ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ !

12 Νοεμβρίου 2008

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
16/10/2008

Το Ιωνικό Κέντρο με τη συνεργασία της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για το περίφημο εύρημα. Η Εκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιείται από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου στο Ιωνικό Κέντρο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα αρχαίο μηχανικό αντικείμενο που άρχισε να "αποκωδικοποιείται" επιστημονικά μόλις τα τελευταία χρόνια, προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και ξαναγράφει την ιστορία της επιστήμης και του πολιτισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό.

Η νεότερη ιστορία του εκπληκτικού αυτού αντικειμένου αρχίζει όταν στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. ένα πλοίο φορτωμένο με έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, που κατευθυνόταν μάλλον προς τη Ρώμη, βουλιάζει κοντά στα Αντικύθηρα. Περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά, την Ανοιξη του 1900, δύο καΐκια με σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακαλύπτουν έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της αρχαιότητας. Η πολιτεία τότε φροντίζει για την ανέλκυση, τη συντήρηση και την έκθεση των εκατό περίπου αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν - και τα οποία σήμερα στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όμως η ιστορία του "ναυαγίου των Αντικυθήρων" δεν τελειώνει εκεί: ένα σκουριασμένο, κερματισμένο, άγνωστο αντικείμενο, πολύ μικρότερο από τα αγάλματα, προκαλεί την περιέργεια των μελετητών – αυτό που σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια επιστημονική επικαιρότητα.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως ονομάστηκε το αντικείμενο, που ήταν γεμάτο από επιγραφές και γρανάζια, καταχωρήθηκε από νωρίς στην οικογένεια των αστρονομικών οργάνων - άλλοτε σαν αστρολάβος, σαν πλανητάριο, σαν όργανο για τη ναυσιπλοΐα, ή και σαν συνδυασμός οργάνων. Επιφανείς επιστήμονες προσπάθησαν να το κατανοήσουν επί έναν αιώνα, αλλά είναι μόλις πριν 3 χρόνια που χάρη στη σύγχρονη φασματογραφική τεχνολογία έχουν αρχίσει να διεισδύουν στα "μυστικά" του και να "βλέπουν" πράγματα μη-ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Και αυτά που είδαν τους εντυπωσίασαν και συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν όπως κανένα ίσως αντικείμενο και επιστημονικό, τεχνολογικό επίτευγμα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Όταν τα πρώτα αποτελέσματα της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού, που αποτελείται από κορυφαίους έλληνες και αλλοδαπούς ειδικούς, ανακοινώθηκαν στην Αθήνα στα τέλη του 2006, προξένησαν διεθνές ενδιαφέρον – ενδιαφέρον που συνεχίζεται έως σήμερα.

Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Ιωνικό Κέντρο έχει τη δυνατότητα να δει το Μηχανισμό όπως τον βλέπουν οι επιστήμονες με τα σημερινά υπερσύγχρονα μέσα, να πειραματιστεί με τα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Μελέτης και να λειτουργήσει το λογισμικό που αναπτύχθηκε για την εμφάνιση των σβησμένων επιγραφών στην επιφάνειά του.


Ιωνικό Κέντρο
http://www.ionic.gr
Λυσίου 11, 10556 Πλάκα
tel:+30-210-3246614
fax:+30-210-3214412
epikoinwnia@ionic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: