ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

23 Δεκεμβρίου 2019

ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΑ

ΤΑ ΤΙΜΙΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΑ 
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΙΜΙΩΝ ΔΩΡΩΝ 
Ποίημα Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου 
΄Ηχος δ΄Ταχύ προκατάλαβε.

Τρισόκλεον Δώρόν σου,Μάγοι Περσών βασιλείς, χρυσόν σμύρναν λίβανον, οία νηπίω Χριστέ, πιστώς προσεκόμισαν, άπερ αγιασθέντα, επαφαίς σου αγίαις, άπαντες προσκυνούμεν,κομιζόμενοι χάριν,και αίνον τη ση Γεννήσει,προσάγομεν Κύριε.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΔΩΡΩΝ 
«Καί ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν». (Ματθ. β΄ 11) Μεταξύ των ποικίλων θησαυρών και πολυτίμων κειμηλίων που με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, την πρώτη θέσι καταλαμβάνουν, χωρίς αμφιβολία, τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι τρεις εξ Ανατολών Μάγοι στον ως βρέφος ενανθρωπήσαντα Κύριον.

 Τα Δώρα αυτά ως γνωστόν είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα.Ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφήν είκοσι οκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5x7 εκ.. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής λεπτουργίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα, με τη μορφή εβδομήντα περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς. Επειδή η πνευματική κυρίως, αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Γιά λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνον δε μέρος αυτών τίθεται σε προσκύνησι των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμόν εκτός Αγίου Όρους, στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς γράφει για την Παναγία ότι «διετήρει πάντα τα ρήματα ταύτα εν τη καρδία αυτής» (Λουκ. β' 19 και 51). 

Πιστεύεται δε από τους Θεολόγους ερμηνευτές ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα “ρήματα”, τα λόγια δηλαδή και τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου, η Θεοτόκος τα εκμυστηρεύθηκε στον άγιο Απόστολο Λουκά, ο οποίος και τα συμπεριέλαβε στο Ευαγγέλιό του. Δεν χωρεί καμμία αμφιβολία ότι παράλληλα με τα άγια “ρήματα” του Κυρίου, η Υπεραγία Θεοτόκος “διετήρει” και ο,τι άλλο σχετικό με την επίγεια ζωή Του και φυσικά τα Τίμια Δώρα. Σύμφωνα με την ιστορική και θρησκευτική μας παράδοσι, η Παναγία Μητέρα του Κυρίου, προ της Κοιμήσεώς της, τα παρέδωσε μαζί με την τιμία Εσθήτα και την αγία της Ζώνη στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 περίπου. Κατά το έτος τούτο, ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολι προς αγιασμόν του λαού και προβολή και αρωγή της Βασιλευούσης, όπου και παρέμειναν μέχρι της αλώσεώς της από τους Φράγκους το έτος 1204. Στη συνέχεια και για εξήντα περίπου χρόνια μεταφέρθηκαν, για λόγους ασφαλείας, μαζί με άλλα κειμήλια και θησαυρούς στη Νίκαια της Βιθυνίας, την προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Μετά την αποχώρησι των σταυροφόρων, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου, επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολι, όπου παρέμειναν μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453. 

Μετά  την άλωσι της Κωνσταντινουπόλεως, η ευλαβέστατη Χριστιανή μητέρα του Μωάμεθ του κατακτητού Μάρω τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην  Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο  Άγιον  Όρος.

Η Μονή αυτή της ήταν γνωστή καθόσον ο πατέρας της Γεώργιος, ο βασιλεύς της Σερβίας, έκτισε τον καθολικό ναό της, προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κατά την αγιορείτικη παράδοσι, καθώς η Μάρω ανέβαινε από τον αρσανά (λιμάνι) στη Μονή, η Κυρία Θεοτόκος με υπερφυσικό τρόπο την εμπόδισε να πλησιάση στη Μονή και να παραβιάση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους ευλαβείς μοναχούς, οι οποίοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται “Σταυρός της Βασιλίσσης”. Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Τιμίων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου. Η αυθεντικότητα των Τιμίων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοσι και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Εκείνο όμως που ακράδαντα βεβαιώνει τη γνησιότητα των Τιμίων Δώρων είναι η άρρητη ευωδία που ωρισμένα από αυτά αδιαλείπτως και ωρισμένα κατά καιρούς αναδίδουν και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρις που μέχρι των ημερών μας αναβλύζουν. 

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 





























Δεν υπάρχουν σχόλια: