ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

5 Δεκεμβρίου 2008

Οι μαύρες τρύπες.........

Πιο ...διαλλακτικές σε σχέση με την βαρυτική τους έλξη θεωρεί τώρα τις μαύρες τρύπες ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking
PATHFINDER

 

O Stephen Hawking αναθεωρεί, καταρρίπτοντας τη θεωρία που ο ίδιος δημιούργησε!

O Stephen Hawking αναθεωρεί, καταρρίπτοντας τη θεωρία που ο ίδιος δημιούργησε!
Κατάφερε να πείσει την επιστημονική κοινότητα πως ό,τι εισέρχεται στο πεδίο των μαύρων οπών δέχεται μοιραία την καταστροφική τους έλξη. Τριάντα χρόνια μετά ο Stephen Hawking άλλαξε γνώμη...
Μετά από 30 περίπου χρόνια, όταν πια το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών επιστημόνων, αλλά και του ενδιαφερόμενου κοινού, είχε συμφωνήσει μαζί του ότι η έλξη των μαύρων τρυπών στο Διάστημα είναι μοιραία για οποιοδήποτε αντικείμενο εισέλθει στο βαρυτικό τους πεδίο, ο Stephen Hawking αναθεωρεί!
Σύμφωνα με τη νεότερη θεώρηση του διάσημου φυσικού, ίσως υπάρχουν πληροφορίες που καταφέρνουν να αποδράσουν από την καταστροφική έλξη των μαύρων οπών. Την άποψή του αυτή αναμένεται να εκθέσει στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Γενικής Σχετικότητας και Βαρύτητας στην Ιρλανδία, στις 21 Ιουλίου.
Αυτή η αλλαγή άποψης μπορεί να …κοστίσει στον Hawking, φυσικό του πανεπιστημίου του Cambridge, μια εγκυκλοπαίδεια, λόγω ενός στοιχήματος που είχε βάλει το 1997 με τον John Preskill, φυσικό του Caltech!
Όμως αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι ίσως ανοίξει το δρόμο για τη λύση ενός από τους πλέον περίπλοκους γρίφους για τη μοντέρνα φυσική, γνωστό και με το όνομα «παράδοξο της πληροφορίας των μελανών οπών».
Το «παράδοξο της πληροφορίας των μελανών οπών» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης φυσικής

Το «παράδοξο της πληροφορίας των μελανών οπών» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης φυσικής
Το συγκεκριμένο παράδοξο είχε δημιουργηθεί από την ίδια την εργασία του Hawking. Κατά τη διάρκεια του 1976, ο ίδιος είχε υπολογίσει ότι από τη στιγμή που μια μελανή οπή σχηματιστεί, αρχίζει και να χάνει μάζα, ακτινοβολώντας ενέργεια.
Αυτή η «ακτινοβολία Hawking», όπως ονομάστηκε, αποτελείται από υποατομικά σωματίδια, τα οποία όμως δεν μεταφέρουν καμία πληροφορία για τις διεργασίες και το υλικό στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας.
Όταν η τρύπα εξατμιστεί και εξαφανιστεί, οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει γνωστό για αυτήν έχει πια διαγραφεί.
Όμως αυτή η θεωρία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με νόμους της κβαντομηχανικής, σύμφωνα με τους οποίους καμία πληροφορία, ποτέ, δεν μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως,
Το βασικό επιχείρημα του Hawking σ'Α αυτή την αντιπαράθεση ήταν ότι η πυκνότητα των βαρυτικών πεδίων των μαύρων τρυπών είναι τέτοια που –με κάποιο τρόπο- παραβιάζει τους νόμους της κβαντομηχανικής.
Μεγάλη φήμη!
Τώρα, φαίνεται ότι ο Hawking έχει μια δική του απάντηση στο αίνιγμα που ο ίδιος –στην ουσία- δημιούργησε και η επιστημονική κοινότητα περιμένει τα νεότερα.
Η αίτηση του διάσημου φυσικού να συμμετάσχει στο Ιρλανδικό συνέδριο έγινε την τελευταία στιγμή και με ένα μάλλον …ανεπίσημο τρόπο.
«Έστειλε ένα σημείωμα όπου έγραφε “Έλυσα το παράδοξο της πληροφορίας των μελανών οπών και θέλω να μιλήσω γι αυτό» δήλωσε ο Curt Cutler, ένας φυσικός στο Ινστιτούτο Albert Einstein στη Γερμανία, ο οποίος προεδρεύει της επιστημονικής επιτροπής στο συνέδριο.
Ο Stephen Hawking κατέληξε στα συμπεράσματά του επανεξετάζοντας τη μορφή του «ορίζοντα γεγονότων».

Ο Stephen Hawking κατέληξε στα συμπεράσματά του επανεξετάζοντας τη μορφή του «ορίζοντα γεγονότων».
»Δεν είχα δει καν μια προ-δημοσίευση (της εργασίας). Για να σας πω την αλήθεια, βασίστηκα στη φήμη του Hawking»
Αν και ο Hawking δεν έχει ακόμα αποκαλύψει με λεπτομέρειες τους μαθηματικούς τύπους στους οποίους στηρίχτηκε η θεωρία του, έχει όμως αφήσει ήδη να φανούν με αδρές γραμμές τα βασικά του επιχειρήματα σε ένα σεμινάριο που παρέδωσε στο Cambridge.
Σύμφωνα με τον συνεργάτη του στο εκεί πανεπιστήμιο, τον Gary Gibbons, ο οποίος είναι ειδικευμένος στις μελανές οπές και παρευρισκόταν στο σεμινάριο, οι μαύρες τρύπες όπως τις εξετάζει ο Hawking δεν διαθέτουν έναν σαφώς οροθετημένο «ορίζοντα γεγονότων», ο οποίος κρύβει όλα όσα συμβαίνουν από την άλλη πλευρά.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τον τρόπο που οι φυσικοί εξέταζαν τις μαύρες τρύπες μέχρι σήμερα.

NewScientist.co

Δεν υπάρχουν σχόλια: