20 Οκτωβρίου 2008
Η χημεία στον ερωτα....Ωχρινοτροπίνη
'Oποια αγχωμένη κυρία ψάχνει έναν τρόπο να χαλαρώσει, δεν έχει παρά να μυρίσει τη μασχάλη ενός αρσενικού! Μια νέα έρευνα χημικών επιστημόνων, αποδεικνύει ότι η μυρωδιά του ανδρικού ιδρώτα έδρασε καταπραϋντικά στην ψυχολογία των εθελοντριών. 'Eκτος από αυτό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εισπνοή του ιδρώτα ενός αρσενικού ρυθμίζει και τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Μάλιστα, μετά από αυτή την παρατήρηση, υπάρχει η σκέψη να παραχθούν σκευάσματα που θα λαμβάνονται με την εισπνοή, και θα ρυθμίζουν αυξητικά τη γυναικεία γονιμότητα.
Ο G. Preti, του καθηγητής του πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια και επικεφαλής της έρευνας, δικαιολογεί τα αποτελέσματα τονίζοντας το γεγονός ότι ο ιδρώτας της μασχάλης περιέχει φυσιολογικά ενεργές φερορμόνες. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτού του είδους το φαινόμενο όχι μόνο είναι πολύ κοινό στο βασίλειο των ζώων, αλλά επιπλέον προκαλούν αλλαγές στο μυαλό, και ως εκ τούτου στο σώμα, οι οποίες δεν γίνονται καν αντιληπτές.
Για έξι ώρες, οι εθελόντριες εκτέθηκαν σε φερορμόνες που συγκεντρώθηκαν από την ανδρική μυρωδιά μασχαλών - η οποία καλύφθηκε «φιλεύσπλαχνα» από άρωμα. Τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα, η ωχρινοτρόπος ορμόνη (ωχρινοτροπίνη) παράγεται από τον εγκέφαλο καθώς χτυπά η καρδιά - κάτι που γίνεται εντονότερο καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην ωορρηξία. Η εισπνοή του ανδρικού ιδρώτα επηρέασε την παραγωγή της ωχρινοτροπίνης, όπως ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Preti.
Ακόμα, οι εθελόντριες ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο αγχωμένες και περισσότερο γαλήνιες καθώς εισέπνεαν το «άρωμα».
Ο καθηγητής υποθέτει ότι και τα δύο φαινόμενα -αυτό της αυξημένης παραγωγής ωχρινοτροπίνης, και της ηρεμίας- ίσως είναι αποτέλεσμα της προτεραιότητας που έδινε στην παρόρμηση ο άνθρωπος στο παρελθόν.
Με άλλα λόγια, όντας κυνηγημένοι και κυνηγοί, με πρώτη τους έγνοια να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, ίσως οι προϊστορικοί «σύζυγοι» να μην είχαν αρκετό χρόνο να περάσουν μαζί. 'Eτσι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, το αναπαρωγικό σύστημα της γυναίκας των σπηλαίων ίσως αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται ορμονικά στην μυρωδιά του συντρόφου της. Με την υπόθεση αυτή συμφωνεί και ο ειδικός ερευνητής Ch. Wysocki, του ίδιου ιδρύματος. «Ίσως οι γυναίκες να ανταποκρίνονται στα σημάδια του περιβάλλοντος που διευκολύνουν μια επιτυχή σύλληψη» υπέθεσε με τη σειρά του ο καθηγητής Wysocki.
Συμπλήρωσε δε ότι, ακόμα και αν ο συσχετισμός της μυρωδιάς και της γονιμότητας δεν είναι παρά μια υπόθεση, το σίγουρο είναι ότι μια «χαλαρή» γυναίκα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει.
Πέρα από το παράδοξο του πράγματος, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ ενθαρρυντικά για όσα ζευγάρια έχουν δυσκολίες στο να κάνουν παιδιά. Σχολιάζοντας την παράμετρο αυτή, ο καθηγητής Preti είπε χαρακτηριστικά: «Ψάχνοντας για νέα φάρμακα, έχουμε ερευνήσει τα άγρια δάση και τα βάθη της θάλασσας, όμως τελικά, τα πιο ενδιαφέροντα ενεργά χημικά βρίσκονται στη μασχάλη μας!»
Δανεισμένο από το pathfinder.gr
Ετικέτες
Ερωτας και χημεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου