έμαθε την εκδίκηση του αφέντη του, που, με το αίμα της καρδιάς του δούλου του, είχε πληρώσει την απελευθέρωση του Μεσολογγιού».-
*Ημεροδρόμος Αθηναίος. Για να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών εν όψει της περσικής επίθεσης διέτρεξε την απόσταση Αθηνών – Σπάρτης σε δύο ημέρες.
https://paterikos.blogspot.com/2021/12/1822.html
.
Σημείωση δική μου:
Αθάνατα Ελληνικά τραγούδια !
Αφιερωμένο στους Ελληνες του Εξωτερικού-γνωστούς και αγνώστους- που αγαπάνε την Πατρίδα, έστω κι αν αυτή τους πληγώνει, και την κουβαλάνε μέσα τους, αγγαλιά με την καρδιά τους ! Σφιχτά ! ! !
Τους χαιρετισμούς μου !
Ι.Β.Ν
Στο Palo alto, στην California την Αγάπη μου !
.
Σημείωση δική μου:
Μπράβο παιδιά ! Μπράβο λεβέντες !
Υπήρχε η παράδοση ότι όσοι ξενυχτούσαν έξω από το εκκλησάκι αυτό την παραμονή της εορτής των Αγίων , τους έβλεπαν ολοζώντανους και θεραπευόταν από τις ασθένειες και τα πάθη τους.
Σε ένα τέτοιο πανηγύρι πήγε και ένας Δεσπότης για να το λειτουργήσει και στο τέλος τους απήγγειλε ως είθιστε ψυχωφελή λόγο.
τι τους είπε...
" Σε αυτά τα μέρη κάποτε έπεσε μια λοιμική νόσος που έκανε υψηλό πυρετό και στις πόλεις και τα χωριά οι άνθρωποι αποδεκατιζόταν.
Μία χήρα μάνα είδε το μονάκριβο παιδί και στήριγμα της να ψήνεται στον πυρετό δίχως οι γιατροί εκείνης της εποχής να μπορούν να το βοηθήσουν.
Μόνο είπαν στην μάνα " να ετοιμάζεσαι για το μοιραίο"
Η μάνα δεν τα έβαλε κάτω , φόρτωσε το παιδί της που βρισκόταν σε κώμα πάνω σε ένα γαιδουράκι και νύχτα ξεκίνησε για το εκκλησάκι αυτό των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ που σήμερα το λειτουργούμε.
Οι ώρες ήταν καθοριστικές αλλά η κούραση της μάνας ήταν τέτοια που αποκοιμήθηκε και αυτή δίπλα στο παιδί της.
Πριν φέξει ένα χέρι την ακούμπησε λέγοντας την " μάνα , μάνα ξύπνα"
Η χήρα ξύπνησε και δεν πίστευε ότι το παιδί της έγιανε.
Όμως ήταν αλήθεια και όχι όνειρο , ο μονάκριβος υιός της ξύπνησε από το κώμα και της είπε:
" μάνα ήρθαν δυο παλληκάρια φωτεινά , με ακούμπησαν, έπεσε ο πυρετός και συνήλθα , αμέσως σηκώθηκα και αναρωτιόμουν πως με έφερες εδώ πάνω στο εκκλησάκι"
Με αυτά τα λόγια ο Δεσπότης συγκινήθηκε και έκανε παύση.
Μετά τους είπε:
Αν γνωρίζατε τι έγινε μετά αυτό το παιδάκι που θεραπεύτηκε από τους ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ;
Όλοι έγνεψαν το κεφάλι θέλοντας να μάθουν και ο Δεσπότης τους φανέρωσε το εξής:
- Αυτό το παιδί αφιερώθηκε, έγινε κληρικός και Αρχιερέας και είναι αυτός που σας μιλάει σήμερα....
ΜΕΤΑΝΟΙΑ αδελφοί
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ; Ο ΜΕΤΑΞΑΣ Ή Ο ΛΑΟΣ ;
Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ακούγονται απόψεις σχετικά με το ποιος είπε το ΟΧΙ κι όταν αρχίζουν οι συζητήσεις είτε καταλήγουν σε αδιέξοδο, είτε σε λεκτική σύγκρουση. Δυστυχώς σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα με τα οποία φυσικά δεν ασχολείται ο λαός είτε από επιλογή είτε επειδή αναπαύεται μπροστά σε μία τηλεόραση βλέποντας περιεχόμενο άνευ ουσίας, υπάρχει άγνοια και η άγνοια όπως είπε και ο Σωκράτης είναι το κακό. Ζούμε σε εποχές που η ιστορία παραγκωνίζεται ή και ξαναγράφεται από γιαλαντζί ιστορικούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περιγράψουν τα γεγονότα από τη δική τους σκοπιά. Στο τέλος βέβαια η αλήθεια πάντα κυριαρχεί και εκτιμώ ότι σε αυτή θα καταλήξει ο αναγνώστης στο τέλος αυτού του άρθρου.
Λίγο πριν τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου ο πρέσβης της Ιταλιας Εμμανουέλε Γκράτσι καταφθάνει στην οικία του Μεταξά στην Κηφισιά. Είχε αποχωρίσει νωρίτερα από μία δεξίωση, δήθεν για λόγους υγείας, με σκοπό να παραδώσει το τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό της χώρας που είχε έρθει κρυπτογραφικά στην πρεσβεία λίγες μέρες νωρίτερα. Ο Γκράτσι χτύπησε το κουδούνι, ο σκοπός τον άφησε να περάσει και μετά από λίγη ώρα εισήλθε στην οικία του Μεταξά, ο οποίος τον οδήγησε στο σαλόνι. Κατόπιν ξεκίνησε παρέδωσε το τελεσίγραφο στο Μεταξά ο οποίος μόλις το διάβασε απάντησε: Alors c’ est la guerre ! (Μετάφραση: Επομένως έχουμε πόλεμο !). Με άλλα λόγια δεν το σκέφτηκε καν και ούτε απάντησε «θα κάνω δημοψήφισμα για να πάρω τη γνώμη του λαού». Ο Μεταξάς γνώριζε ότι οι Ιταλοί θα επιτεθούν εναντίον της Ελλάδας και όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει μεγάλα κονδύλια για να σχηματίσει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τον πόλεμο που ερχόταν. Πέρα από τα οχυρά που είχε κατασκευάσει στο Ρούπελ (Γραμμή Μεταξά) είχε παραγγείλει αεροπλάνα δίωξης, γυλιούς, 65000 βλήματα πυροβολικού, αντιασφυξιογώνες προσωπίδες, αυτοκίνητα, πυροβόλα κλπ. Επίσης αξίζει να σημειώσω ότι δεν αιφνιδιάστηκε καθόλου, αλλά αντίθετα όπως φαίνεται και από τις εγγραφές που έκανε στο ημερολόγιο του, ότι το περίμενε από μέρα σε μέρα :
13 Οκτωβρίου. Ησυχία… 14 Οκτωβρίου. Ησυχία… 16 Οκτωβρίου. Εξακολουθεί η περίεργος ησυχία…17 Οκτωβρίου. Η παράδοξως ησυχία… 19, 20, 21, 22, 23 Οκτωβρίου. Ησυχία… 24 Οκτωβρίου. Ελάβαμε όλα τα μέτρα μας… 25 Οκτωβρίου. Ούτε σήμερα έγινε η επίθεσις… 27 Οκτωβρίου Τι νύχτα ! Κατά τας δύο το πρωϊ ο Νικολούδης τηλεφωνεί καταγγελίαν εναντίον μας ότι Ελληνική συμμορία εισήλθεν εις Αλβανικόν έδαφος, συνεπλάκη κλπ Συνδυάζων πληροφορίας και φήμας και ημερομηνίας (25-28) απέκτησα την πεποίθησιν ότι πρόκειται για σκηνοθεσίας δι’ επικείμενο αύριον ίσως επίθεσιν… Τέλος στις 28 Οκτωβρίου έγραψε : Νύχτα στις τρεις με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. Πόλεμος… Με αυτό το λιτό τρόπο περιέγραψε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Γκράτσι βλέποντας την αντίδραση του Μεταξά προσπάθησε να τον μεταπείσει, αλλά ήταν μάταιο. Τελικά αφού είδε ότι δεν μπορούσε να του αλλάξει γνώμη, αποχώρησε προβληματισμένος. Ο ίδιος έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους – Η επιχείρηση κατά της Ελλάδος»: ‘Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του να μην αισθάνθηκε απέχθεια για το επάγγελμά του. Αν στη μακρά σταδιοδρομία μου στην υπηρεσία του κράτους υπήρξε ποτέ μία στιγμή κατά την οποία μίσησα το δικό μου, μία στιγμή κατά την οποία το καθήκον του αξιώματος μου μού φάνηκε σταυρός όχι μόνο θλιβερός αλλά και ταπεινωτικός, η στιγμή αυτή ήταν όταν άκουσα εκείνα τα αποκαρδιωμένα λόγια που πρόφερε αυτός ο ηλικιωμένος άνδρας εκείνος που είχε καταναλώσει ολόκληρη την ζωή αγωνιζόμενος και υποφέροντας για τη χώρα του και τους βασιλείς του και που κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή προτιμούσε να διαλέξει το δρόμο της θυσίας και όχι το δρόμο της ατίμωσης. Υποκλίθηκα μπροστά του με το βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του’’.
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια μέσα στο μικρό σαλόνι της βίλας υπήρχαν ο Μεταξάς, ο Γκράτσι, ο Θεός και η Ιστορία. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι ο Ι. Μεταξάς ήταν αυτός που πρώτος είπε το ΟΧΙ απέναντι στις βλέψεις της Ιταλίας και μετά ακολούθησε ο λαός. Αν και το σωστό θα ήταν να γράψουμε ότι το ΟΧΙ το πρωτοείπε στις 4 Αυγούστου 1936 που επέβαλε δικτατορία και στις 28 Οκτ 1940 απλώς το επιβεβαίωσε. Όλα τα υπόλοιπα ότι αναγκάστηκε να το πει ή αν έλεγε ΝΑΙ θα του έλεγε ΟΧΙ ο λαός είναι απλά για κατανάλωση και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Ακόμη κι αν υπάρχει κάποιος που το αμφισβητεί, ας διαβάσει τι έγραψε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1986) στο βιβλίο του «Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου 1939-1944» ο οποίος αν και είχε εκτοπιστεί από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και ήταν εξόριστος στην Κάρυστο, την ημέρα κήρυξης του πολέμου έστειλε τηλεγράφημα στο Μεταξά για να καταταγεί ως εθελοντής – κάτι που έγινε λίγες μέρες αργότερα :
Πρέπει
να είμεθα, χωρίς άλλον, ευγνώμονες εις τον Ιωάννην Μεταξά, διότιν είπεν
ολομόναχος, στο σκοτάδι της νυκτός, το μέγα «ΟΧΙ».
«Λέγουν όσοι αντιμετωπίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της
Ιστορίας ότι το «ΟΧΙ» δεν το είπεν ο Μεταξάς, ότι το είπεν ο Λαός.
Ναι, το είπεν ο λαός, αλλά αφού το είχεν ειπεί ο Μεταξάς. Εάν έλεγε ο Μεταξάς «ΝΑΙ», πως θα έλεγεν «ΟΧΙ» ο
ελληνικός λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα;
Θα το έλεγε, βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε
μυστικά την αντίσταση του, αλλά το βορειοηπειρωτικόν έπος δεν θα εγράφετο ποτέ.
Ας είμεθα, λοιπόν, τίμιοι απέναντι της Ιστορίας. Το μεγάλο «ΟΧΙ» είναι πράξις
του Ιωάννου Μεταξά.»
Πηγές
Προσωπικό Ημερολόγιο Ι. Μεταξά
Εμμανουέλε Γκράτσι, Η αρχή του τέλους-Η επιχείρησις κατά της Ελλάδος
Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου
Ἕνα παιδὶ γράφει στὸ Θεὸ
Μ’ ἕνα ξύλινο σπαθάκι καὶ δυὸ ψεύτικα μουστάκια
παίρνω φόρα καὶ στὴ μάχη τοὺς στρατιῶτες μου ὁδηγῶ.
Τοὺς στρατιῶτες…μία ντουζίνα μολυβένια στρατιωτάκια.
Κι ἔτσι τώρα παριστάνω τὸν μεγάλο στρατηγό!
Ἄναψε μεγάλη μάχη! Μὲ τὸ ξύλινο σπαθάκι
πάνω κάτω στὴν αὐλή μας. Τί κακό, τί ταραχή!
Ὅμως, τὴν ἐπίθεσή μου τὴ διακόπτω λιγάκι,
γιατί μέσα μου εἶναι κάτι…κατιτὶ σὰν προσευχή.
Ὅλοι οἱ στρατηγοὶ τοῦ κόσμου, δῶσε, Θεέ μου, να’ χοῦν τώρα
τὰ μουστάκια τους σκιτσάρει μ’ ἕνα καρβουνάκι, καὶ
τὸ σπαθί τους ποὺ τραβᾶνε στὴ μεγάλη τους τὴ φόρα,
δῶσε, Θεέ μου, νά’ ναι μόνο ἀπὸ ἀθῶο κοντραπλακέ.
Δῶσε ἀκόμη νὰ μὴν ἔχουν στὸ μυαλὸ τους ἄλλη ἔγνοια,
τὰ κουμπιά τους νὰ γυαλίζουν τῆς μεγάλης τους στολῆς
καὶ νὰ ὁδηγοῦν στὴ μάχη στρατιωτάκια μολυβένια
μεσ’ ἀπὸ τ’ ἄσπρα καὶ τὰ μαῦρα τὰ πλακάκια τῆς αὐλῆς.
Πηγή: agiazoni.gr
Μια φανταστική ιστορία ενός ανθρώπου που μελέτησε τον Νόμο της Έλξης
του Αχιλλέα Γεωργίου
H φυλή των Justice ζούσε κάπου στη Νότια Ευρώπη…
Τα μέλη της φυλής αυτής μελετούσαν όλους τους πολιτισμούς και κατέγραφαν τα καλύτερα στοιχεία τους, με σκοπό να δημιουργήσουν έναν καινούριο πολιτισμό όπου όλα θα λειτουργούσαν αρμονικά.
Στη φυλή των Justice υπήρχε και ένας άνθρωπος που έψαχνε τα πράγματα πολύ περισσότερο. Ζούσε τη ζωή του βασισμένος στη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ήθελε να υπάρχουν νόμοι και κανόνες που θα εξασφάλιζαν ότι οι άνθρωποι θα ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους.
Πολλές φορές απομακρυνόταν από το χωριό και πήγαινε στη θάλασσα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα υπόλοιπα μέλη της φυλής του είχαν δώσει το παρατσούκλι «δραπέτης».
Μια μέρα, στην καθημερινή τους σύναξη, τα μέλη της φυλής άρχισαν να μελετούν τον τρόπο που λειτουργούσαν οι πολιτισμοί της Αμερικής και της Ινδίας με πυξίδα τους τον «Νόμο της έλξης», όπως τον αποκαλούσαν.
Ο Αρχηγός της φυλής είπε:
«Αυτό είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται να υιοθετήσουμε στον πολιτισμό μας. Έχουμε δει ότι δουλεύει πολύ καλά σε αυτούς τους λαούς. Ό,τι σκεφτόμαστε γίνεται. Το σύμπαν συνωμοτεί για να κατακτήσουμε οποιονδήποτε στόχο. Άρα στη φυλή μας πρέπει να έχουμε σαν κανόνα όλοι να σκέφτονται αυτό που θέλουν να πετύχουν».
Ο Δραπέτης δεν μπορούσε να το δεχτεί.
Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονταν τη φυλή τους τους έλεγαν ότι παρόλο που αφιέρωναν χρόνο και πολλή σκέψη στον στόχο τους, αυτός δεν εκπληρωνόταν.
Ο Δραπέτης ζητούσε απεγνωσμένα από τους υπόλοιπους κάτοικους μια σαφή απάντηση.
Αυτοί απαντούσαν: «Κάτι δεν κάνουν καλά».
Όμως δεν τον ικανοποιούσε καθόλου αυτή η εξήγηση.
Ήθελε να ψάξει κι άλλο.
Ήθελε να βρει τι ήταν αυτό που δεν λειτουργούσε σωστά.
Το απόγευμα δραπέτευσε για άλλη μια φορά.
Έφτασε στον βράχο όπου συνήθιζε να κάθεται ατενίζοντας τη θάλασσα και να συλλογίζεται.
Μονολογούσε για αρκετή ώρα:
«Κάποτε μας έμαθαν ότι το μυστικό ήταν η θετική σκέψη και η εστίαση στον στόχο.
Αυτό που βλέπω τόσο καιρό είναι ότι πολλοί άνθρωποι, ακόμα κι εγώ ο ίδιος, παρότι ζητάμε κάτι έντονα από το σύμπαν, αυτό δεν μας το δίνει.
Κάνουμε υπομονή, κάνουμε πράξεις για να το πετύχουμε αλλά και πάλι τίποτα.
Κάποιες φορές πετυχαίνουμε πολύ λίγα πράγματα.
Άλλες φόρες όμως όχι. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το μυστικό έτσι ώστε να πετυχαίνουμε όλα όσα θέλουμε».
Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μελέτη, καταγράφοντας τα αποτελέσματα των ανθρώπων που είχε γνωρίσει αλλά και τα δικά του, ανακάλυψε ότι το μυστικό ήταν ακόμα πιο βαθύ από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Πετάχτηκε από τη θέση του φωνάζοντας:
«Το βρήκα!» θυμίζοντας λίγο τον Αρχιμήδη τη στιγμή που ανακάλυψε την άνωση.
«Όταν οι στόχοι μου αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο το δικό μου όφελος, τότε το σύμπαν δυσκολευόταν. Δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όλους τους ανθρώπους. Δεν ήξερε ποιον να βοηθήσει πρώτο. Ο καθένας κοιτούσε τον εαυτό του και δεν ήξερε πώς να εκπληρώσει την επιθυμία όλων. Δεν του έφτανε ο χρόνος, δεν του έφταναν τα υλικά.
Αν όμως θέσω στόχους που μέσα από αυτούς θα κερδίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτός από εμένα;»
Και ξαφνικά, με αυτή την ερώτηση, ο Δραπέτης έλυσε το μυστικό που κρυβόταν πίσω από τον Νόμο της έλξης.
Ο Δραπέτης ξεκίνησε να βάζει στόχους όπου μέσα από αυτούς κέρδιζαν πολλοί άνθρωποι.
Σε κάθε καινούριο στόχο που έβαζε, όσο εμπεριείχε περισσότερους ανθρώπους που κέρδιζαν μέσα από αυτόν, τόσο πιο εύκολα ήταν τα πράγματα.
Και τότε ξαφνικά το σύμπαν ξεχείλισε όλη του τη χάρη.
Οι στόχοι του ξεκίνησαν ο ένας μετά τον άλλο να επιτυγχάνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Δεν έβαζε ούτε καν ημερομηνία για να ορίσει το διάστημα εντός του οποίου θα πετύχαινε τον στόχο του.
Δεν είχε καμία αξία η ημερομηνία πλέον.
Ήταν τόσο συναρπαστικό αυτό που συνέβαινε κι έτσι απολάμβανε όλη την πορεία.
Όσο περισσότερους ανθρώπους εμπεριείχε ο στόχος του τόσο πιο γρήγορα γινόταν πραγματικότητα.
.Aimé-Nicolas Morot (1850 – 1913, French)
.
Le bon Samaritain
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)
Πού τήν είδα; Συλλογίζομαι άν στούς δρόμους
τήν αντίκρυσα ποτές μου ή στ' αστέρια,
τούς χυτούς της φέρνει η ιδέα μου τούς ώμους
δίχως χέρια!
Δίχως χέρια . . . Τό μάτι της γυαλένιο
άς μή μ' έβλεπε – μ' εθώρει κι ήταν τ' όντι
ρόδο ψεύτικο τό γέλιο της – κερένιο –
καί τό δόντι.
Τήν στοχάζομαι. Η φωνή της, λές, μού εμίλει
ριγηλή σάν μέσ' σέ όνειρο – και τ' όμμα
ήταν σφαίρα. Σπασμός τρίγωνος τά χείλη
καί τό στόμα.
Τ' ήταν; πνεύμα; Μήν φτιαγμένη ήταν, ωϊμένα,
ύποπτεύομαι – καί τρέμω νοερά μου –
απ' τό ίδιο ύλικό πούναι φχιαγμένα
τά όνειρά μου; . . .
Αχ πώς τρέμω! ο νούς μου πάει σ' ιδέες πλήθος,
σέ μπαμπάκια καί καρτόνια – ο νούς μου βάνει
γεμισμένο της μήν ήτανε τό στήθος
μέ ροκάνι !
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ώ Κυρά μου – Άγγελε – Σύ – των μειρακίων
πόχεις τό γέλιο, ώ χαύνη κόρη των πνευμάτων,
σέ μια βιτρίνα σ' έχουν στήσει γυναικείων
φορεμάτων. . .
.
ΝΙΚΟΣ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ !
Σημείωση δική μου !
Θα μπορούσε να είναι και αφιερωμένο !
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΧΩΣ ΟΝΟΜΑ.
«Η τεράστια πολυπλοκότητα των εμβίων όντων και της ιδίας της ζωής δεν μπορεί να ερμηνευθεί με μηχανιστικό τρόπο, ούτε και έχει εντοπιστεί κάποιος φυσικός μηχανισμός αυτο–οργάνωσης της ύλης πού μπορεί να οδηγήσει σε βιολογικές δομές τέτοιας πολυπλοκότητας, έστω και μέσω εξελικτικών διαδικασιών και σε χρονικές κλίμακες πολλών εκατομμυρίων ετών».
Βασίλειος Τ. Γιούλτσης - Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
« Ο Θεολογικός λόγος και ο Λόγος των Φυσικών Επιστημών» (2012)
...Αν η απομυθοποίηση είναι η αποκαθήλωση του έρωτα, τότε ο μύθος του δεν είναι παρά ο σταυρός του μαρτυρίου που κουβαλάει ο κάθε ερωτευμένος...
Κύλα, μουρμούρη Πηνειέ , κάτω απ' τ' αρχαία κάστρα,
που μεσ' τα θεία σου νερά αντιφεγγίζουν τ' αστρα
και σμίγουν στα πλατάνια σου πουλιά και πεταλούδες,
κράτα τα λόγια που άκουσες και τα μυστήρια πού 'δες...
Oταν το κάστρο αφήνανε κόρες γιομάτες νειάτα
και στα νερά σου παίζανε, τα μυστικά τους κράτα..
και ρίξτα στου γιαλού που πάς τα μυρωμένα βάθη,
μαργαριτάρια να γενούν, κανείς να μην τα μάθη....
Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι.
Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει..
Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει..
Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.. !
Αγάθων 450-400 π.Χ.
Αρχαίος τραγικός
Μέμνησο, ότι υποκριτής ει δράματος, οίου αν θέλη ο διδάσκαλoς. Αν βραχύ, βραχέος. Αν μακρόν, μακρού. Αν πτωχόν υποκρίνασθαι σε θέλη, ίνα και τούτον ευφυώς υποκρίνη, αν χωλόν, αν άρχοντα, αν ιδιώτην. Σον γαρ τουτ' έστι το δοθέν, υποκρίνασθαι πρόσωπον καλώς. Εκλέξασθαι δ' αυτό άλλου.
(Επίκτητος, Εγχειρίδιο, κεφ. 17)
[ Να θυμάσαι ότι είσαι ηθοποιός θεατρικού έργου, τη φύση του οποίου θέλησε ο Διδάσκαλος. Αν το θέλησε σύντομο, θα είναι σύντομο. Αν μακρύ, θα είναι μακρύ. Αν σε θέλει να υποδύεσαι τον φτωχό, να τον υποδυθείς με επιδεξιότητα, όπως και τον χωλό, τον άρχοντα, τον απλό πολίτη. Γιατί αυτό είναι το καθήκον σου, να υποδύεσαι καλά το πρόσωπο που σου έχει ανατεθεί. Η επιλογή, όμως, αυτού είναι άλλου δουλειά. ]
"Tο δικαίωμά σας να ομιλείτε, δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας, να σας παίρνουμε στα σοβαρά !"
Hubert H. Humphrey
Ευχαριστώ πολύ όσους με διαβάζουν και με στηρίζουν, γνωστούς και αγνώστους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό !
Ευχαριστώ πολύ ! !
Ευχαριστώ πολύ τον κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, πολιτικό μηχανικό του Δήμου Λασιώνος Ηλείας, για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ευγενώς μου παραχώρησε απο το προσωπικό του αρχείο, με την αδειά του να το δημοσιεύσω σε μια κοινή προσπάθεια να προβάλουμε τον τόπο μας .
Χρήστο , σε ευχαριστώ πολύ !
Ι.Β.Ντινόπουλος
(Ισοκράτης 436-338 π.Χ.)
"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία"
(VII 20). Οι γάρ κατ' εκείνον τον χρόνον την πόλιν διοικούντες κατεστήσαντο πολιτείαν ουκ ονόματι μεν τω κοινοτάτω και πραοτάτω προσαγορευομένην, επι δε των πράξεων ου τοιαύτην τοις εντυγχάνουσι φαινομένην, ουδ' η τούτον τον τρόπον επαίδευσε τους πολίτας ωσθ' ηγείσθαι την μεν ακολασίαν δημοκρατίαν, την δε παρανομίαν ελευθερίαν, την δε παρρησίαν ισονομίαν, την δ' εξουσίαν του ταύτα ποιείν ευδαιμονίαν, αλλά μισούσα και κολάζουσα τους τοιούτους βελτίους και σωφρονεστέρους απαντας τους πολίτας εποίησεν....
(Ευχαριστώ πολύ τις φιλολόγους, κόρη μου Μαρία και φίλη μας Κατερίνα, για το αρχαίο κείμενο που μου στείλανε, πρός αποφυγήν παρεξηγήσεων.....)
"Ευγένεια καλό μεν, αλλά προγόνων αγαθόν. Πλούτος δε τίμιον μεν, τύχης κτήμα. Δόξα δε σεμνόν μεν, αλλ' αβέβαιον. Κάλλος δε περιμάχητον μεν, αλλ' ολιγοχρώνιον. Υγεία δε τίμιον μεν, αλλ' ευμετάστατον. Ισχύς δε ζηλωτό μεν, αλλά νόσω ευάλωτον και γήρα. Παιδεία δε μόνον των εν ημίν εστιν αθάνατον και θείον " (Πλούταρχος ο Χαιρωνεύς, 46-125 μ.Χ.)
...η αντίληψη περί της ευπρεπούς γυναίκας ήταν αυτή που καταγράφει ο Πλούταρχος: «υποτάττουσαι μεν γαρ εαυτάς τοις ανδράσιν επαινούνται, κρατείν δε βουλόμεναι μάλλον των κρατουμένων ασχημονούσι» (Πλουτάρχου, Γαμικά παραγγέλματα, 33 (142e) Δηλαδή «Αν υποτάσσονται στους άντρες, επαινούνται, αν θέλουν να έχουν την εξουσία, είναι πιο αξιολύπητες απ' αυτούς που εξουσιάζουν»...
Θα μνημονεύσω σύντομα, το ονομα, την πατρίδα και απο ενα γνωμικό των Επτά Σοφών:
Ο μέν Κλεόβουλος ο Ρόδιος ειπεν οτι κάθε τι που γίνεται με μέτρο ειναι το καλύτερο .(Μέτρον άριστον)
Ο Χείλων δε εις την κοίλην Λακεδαίμονα, το Γνώθι σαυτόν.(Γνώθι σεαυτόν)
Ο Περίανδρος που εδόξασε την Κόρινθο, οτι πρέπει να συγκρατείς το θυμό σου.(Χόλου κρατέειν)
Ο Πιτακός που καταγόταν απο τη Μυτιλήνη, να μην εισαι σε τίποτα υπερβολικός.(Ουδέν άγαν)
Ο Σόλων απο την ιερή Αθήνα, οτι πρέπει πάντοτε να βλέπεις που θα ειναι το τέλος της ζωής σου.(Τέρμα δ' οράν βιότοιο)
Οι περισσότεροι ανθρωποι ειναι κακοί, ειπε ο Βίας ο Πριηνεύς.(Τους πλέονας κακίους)
και Να αποφεύφεις την εγγύηση, ο Θαλής ο Μιλήσιος.(Εγγύην φεύγειν
Η πρώτη γραπτή χρονική αναφορά για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Ολυμπία με την ευθύνη του Κράτους της Ιλιδος.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ετελούντο στην Ολυμπία πρός τιμήν του Διός, πατέρα των Θεών, άρχισαν, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, πολύ πρίν απο τον 8ο αιώνα π.Χ., και ιδρυτής τους στη Μυθολογία αναφέρεται ο Ηρακλής. Αλλά η πρώτη γραπτή καταχώριση Ολυμπιακών Αγώνων έγινε για τους Αγώνες του ετους 776 π.Χ.
Η καταγραφή έγινε απο τον Σοφιστή Ιππία τον Ηλείο, ο οποίος πρώτος συνέταξε κατάλογο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί καταγράφεται ως πρώτος Ολυμπιονίκης ο Ηλείος δρομέας Κόροιβος
Οπόταν έκοβ' ο Θεός με τ' Αγιο Του το χέρι απ' του παπού μας την πλευρά, για να του δώσει ταίρι, ως φαίνετ' απ' τη δεξιά θα έκοψε πλευρά του...γι αυτό δεν έδωσε καρδιά εις την συντρόφισσά του....
"Αγχίνοες λόγοι εις το στόμα ενός μωρού ως και χρυσά νομίσματα εις τας χείρας του πτωχού, αείποτε γεννώσιν υποψίαν οτι προέρχονται εκ κλοπής.."
Όρκος είναι:
"Επίσημος ενίσχυσις δηλώσεως τινός, δι΄επικλήσεως του Θείου ως μάρτυρος της αληθείας.."(Και έχει δύο μέρη: Το βεβαιωτικό και το υποσχετικό)
Γαρδίκας.
Δηλαδή όποιος δεν ορκίζεται, στα δικαστήρια π.χ., δεν λέει κάτι επίσημο, άρα μειώνει τον "χώρο", δεν λέει κάτι ισχυρό που μπορεί να κρίνει την έκβαση της δίκης, αφού δεν επικαλείται το Θείο για αυτά που λέει και άρα η όποια δήλωση-μαρτυρία του δεν έχει σχέση με την απόδοση δικαίου που θεωρείται Θεϊκό στοιχείο....
Να τον πιστέψουμε ; Τί λέτε;
(Ι.Β.Ν.)
Ηρωας του ΄21, όχι μόνον ορκίζεται, γονατίζει κιόλας...η στιγμή είναι άκρως ιερή (Σήμερα...τα έχουμε ξεπαράσει αυτά...καλέ που βρισκόμαστε !)
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ :
Προς τι καλόν, τι όφελος ηθέλησεν η τύχη, κ' εν τη αδυναμία μου επλάσθην ποιητής; Μάταιοι είν' οι λόγοι μου• της λύρας μου οι ήχοι αυτοί οι μουσικότεροι δεν είναι αληθείς. Εάν θελήσω ευγενές αίσθημα να υμνήσω, όνειρα είν', αισθάνομαι, η δόξα κ' η αρετή. Παντού απογοήτευσιν ευρίσκ' όπου ατενίσω, κ' επί ακάνθων πανταχού ο πούς μου ολισθεί. Η γη 'ναι σφαίρα σκοτεινή, ψυχρά τε και δολία. Τα άσματά μου πλανερά του κόσμου είν' εικών. Έρωτα ψάλλω και χαράν. Αθλία παρωδία, αθλία λύρα, έρμαιον παντοίων απατών!
Η ΜΟΥΣΑ :
Δεν είσαι ψεύτης, ποιητά. Ο κόσμος τον οποίον οράς εστίν ο αληθής. Της λύρας αι χορδαί μόναι γνωρίζουν τ' αληθές, και εις αυτόν τον βίον οι ασφαλείς μας οδηγοί μόναι εισίν αυταί. Του θείου είσαι λειτουργός. Σοι έδωκε τον κλήρον του κάλλους και του έαρος. Μελίρρυτος αυδή ρέει από τα χείλη σου, και θησαυρείον μύρων είσαι - χρυσή υπόσχεσις και άνωθεν φωνή. Εάν η γη καλύπτεται με σκότος, μη φοβείσαι. Μη ό,τι είναι έρεβος νόμιζε διαρκές. Φίλε, πλησίον ηδονών, ανθών, κοιλάδων είσαι• θάρρει, και βάδισον εμπρός. Ιδού το λυκαυγές! Ομίχλη μόνον ελαφρά το βλέμμα σου τρομάζει. Υπό τον πέπλον ευμενής η φύσις διά σε ρόδων, και ίων, κ' ευγενών ναρκίσσων ετοιμάζει στεφάνους, των ασμάτων σου ευώδεις αμοιβαί.
Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ός έν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις, φοιτάς δ' υπερπόντιος έν τ' αγρονόμοις αυλαίς, και σ' ούτ' αθανάτων φύξιμος ουδείς ούθ' αμερίων σε γ' ανθρώπων. Ο δ' έχων μέμηνεν.....
" Ζώον πολιτικόν" κατ' έκφρασιν Αριστοτελικήν, ("διότι δε πολιτικόν ο άνθρωπος ζώον...."Πολιτικά Α 1253α,8) .
...Ο άριστος κατά την ενότητα πνεύμα-μορφή υπήρξε ο φυσικός φύλαξ των "πολιτικών ανθρώπων" και ο φραγμός (έρκος) εναντίον εκείνων που στρέφονται κατά των θεσμών και της τάξεως, εναντίον εκείνων που άνευ αιδούς κλονίζουν το μέτρο και την εξ αυτού απορρέουσα αρμονία.....
Και εννοώ το εσωτερικό φώς...γιατί αυτή η λάμπα στάθηκε αρκετή να φωτίσει γενιές, να εξασφαλίσει γνώσεις, αξίες, καταρτίσεις και δεξιότητες τόσες,..που ούτε με προβολείς δεν εξασφαλίζονται σήμερα, γιατί λείπει κάτι ....."χαμήλωσαν τα φώτα της ψυχής"
( Ι.Β.Ν )
Γνωρίζουμε σήμερα ότι κάθε είδος σωματιδίου έχει ένα αντισωματίδιο. Όταν το σωματίδιο και το αντισωματίδιό του συναντούνται, εξαϋλώνονται. Μπορεί να υπάρχουν ολόκληροι αντικόσμοι και αντιάνθρωποι που αποτελούνται από αντισωματίδια. Αν, όμως, δείτε μπροστά σας τον αντιεαυτό σας, μην τον χαιρετήσετε με χειραψία ! Θα εξαφανιστείτε και οι δυό μέσα σε μιά μεγάλη λάμψη φωτός.
Stephen Hawking στο Χρονικό του Χρόνου
Προσέξτε το καλά ! Κινητοποιείται το ακίνητο...και ακινητοποιείται η κίνησή του ! Το απόλυτο, δηλαδή, μεταίχμιο....μεταξύ της μιάς και της άλλης κατάστασης....
(I.B.N.)
"Ο κόσμος είναι ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο του οποίου η βαθειά λογική και η ομορφιά εκδηλώνεται στη δική μας λογική σε απλοϊκές μορφές. Αυτή δε η γνώση και το βίωμα συνιστούν αληθινή θρησκευτικότητα."
Οι απόψεις αυτές περί του κόσμου ως "το ανεξιχνίαστο μυστήριο" και περί της "υπερόχου Λογικής του Σύμπαντος", προ της οποίας η ανθρώπινη Λογική είναι ένα εντελώς μηδαμινό αποσκίασμα, έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν εκφέρονται από έναν θεολόγο, αλλά από τον A.Einstein, τον κορυφαίο Φυσικό όλων των εποχών....
...Ο εγκέφαλος είναι χωρικώς οργανωμένος, ένα κομμάτι της ύλης δηλαδή που υπόκειται σε χωρο-χρονικούς περιορισμούς. Το πνεύμα είναι "αχώρητο'', χωρίς περιορισμούς...
Πως μπορεί, λοιπόν, να παράγει ο εγκέφαλος κάτι που τόσο ριζικώς διαφέρει απ' αυτόν;
Με ένα λόγο: Πως μπορεί να παράγεται το μη υποκείμενο σε χώρο εκ του υποκειμένου σε χώρο;
Άρα ο εγκέφαλος μπορεί να θεωρηθεί ως η έδρα του πνεύματος, αλλά σε καμμιά περίπτωση ως η ...αιτία του.....
Colin McGinn Βρετανός φιλόσοφος
απο το εργο του "Philosophy of mind".
“ Ρίζα ολων των κακών εχει ονομαστεί η φιλαργυρία, αλλά είναι φανερό ότι η φιλαργυρία αποτελείται από κενοδοξία και ηδονή...
Μάρκος ο Ασκητής
Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης 480-411 π.Χ.
Η αλήθεια δεν είναι καθολική αλλά προσωπική. Υπάρχουν τόσες αλήθειες όσοι είναι και οι άνθρωποι που τις πιστεύουν. Οι αισθητικές εμπειρίες και οι πεποιθήσεις είναι αληθινές εφόσον ο άνθρωπος νομίζει η πιστεύει ότι είναι αληθινές. Κάθε άνθρωπος είναι από μόνος του κριτήριο της αλήθειας. "Ο άνθρωπος είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα, για όσα είναι για το πως είναι, και για όσα δεν είναι, για το πως δεν είναι".
Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια εξίσου έγκυρη για όλους. Κριτήριο "αληθείας" είναι η υποκειμενική αντίληψη και εμπειρία. Η γνώμη κανενός ανθρώπου δεν είναι περισσότερο έγκυρη από τη γνώμη κάποιου άλλου...
α/ Ο νους του ανθρώπου φαινόμενα μονάχα μπορεί να συλλάβει, ποτέ την ουσία
β/ κι όχι όλα τα φαινόμενα, παρά μονάχα τα φαινόμενα της ύλης
γ/κι ακόμα στενότερα: όχι κάν τα φαινόμενα τούτα της ύλης, παρά μονάχα τους μεταξύ τους συνειρμούς
δ/ κι οι συνειρμοί τούτοι δεν είναι πραγματικοί, ανεξάρτητοι από τον άνθρωπο, είναι κι αυτοί γεννήματα του ανθρώπου.
ε/ και δεν είναι οι μόνοι δυνατοί ανθρώπινοι, παρά μονάχα οι πιό βολικοί για τις πραχτικές και νοητικές του ανάγκες.
Ν.Καζαντζάκης
Ασκητική
"Διάγομεν εποχήν καθ' ήν οι έρωτες και οι πόλεμοι διεξάγονται εντιμώτερον και ιπποτικώτερον παρά τοις πετεινοίς ή παρά τοις ανθρώποις.."
Πολ. Δημητρακόπουλος- Χρυσή Διαθήκη
"...Φοβού...τα τελειότερα των θηρίων και τους ατελεστέρους των ανθρώπων. Τα μέν πρώτα καθιστά επικίνδυνα η τελειότης των, τους δε δευτέρους η ατέλειά των..."
Πολ. Δημητρακόπουλος
Ο εγκαταλελειμμένος ήρωας Φιλoκτήτης στη νήσο Λήμνο, όταν μετά 10 χρόνια βλέπει να πλησιάζει καράβι, ρωτάει :
-Ξένοι από πού είστε; μοιάζετε με Έλληνες... "σχήμα Ελλάδος στολής υπάρχει, φωνής δ' ακούσαι βούλομαι..." Και όταν του απήντησαν ότι είμαστε Έλληνες, δεν χαίρεται για τη σωτηρία του, αλλά γιατί μετά από τόσα χρόνια ακούει πάλι Ελληνικά, αναφωνώντας το περίφημο: "Ω φίλτατον φώνημα !...."
- Ας πάρουμε δυο φωτόνια τα οποία στο παρελθόν είχαν επιδράσει στενά μεταξύ τους. Ας θεωρήσουμε ότι μετά από την επίδραση αυτή απομακρύνθηκαν τόσο πολύ ώστε να βρίσκονται στα δυο άκρα του σύμπαντος. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι αφού κάποτε είχαν επιδράσει μεταξύ τους δεν είναι δυο ανεξάρτητα φωτόνια, θεωρούνται σαν ένα. Για το λόγο αυτό ονομάζω πολλές φορές χαριτολογώντας τα φωτόνια αυτά «ερωτευμένα φωτόνια.» Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι παρότι βρίσκονται στα δυο άκρα του σύμπαντος, αν γεμίσω με κάποιες πληροφορίες το ένα αυτομάτως οι πληροφορίες θα βρεθούν και στο άλλο. Αυτό δεν είναι μεταφυσική, είναι φυσική και μάλιστα αποδεδειγμένη πειραματικά. Και καταλαβαίνει κανείς τις θεολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις που μπορεί να δοθούν σ’ αυτό το φαινόμενο . Αυτό σημαίνει ότι εάν το ένα φωτόνιο βρίσκεται στη Γη και το άλλο στο α΄ του Κενταύρου, τότε αν στο α΄ του Κενταύρου συμβεί κάτι, την ίδια στιγμή η πληροφορία αυτή έχει μεταφερθεί στο φωτόνιο που βρίσκεται στη Γη. Το φωτόνιο αυτό βέβαια μπορεί να βρίσκεται στον εγκέφαλό μας. Το αν θα πάρουμε αυτή την πληροφορία είναι πρόβλημα δικό μας και των αισθήσεών μας. Η πληροφορία υπάρχει εδώ. Ας αναπτύξουμε, λοιπόν, αυτό που λέγεται άνθρωπος, αυτό που λέγεται νους, αισθήσεις, για να μπορέσουμε να καταλαβαίνουμε τις πληροφορίες από το α΄ του Κενταύρου την ίδια στιγμή που γεννιόνται εκεί.
ΜΑΝΟΣ ΔΑΝΕΖΗΣ-Αστροφυσικός
(Απο το βιβλίο του "Ακούγοντας τη φωνή του Σύμπαντος")
ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ : Ο Θούριος !
Ως πότε παλικάρια να ζούμεν στα στενά, μονάχοι σαν λιοντάρια, σταις ράχες στα βουνά; Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά, Να φευγωμ' απ' τον Κόσμον, για την πικρή σκλαβιά, να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς; Καλλιό 'ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!... "Ω Βασιλεύ του Κόσμου, ορκίζομαι σε Σέ, στην γνώμην των Τυράννων να μην έλθω ποτέ! Μήτε να τους δουλεύσω, μήτε να πλανηθώ εις τα ταξίματά τους, για να παραδοθώ. Εν όσω ζω στον κόσμον, ο μόνος μου σκοπός, για να τους αφανίσω, θε να 'ναι σταθερός. Πιστός εις την Πατρίδα, συντρίβω τον ζυγόν, αχώριστος για να 'μαι υπό τον στρατηγόν. Κι αν παραβώ τον όρκον, ν' αστράψ' ο Ουρανός και να με κατακάψη, να γένω σαν καπνός!''
Βουνά ορθόστητα ανεβαίνουν προς τον ουρανό, κι ας μάχονται νέφια βαριά να τα 'μποδίσουν. Βράχοι θεόρατοι, άγρυπνοι φρουροί της ερημιάς, πυργώνονται ως τ' αστέρια, βιγλάτορες ακοίμητοι κόσμου τιτανικού...
Κάμποι και σύνδεντρες πλαγιές και ρεματιές και χέρσα γούπατα κι απαγγερά λακώματα σκύβουνε γύρω ταπεινοί προσκυνητές. Νερά κυλούν -και τραγουδούν τραγούδι αιώνιο-απο τα σπλάχνα τους. Πουλιά μυριάδες άφταστο σκοπό ταιριάζουν και συμφωνία θεϊκή αρμονίζουν μ' αγγέλων στόματα. Άσπιλα πέπλα διάφανα τα αιθέρια σκεπάζουν μια θεσπέσια πλάση...
Μ' απ' όλα πιότερο, ω αδερφοί εσείς βράχοι ακατάλυτοι, ατράνταχτα τοιχόβουνα, αθανασίας σύμβολα, θριαμβικά ως περνάτε οράματα, ναός για μένα αιώνιος είσαστε, θεμελειωμένος στην ασύγκριτη μεγαλοσύνη. Με δέος σας ατενίζει η σκέψη μου. Γι' αυτό προσκυνητής σας γονατίζω. Ευλαβικά και ταπεινά τα στήθη σας φιλώ. "Δόξα στην άφθαρτη ψυχή σας" κράζω. "Ωσανά" !....
Απο το έργο του Λυκειάρχη Παν.Παναγούλια από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας
Τα Δημοτικά μας τραγούδια είναι ένα μέρος του πολιτισμικού και φυλετικού μας υποβάθρου! Ειναι ένα στοιχείο της Εθνικής μας ταυτότητος.
Είναι ένα κοινό Ελληνικό γνώρισμα. Η ανάγκη να ακούγονται από κάποιους δεν είναι προσωπικό δεδομένο, ώστε να αποκρύβεται... και κυρίως δεν αποτελεί μομφή η ψόγο το ακουσμά τους....
...Βρέθηκα σ' ενα ΤΑΧΙ στην Κηφισίας, όταν σ' ενα φανάρι σταμάτησε δίπλα μας μια πολυτελής mercendes.
Ο οδηγός του ΤΑΧΙ άκουγε- και μαζί του και εγώ- Φιλιώ Πυργάκη. Τότε ο οδηγός της Mercendes άνοιξε περισσότερο το παράθυρό του και μας είπε: "Δυναμώστε το λίγο ρέ παιδιά σας παρακαλώ....."
Προσωπικά, λοιπόν, εγώ προτιμώ mercedes και κλίτσα παρά mercedes και... περιφερόμενη ελαφρότητα ! ! !...
(I.Β.N.)
Έχω την ευθύνη για αυτά που γράφω, για αυτά που σχολιάζω και για αυτά που επιλέγω -ως ερανιστής- και αναδημοσιεύω.
Δεν ευθύνομαι, όμως, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε δικτυακού τόπου ή σελίδας για την οποία υπάρχει υπερσύνδεση στον παρόντα δικτυακό τόπο.
Ι.Ντινόπουλος