Η εφεύρεση -με την ονομασία Perspex- έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα του Κέντρου Όρασης της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή ερευνητών από τη Γερμανία και τη Ν. Ζηλανδία.
Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως επιστημονικό εργαλείο για να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος όρασης και πλοήγησης των εντόμων, το μάτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρομπότ, ως σύστημα ασφαλείας (π.χ. για πανοραμική εποπτεία ενός χώρου, όπως ένα αεροσκάφος), αλλά και για καινοτομικά συστήματα φωτισμού.
Ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Γιόχεν Ζηλ, του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η πανοραμική όραση προσφέρει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που αξιοποιούν πολύ καλά τα έντομα, π.χ. όταν ψάχνουν τροφή ή όπως οι μέλισσες όταν βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη τους.
Μέχρι τώρα είχαν δημιουργηθεί και άλλες συσκευές με όραση ευρείας γωνίας ή και πανοραμική, όμως η νέα συσκευή δίνει το πληρέστερο, καθαρότερο και πιο ανεμπόδιστο πεδίο όρασης από κάθε άλλη, ενώ είναι και η ελαφρύτερη.
Το τεχνητό μάτι Perspex, μια σφαίρα με ένα ενσωματωμένο ασημένιο κώνο στο εσωτερικό της, είναι στερεωμένη σε μια συμβατική βιντεοκάμερα.
Η πρώτη ερευνητική εφαρμογή του ματιού θα είναι η τοποθέτησή του σε ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο, κάτι που θα μπορούσε να μετατραπεί αργότερα σε χρήσιμη πρακτική εφαρμογή, επιτρέποντας σε ρομποτικά αεροσκάφη να πετάνε κάνοντας χρήση οπτικών εικόνων από το πανοραμικό "μάτι" τους.
πηγη: cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου