ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

1 Δεκεμβρίου 2008

Το περιτύλιγμα...





Υπάρχουν χιλιάδες ανθρωποι που νυχθημερόν αφιερώνουν το χρόνο τους αλλά και το μυαλό τους για να κάνουν τα προϊόντα πιο ελκυστικά. Στην εποχή μας ενα προϊόν δεν κρίνεται απο την ποιότητά του , αλλά απο το περιτύλιγμα. Αυτό ειναι που αναγκάζει τον καταναλωτή να το προσέξει και αυτό ειναι που τον "αναγκάζει" να το επιλέξει..
Πολλές φορές μάλιστα, το περιτύλιγμα ειναι αυτό που πραγματικά αξίζει και οχι το προϊόν. Δεν θα ηταν ισως υπερβολικό, αν κάποιος εφτανε στη διαπίστωση πως οσο πιο περίτεχνο και ομορφο ειναι το περιτύλιγμα τόσο λιγότερη ειναι η ποιότητα του προϊόντος. Το μάρκετινγκ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο περιτύλιγμα, που υπάρχουν ειδικές ερευνες αγοράς για να βρούν ακόμα και το κατάλληλο χρώμα που θα "φορέσουν" στο προϊόν. Σε εποχή , λοιπόν, υπέρμετρης κατανάλωσης, η ουσία ερχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που μας ενδιαφέρει ειναι το τί δείχνει κάτι η κάποιος και οχι το τι πραγματικά ειναι....
Δηλαδή εκτός απο τα προϊόντα, το περιτύλιγμα αφορά και τούς ανθρώπους και τις σχέσεις τους. Σημασία δεν εχει ποιός εισαι , αλλά ποιός δείχνεις οτι εισαι.
Ισως λοιπόν θα πρέπει να ειμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οταν το "περιτύλιγμα" ενός ανθρώπου ειναι υπέρ το δέον προσεγμένο... ( σημειωση δική μου: προκλητική ομορφιά-ελεγα πρίν απο αρκετά χρόνια-προδίδει.. κεκαλυμμένες ατέλειες)...
Ισως αυτός ο ανθρωπος να θέλει να μας κρύψει τον πραγματικό του εαυτό και γι' αυτό προσπαθεί να μας θαμπώσει με την αυτοδιαφήμισή του !
Κάτι ανάλογο μπορεί να παρατηρήσει κανείς και σε αρκετά ζευγάρια ειτε παντρεμένα ειτε ελεύθερα. Ειναι τέτοια η σπουδή τους να παρουσιαστούν στους τρίτους ως το ιδανικό ζευγάρι, που σου θυμίζουν αμέσως το προϊόν με το καταπληκτικό περιτύλιγμα, το οποίο ομως, αν δεν ειναι το χειρότερο, ειναι το ιδιο με τα αλλα προϊόντα του ειδους που "κυκλοφορούν" στην αγορά.
Βέβαια ο αντίλογος ειναι προ των θυρών. Αν το ζευγάρι ειναι πραγματικά ερωτευμένο και ευτυχισμένο, θα πρέπει να το κρύψει για να μην θεωρήσουν οι τρίτοι οτι η εκφρασή τους αυτή ειναι περιτύλιγμα ; Η απάντηση ειναι, φυσικά, οχι. Μόνο που οταν δυό ανθρωποι ειναι ερωτευμένοι, αδιαφορούν για τους τρίτους και τη γνώμη τους. Αλλά και οι εκφράσεις και οι κινήσεις τους δεν εχουν κανένα στοιχείο υπερβολής η , αν εχουν κάποιο τέτοιο στοιχείο, αυτό φαντάζει στούς αλλους σαν φυσικό επακόλουθο του ερωτα. Την αρμονία στη σχέση τη νιώθουν και αυτοί που εχουν τη σχέση και οι παρατηρητές τους και δεν υπάρχει η ανάγκη για το "περιτύλιγμα"..
Η λογική και η πρακτική του "δήθεν", φαινόμενο που στην εποχή μας εχει πάρει τεράστιες διαστάσεις , δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα, απομακρύνοντάς μας απο την αλιθινή ζωή. Θαμπωνόμαστε απο την πολύχρωμη βιτρίνα με το προσεχτικά διαμορφωμένο ντεκόρ, μα σαν διαβούμε την πόρτα, θα αντικρύσουμε στο εσωτερικό το απόλυτο χάος....
Ζούμε σε καιρούς οπου κάναμε τα σημαντικά ασήμαντα και τα ασήμαντα σημαντικά ! Για του λόγου το αληθές, ας παρακολουθήσει κάποιος τις ειδήσεις στην τηλεόραση και θα διαπιστώσει οτι το θέμα που αναφέρεται στο νέο λούκ της τάδε τραγουδίστριας καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο απο ενα θέμα που αναφέρεται σε μια οικολογική καταστροφή.
Μήπως λοιπόν, οταν ολο το σύστημα μας ωθεί να λειτουργούμε με περιτύλιγμα, να ειναι μια πράξη αντίστασης οταν στις σχέσεις μας με τους αλλους ανθρώπους αναζητούμε η και προβάλουμε την ουσία; Η μήπως κάτι τέτοιο θα ηταν επώδυνο για την ευθραυστη ισορροπία που εχουμε δημιουργήσει στον εαυτό μας ;

Aρθρο του δημοσιογράφου
Φώτη Μαραζόπουλου
απο το προσωπικό μου αρχείο
γραμμένο γύρω στο 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια: