H Ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Δύσκολος ο διαχωρισμός. Είναι αίσθημα, καθώς ο πλούσιος, ιστορικά και πολιτισμικά, τόπος ενός αυθόρμητου λαού δημιουργεί πλήθος εντυπώσεων και συγκινήσεων, γοητεύοντας και ελκύοντας σε έντονες ψυχικές καταστάσεις ακόμη κι επισκέπτες άλλης καταγωγής. Είναι συνείδηση. Η ελληνικότητα συνιστά μέσο αντίληψης του κόσμου και τρόπο σκέψης - συχνά πλαίσιο βασικών συμπεριφορών.
Τι πιο μικρό Ελληνικό αγάπησα.
Τα απέριττα αποφθέγματα από την Αρχαία Ελληνική γραμματεία και τη μετέπειτα πολιτιστική μας παράδοση - αφορμές στοχασμού και συζήτησης. Ακόμη, αγάπησα τη στιγμή που «αρχίζουν οι χοροί» σ' ένα κυριακάτικο τραπέζι, δηλαδή το πηγαίο Ελληνικό γλέντι. Το εκτυφλωτικό ελλαδίτικο φως στα νερά του Αιγαίου και το κάτασπρο ξωκκλήσι.
Η υπέροχη εκδοχή του Ελληνα.
Oποια εκδοχή προβάλλει τη μεγαλοψυχία του. Για παράδειγμα, έχουμε μαρτυρίες ότι προς το τέλος της Κατοχής ο Ελληνας, μεμονωμένα φυσικά, βοηθούσε με περίσσια ανθρωπιά τον κατατρεγμένο γείτονά του, πρώην Ιταλό εισβολέα.
Αυτό που με χαλάει.
Η καχυποψία, κυρίως ως σύμπτωμα αδιαφάνειας, αναξιοπιστίας ή φόβου. Ισως ιστορικά να αποτέλεσε αναγκαίο στοιχείο επιβίωσης, όμως στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και σήμερα στην παγκόσμια συνύπαρξη πολιτισμών, συνιστά εμπόδιο. Με εμπιστοσύνη στους θεσμούς είναι καλύτερα τα πράγματα.
Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Ελληνας σήμερα;
Είναι σπουδαίο να μιλάς, να γράφεις και να κατανοείς μια εξελισσόμενη γλώσσα χιλιετιών, στη βάση ενός θαυμαστού πολιτισμού, μιας παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το ανεκτίμητο παρελθόν μπορεί να απειλήσει το παρόν, ωστόσο μας «εξαντλεί τους αγκώνες», έγραψε ο Σεφέρης. Ας μη βαλθούμε να γράψουμε από τώρα την αυτοβιογραφία μας.
Παράγει πολιτισμό ο Ελληνας της νέας εποχής ή μένει προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Ο Ελληνας διαχρονικά παράγει πολιτισμό ως ενεργός πολίτης στον κόσμο των ιδεών. Κι αν δεχτούμε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν βοηθά το σκοπό αυτό, περισσότερα εύσημα αξίζουν σε όποιον τα καταφέρνει εντός Ελλάδος.
Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Με την ταυτότητα ενός άκρως ενδιαφέροντος και άξιου λόγου λαού. Αλλοτε με θαυμαστά επιτεύγματα, άλλοτε με μικρότητες - με τον Ελληνα ποτέ δεν πλήττεις.
Το Ελληνικό μου «γιατί» κι ένα «πρέπει» που πέταξα.
Γιατί να είμαστε καλύτεροι στη θεωρία από την πράξη αντί, ως μέτοχοι της Ελληνικής παιδείας, να ζούμε και να εξελισσόμαστε με απόλυτη συμφωνία λόγου και έργου, κατά το Σωκρατικό πρότυπο; Πέταξα το «πρέπει να προσέξει να μην αλλάξει» όποιος ξενιτεύεται - η αλλαγή είναι καλοδεχούμενη, αλλά όταν είναι ωφέλιμη. Μια πατρίδα «χάδι και πληγή» σε ελκύει δυνατότερα κοντά της.
Ο Ελληνας ποιητής μου.
Ο ποιητής που εμπνεύστηκε να γράψει για μια «Ελένη» - από τον Ομηρο μέχρι τους νομπελίστες μας, αποτυπώθηκε μοναδικά μια κατεξοχήν Ελληνική μορφή-ιδέα.
Η αδιαπραγμάτευτη Ελληνική αλήθεια μου.
Το πρωταγόρειο «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», ως αποφυγή οποιουδήποτε δογματισμού.
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Η οδός ενός ζεστού, περήφανου και ατίθασου λαού. Οπου τιμάται η ελευθερία και αενάως αναζητείται η αλήθεια. Και ο καθένας, με φιλότιμο, αξιοπρέπεια και σύνεση, είναι έτοιμος να μοιραστεί την προσωπική του υπεροχή, αλλά και συνάμα να διδαχτεί από την υπεροχή του άλλου, συνέλληνα ή μη.
Πηγή:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_mel3_1_26/03/2011_1294797
* Ο δρ Νίκος Τριαντόπουλος είναι ερευνητής σε θέματα Ασφάλειας Πληροφοριών και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Δικαιούμαι , λοιπόν, να του πω : "Μπράβο παλληκάρι μου, καμαρώνω για σένα !"
5 σχόλια:
Νίκος Παν. Τριαντόπουλος. Πρεπει να είναι ο εγγονός του μπάρμπα Νικολάκη Τριαντόπουλου από την συνοικία της Δίβρης Μπαρμπότα (με το νέο όνομα Αμυγδαλή). Με τον παππού του μπάρμπα Νικολάκη, φίλου και ομοϊδεάτη του πατέρα μου (Στεφανοπουλικοί γαρ....) είμαστε κουμπάροι (η αδελφή μου Μαίρη έχει βαφτίσει τον θείο του Νίκου Τριάντο)κι εγώ δέκτης των διηγήσεων του έγραψα στα πρώτα τεύχη του περιοδικού "ΔΙΒΡΗ" για την παράδοση της Μπαρμπότας ότι στο υπεκείμενο βουνό που το λένε ¨Στο Γουρούνι, σκότωσε ο Ηρακλής τον Ερυμάνθιο Κάπρο"... (μια άλλη εκδοχή βεβαίως πιο αξιόπιστη από εκείνη που λέει για το γεφύρι του Μπερή με τα δίχτυα κλπ αερολογήματα).
Λοιπόν, το νεαρό Νίκο γνώρισα πριν λίγα χρόνια, ήταν ακόμη σπουδαστής στις ΗΠΑ και φαινόταν από μακριά η εξέλιξή του. Καταπληκτικό το κείμενο που δημοσιεύει η Ιστοσελίδα σας (έκπληξη και η συγγένειά σας, χαίρομαι) και καμάρι και περηφάνεια για ένα τόσο δυνατό μυαλό που διαπρέπει στο εξωτερικό. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρει δικαίως θέση στο πάνθεο των συμπατριωτών που καταυγάζουν ανά την υφήλιο. Ελπίζουμε σύντομα να μάθουμε και να πούμε περισσότερα για τον συμπολίτη μας.
Σωτ. Σωτηρόπουλο ΔΙΒΡΗ
Να τον χαίρεσαι πραγματικά αξίζει να διαπρέπουν αυτά τα μυαλά στο εξωτερικό γιατί δυστυχώς η χώρα μας τρώει τα παιδιά της!
Συγχαρητήρια στην οικογένεια που μεγάλωσε και σπούδασε ένα τέτοιο παιδί.
Καλό μήνα εύχομαι!
Καλημέρα Ελένη μου !
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !
Συμφωνώ μαζί σου στο οτι η Πατρίδα μας "τρώει" τα παιδιά της,για αυτό "παίρνουν των ομματιών τους" και φευγουν στο Εξωτερικό" όπου και μεγαλουργούν. Τιμή και καμάρι σε κάθε οικογένεια που μεγαλώνει καλά παιδιά και χρήσιμα στην κοινωνία, τα οποία ,δυστυχώς Ελένη μου κάποιες φορές,τα απολαμβάνει η Αλλοδαπή !
Καλή σου μέρα !
Καλημέρα κύριε Σωτηρόπουλε !
Σας ευχαριστώ πολύ και για την επίσκεψη στο χώρο μου( αποτελεί τιμή για μένα) και για το σχόλιό σας.
Χαίρομαι που γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα γύρω απο την οικογένεια της πλευράς της Μητέρας μου και για το οτι συνδέεστε μαζί μας (εμμέσως) με παλιά φιλία και κουμπαριά !
Ναί, γιατρέ, ο Νίκος ο Τριαντόπουλος ειναι ενας νέος με ηθος και η εξέλιξή του στο Εξωτερικό αποτελεί καμάρι και περηφάνεια , οπως ακριβώς λέτε, και για την οικογένεια και τους συγγενείς ,αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Δίβρη και την ευρύτερη περιοχή μας ! Εξ΄αλλου η Δίβρη εχει "γεννήσει" πολλές προσωπικότητητες πολύ μεγάλου βεληνεκούς !
Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω να τα ξαναπούμε.
Με τιμή
Ντινόπουλος Ιωάννης
Υ.Γ.
Με βάση τις αναφορές της Μητέρας μου ειστε το "παιδί" τότε που της φορέσατε το νυφικό παπούτσι οταν αυτή ντυνόταν νύφη !
2 Απριλίου 2012 10:33 π.μ.
Κύριε Ντινόπουλε, με προλάβατε...
Το "παιδί" που φόρεσε το γοβάκι στη Βάσσω του κουμπάρου μπάρμπα Νικολάκη (προφανώς τη μητέρα σας, άλλη έκπληξη κι αυτή) νύφη που πάιγαινε στα Ντιναίίκα, ήταν ο αδελφός μου ο Ρώδης δυο χρόνια μικρότερος από μένα (όπως μου θύμισε ο ίδιος).
Τελικά μικρός που είναι ο κόσμος, και ακόμη μικρότερες οι συναπαντήσεις μας και μεγαλύτερες οι αδυναμίες μας...
Με εκτίμηση
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ
Δημοσίευση σχολίου