Όραμα ή οφθαλμαπάτη, ο Ντε Γκρέι έχει φτάσει στον ακριβή ορισμό του ζητήματος, λέγοντας ότι η γήρανση αποτελείται από επτά στοιχεία. Αν καταφέρει κάποιος να τα αντιμετωπίσει όλα θα σταματήσει τη διαδικασία. Η ονομασία που έχει δώσει στη μέθοδο του ονομάζεται στρατηγική μηχανικής αμελητέας γήρανσης - strategy for engineered negligible senescence. Τα επτά στοιχεία με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο Ντε Γκρέι είναι:
2/απόπτωση
Η διαχείριση αυτής της λίστας δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, σίγουρα χωρίζει το πρόβλημα σε μικρότερα μέρη. Ο Ντε Γκρέι αναγνωρίζει δύο τρόπους χειρισμού του όλου θέματος: Τη διαχείριση της διεργασίας γήρανσης με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι συνέπειες της, ή την αποδοχή του αναπόφευκτου χαρακτήρα της και την επισκευή του σώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αντικατάσταση των φθαρμένων μερών του.
Τα μιτοχόνδρια είναι το μέρος που διασπάται η ζάχαρη και αντιδρά με το οξυγόνο για να απελευθερώσει ενέργεια απαραίτητη για το κύτταρο. Σε ένα πλάσμα όπως ο άνθρωπος απαιτείται πολύ οξυγόνο σε αυτή τη διεργασία, ενώ μέρος αυτού διαφεύγει χωρίς να αντιδρά με τη ζάχαρη. Αποτέλεσμα είναι η περιπλάνηση του στα κύτταρα οξειδώνοντας πρωτεΐνες και άλλα συστατικά. Η απουσία οξειδωτικών σημαίνει την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης.
Με βάση τις σημερινές κλινικές έρευνες και μελέτες, τα βλαστοκύτταρα μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές: Από έμβρυα που δημιουργήθηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου και που μπορούν να μετατραπούν σε οποιαδήποτε μορφή κυττάρου, μέχρι βλαστοκύτταρα από συγκεκριμένα μέρη του σώματος που μπορούν να επιτελέσουν πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες. Η ειδοποιός διαφορά των πρώτων, δηλαδή των πολυδύναμων, είναι ότι μπορούν να πολλαπλασιάζονται στο διηνεκές.
Στη θεωρία, το μόνο μέρος του σώματος που δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι ο εγκέφαλος, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την ακριβή αναπαραγωγή του σχεδιασμού των νεύρων ώστε να διατηρηθεί η μνήμη και η προσωπικότητα του ατόμου. Ακόμη και σε αυτό τον τομέα όμως, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βλαστοκυτταρική έρευνα μιλούν ανοιχτά για τη θεραπεία εγκεφαλικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον και η νόσος Αλτζχάιμερ με την αναπαραγωγή εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων.
Το ζήτημα είναι βέβαια η επίτευξη μακροζωίας χωρίς στέρηση γευμάτων, με κάποιο τρόπο δηλαδή το σώμα να ξεγελαστεί ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ασιτίας. Ο Δρ. Ντέιβιντ Σινκλέρ, του πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων αυξάνει τη διάρκεια ζωής σχετίζεται με συγκεκριμένα γονίδια πρωτεϊνών που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται στη μακροζωία οργανισμών όπως νηματοσκώληκες και η μαγιά. Αν προστεθεί αρκετή ποσότητα των γονιδίων στα χρωμοσώματα του οργανισμού ή αν υποχρεωθούν να παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη, η ζωή επιμηκύνεται. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη ελέγχει την αφθονία ενός μορίου που ρυθμίζει την έκλυση ενέργειας στα μιτοχόνδρια.
Η επιστημονική κοινότητα στέκεται αρκετά επιφυλακτική απέναντι σε όλες αυτές τις θεωρίες και δε φαίνεται προς το παρόν μοιράζεται την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό των Δρ. Σινκλέρ και Ντε Γκρέι. Το σίγουρο είναι όμως ότι ο ερευνητής που θα καταφέρει να ανατρέψει ή να επιμηκύνει την εξελικτική πορεία και ιστορία του ανθρώπου θα έχει γνωρίσει την αθανασία με το έργο του.
1 σχόλιο:
ΑΡΙΣΤΑ
Δημοσίευση σχολίου